Laurentiu BALCAN

Ciocu’ mic pe toate fronturile! – despre așchiile Congresului de la Sovata

72 comentarii

Mi-am început ziua prost. Colegul meu de slujire Ioan Joldes ne-a ținut la curent cu ceea ce se întâmpla la Congresul Cultului Penticostal de la Sovata. Din ceea ce relatează el, Cultul Penticostal din România – prin votarea unor articole aberante în Statut – se îndreaptă cu pași repezi spre Evul Mediu Întunecat. Fără să-și dea seama, CCPR îi forțează pe unii pastori sa devina un fel de haiduci anonimi și, cu buna știința, Cultul ajunge sa măcelăreasca conștiințe și spirite valoroase.

Protejarea organizației a devenit un scop în sine și o lupta fățișa s-a declanșat împotriva celor ce știrbesc imaginea organizației. Motto-ul viitorului va fi: „ciocul mic pe toate fronturile!” sau: „penticostali din România, capul la cutie!” Nu scrieți, nu vorbiți, nu publicați si nu gândiți nimic fără acordul forurilor superioare.

Deși am anticipat mai multe hotărâri aberante care se vor lua de către CCPR, nu am crezut vreodată ca absurditatea va deveni canon și va fi votata de o majoritate covârșitoare. Este incredibil ce se întâmpla și îmi pare nespus de rău pentru generațiile de pastori de după Revoluție care s-au ridicat cu capul în cutie, fara cioc și fără verticalitate. Cineva îl definea pe „omul politic” drept „omul care anticipează”. Oare pot pastorii din România sa anticipeze rezultatele pe termen lung ale unor aberații pe care le votează?

Sa luam trei exemple…

1) art 29, al 4, lit b :”În situații excepționale, disciplinarea unui membru poate fi hotărâtă de către un for ierarhic superior, atunci când se constata în mod nemijlocit un comportament injurios și abuziv fata de forul respectiv„. Deci dacă eu, membru în biserica X – implicat cu trup și suflet în biserica locala care ma iubește și ma dorește – supăr cu buna știință „forul superior” – sa spunem ca nu am ce face și îl întreb pe vice care-i treaba cu securitatea, pe un membru al Consiliului Bisericesc care-i treaba cu averea pe care nu o poate justifica și alte nimicuri de genul acesta – forul superior ma poate disciplina fără acordul bisericii locale. În situația data, biserica locala încetează sa existe – șah-mat din doua mutări – pastorul local devine doar un pion ușor de sacrificat, iar membrii bisericii niște nebuni care merg pe diagonala, fără importanță. Prin tehnici de manipulare seculare, anti-creștinești, forul ierarhic superior preia, cu votul majorității, întreaga autoritate.  Iar unde exista tiranie – treziți-vă, fraților! – nu poate exista unitate în același Duh. Problema, pe de alta parte, este una profund teologica; însăși doctrina despre Biserica este compromisă, din moment ce în teologia Noului Testament nu exista „for ierarhic  superior”. Iar când mai spui ca „jignirea unui for ierarhic superior este un păcat” (Gurău) nu faci altceva decât sa spui: „ciocu’ mic pe toate fronturile!”

2) art.29 lit.c : ”…săvârșirea unor fapte menite sa prejudicieze mărturia Evangheliei, imaginea bisericii și a slujitorilor ei, prin acțiuni în instanță, nejustificate și intervenții în spațiul public- televiziune, publicații, blog, serviciu divin etc.” Sunt putini bloggeri care au avut curajul sa spună deschis ceea ce cred despre acțiunile Cultului Penticostal. Unii au plătit pentru curajul lor. Alții au luat calea anonimatului și au spus ce au vrut, când au vrut, cum au vrut. Un blog care apare în top destul de des si care se încadrează în aceasta categorie este penticostalismul azi. Anonimatul are un avantaj: spui ce vrei fără sa suporți consecințele și cu toate ca este o cale ușoara, o consider străina de spiritul creștin, unde trebuie sa avem curajul sa fim onești și sa spunem ce gândim. Articolul 29 va bloca și mai mult avântul celor ce au mai îndrăznit, pe ici pe colo, sa mai spună cate ceva despre acțiunile greșite ale forului superior și va stârni râvna anonimilor. Nu putem distruge libertatea de exprimare pentru ca vrem noi sa dam bine în spațiul public. Păi fă binele și vei fi lăudat de cei ce scriu în spațiul public, asta spune Pavel.  Problema cea mai mare este ca cei criticați în spațiul public  pentru prostiile lor își vor dezvolta tehnici din ce în ce mai performante de înșelare, pentru a se ascunde de anonimii care ii vor vâna.

3) art.36 al.1 lit.h: ”dacă un slujitor propus spre ordinare a divorțat  când era necredincios, nu poate fi ordinat” Articolul acesta este bestial. Organizația nu poate ierta ceea ce Dumnezeu iartă și „păcatele tinereții” te vor urmări toată viata. Bineînțeles ca divorțul este o problema serioasa, dar sunt atât de multe necunoscute în ecuația aceasta încât votarea unui astfel de articol este o prostie. Pavel a fost complice la crima și totuși a fost ales de Dumnezeu. Petru putea ușor sa fie condamnat pentru abuz fizic și tentativa de omor și totuși a fost folosit de Dumnezeu. Sunt mulți oameni ai lui Dumnezeu care au avut un trecut murdar, dar au fost recuperați prin har și folosiți pentru gloria lui Dumnezeu.

Puterea harului și frumusețea Evangheliei se vede în miracolul schimbării. Dumnezeu folosește oameni înnoiți prin Duhul, nu oameni imaculați în firea pamânteasca. Darul lui Dumnezeu este împarțit după cum vrea El, Stăpânul darului, nu după cum hotărăsc forurile superioare…

Autor: laurentiu balcan

Fiecare vede ceea ce pari, dar putini isi dau seama cine esti in realitate. Fii ceea ce esti!

72 thoughts on “Ciocu’ mic pe toate fronturile! – despre așchiile Congresului de la Sovata

 1. „for ierarhic superior”
  A fost refuzată ierarhia legitimă, aflată în continuitate apostolică, cu sloganul „preoție unviersală” și „noi nu avem mijlocitori între Dumnezeu și om” doar ca să se poate inventa alta.

  A fost respinsă Tradiția legitimă, promițând slobozenia, doar ca să se inventeze alte tradiții, după pofta oamenilor.

 2. Draga Laurențiu, nu știu dacă sa fiu socat sau sa ma fi așteptat la așa ceva. Din nefericire, foarte mulți din „forurile superioare” sunt rupti de realitatea vieții cotidiene. Nu mai simt pulsul vremurilor si nici nu au soluții biblice pentru generație actuala. Trăiesc intr-o lume a lor. Este extrem dureros sa vezi in poziții de conducere, oameni care nu au nimic de-a face cu leadershipul. Cum spune romanul: unde nu-i cap, vai de picioare. Orice sfânt are un trecut si orice păcătos are un viitor! Se pare ca excepția este organizația din care (deocamdată) facem parte. Si pentru ca nici eu nu sunt de acord cu anonimatul, numele meu este Marius Koritar.

 3. 1. Stiu biserici in care metoda asta se aplica demult, sub o forma sau alta. Conducerea bisericii oricum are microfonul in mana si chiar daca uneori nu te pedepseste oficial, te poate prezenta ca un personaj negativ ce trebuie evitat. Sa fiu pus intr-o asemenea situatie m-as muta clar in alta biserica, eu as refuza sa am asemenea superiori inainte sa ma excluda ei pe mine.
  2. Discutabil… Exista in continuare metoda anonimatului. Stiu cazuri in care in campania electorala dinaintea alegerilor in cult se aduceau acuze false pe unele bloguri la adresa unora sau altora incercand o manipulare demna de eminisiuni tv.
  3. N-as contesta o asemenea decizie. Din punctul meu de vedere e si o problema si de caracter, de seriozitate in viata. Exemplele tale nu cuprind nici un divort, care e un caz mai special. Eu m-as concentra mai mult spre cei care dupa 20 de ani de slujire afirma ca acuma s-au pocait, sau acuma au inteles ce ii cu pocainta, ori acuma se marturisesc despre ce au facut inainte de 89.
  Pe aia i-as pune pe banca, pt ca tot nu-s sigur ca ei pricep bine cum stau lucrurile. Nu spun ca nu i-a iertat Domnul, dar nu e normal nici de pe scena lumii sa intri direct pe scena bisericii. Exista si acolo niste norme de bun simt.

  • Ai dreptate fiule !! este adevarat cu ex nenorociti ( cu uni ) care sunt lupi fara blana de oaie , lup pe fatza , era de asteptat ca dupa 89 sa fie si asa ceva 1 dar Isus este evanghelia care nu poate fi oprita !!

 4. Pingback: Veşti rele de la Congresul de lucru al penticostalilor | Romania Evanghelica

 5. Cred ca mare parte din statut e demn sa fie publicat pe Times New Roman sau Kamikaze.

  (sper sa nu fiu pus deoparte pentru acest comentariu)

  • Ai dreptate, Ionut. Astfel de abordari sunt cam de Radio Erevan. „E adevarat ca Dumnezeu iarta totul prin pocainta si credinta in jertfa lui Cristos? Da, e adevarat, dar doar daca se incadreaza in ultima forma a statului CP.”

 6. Reblogged this on Pasarea Phoenix Remixed & co and commented:
  Inchiziția ar fi o opțiune. Cum rămîne însă cu libertatea de opinie, libertatea cuvîntului garantată de Constituție?

 7. punctele astea contravin Constituția României?

 8. In primul rand, nu cred ca Biserica este o organizatie democratica, dimpotriva, este alaturi de Armata una dintre cele mai conservatoare institutii…si asa trebuie sa fie….pentru asocierea dintre cele doua, o carte foarte buna este „Rosu si Negru” a lui Stendhal.
  Problema ridicata este deosebit de interesanta si permite niste comentarii de fond:
  1. Tendinta de ierarhizare a bisericii este o evolutie fireasca, pe drumul asta a mers fiecare confesiune pe masura ce s-a maturizat, expresia „deplinei ierarhii” fiind Biserica Romana.
  2. Problema specifica a bisericilor neo-protestante este ca ele propavaduiesc un stil de viata calugaresc pentru oameni care traiesc in lume, de aici un conflict intern al fiecarui credincios, a carui cea mai facila rezolvare este fatarnicia. Ar trebui sa fie clar pentru toata lumea ca biserica este biserica, spitalul e spital si balul este bal….astea nu se amesteca. Deci, daca vreau sa-mi exprim personalitatea pe blog, nu cred ca trebuie neaparat sa o fac abordand teme bisericesti (NB! bisericesti, nu spirituale!), pentru asta mai indicate ar fi postul si rugaciunea….
  3. A cataloga pe cei care s-au convertit la penticostalism mai tarziu drept necredinciosi inainte este o dovada de trufie. Cum adica, omul pe care l-a cununat preotul ortodox nu era constient ca se leaga pentru toata viata? Cum adica, alta cununie decat cea penticostala nu are valoare? Sa fim seriosi….In alta ordine de idei, Dumnezeu te iarta, sigur ca da, but this is not the point…..Si David era un om dupa inima lui Dumnezeu, dar nu a putut construi Templul pentru ca era varsator de sange….vedem de aici ca nu toata lumea poate orice, deci cine a divortat, sa-si gaseasca alta lucrare de facut, ca sunt cu duiumul , nu pastoratia…

  • In CCPR ordinarea nu se face numai pentru pastoratie.
   Si diaconii si prezbiterii sunt ordinati.

  • hai sa fim seriosi. A dat un clar exemplu despre Pavel. Omul asta a fost un om rau, un om care a omorat zeci de crestini, si Dumnezeu a facut din el un apostol extraordinar. Daca un om care a fost in murdariile acestei lumi si care are in spate un divort dar dupaceia se pocaieste in duh si in adevar, si are un talant deosebit in a predica evanghelia sau chiar a pastori scuza-ma dar…

   Si acum lasam cazul lui David pentru ca e vorba de Vechiul Testament, aici vorbim de oameni din Noul Testament dupa ce Hristos a venit pe pamant.

   Petru a fost la fel, sa lepadat de trei ori, si il cunostea pe Hristos. A avut putem zice tentativa de omor,cum reda articolul, si Dumnezeu la reabilitat.
   Cea ce reabiliteaza Dumnezeu omul nu are dreptu sa opreasca.

   • Nu vad relevanta diferentierii intre NT si VT in cazul de fata. Cat priveste pe Petru si Pavel, aia erau apostoli. Apostolul este chemat direct de Dumnezeu si recunoscut de Biserica ca atare…..Episcopii (slujitorii) despre care, printre altele, se spune ca trebuie sa fie barbati ai unei singure neveste sunt pusi numai de Biserica in virtutea autoritatii pe care o are de la Dumnezeu (ce veti lega pe Pamant, va fi legat in ceruri…). E o diferenta. Deci cum adica, l-a reabilitat Dumnezeu? adica, el a divortat, s-a facut calcator de legamant, si eu il pun sa ma cunune? e un nonsens…

 9. evanghelia merge inainte si fara cultul penticostal , ca o duce inainte personal Isus Hristos nu va necajiti delok !!! oameni cind nu mai sunt spirituali , incep si pun datini si obiceiuri peste alti ca sa fie calea grea , sau sa para grea , dar Isus o zis sa luam sarcina lui ca e usoara si lugul lui ca este bun !!!!! oameni fac juguri de sclavie , dar Dumnezeu ne da un jug de libertate a sufletului … nu articole care se ocupa cu flecari comuniste si doctrine securiste !!!

 10. sa nu uitam ca in ultimi ani sau pocait si oameni care au slujit cu devotament comunismului si genetic uni erau tradatori , asas ce eu nu cred la toti care sau pocait ca sunt sinceri , cred ca acestia se ocupa de fleacuri de articole , si nu cauta sa-l cunoasca personal pe Isus , doar studiaza despre el dar nu cunosc pe mintuitorul personal , asa ca sunt la fel ca si ceilalti ,, religiosi si fara dragoste care vine de sus !!! EVANGHELIA MERGE INAINTE SI FARA CULTUL PENTICOSTAL SAU BISERICA ORTODOXA , SAU ALCEVA , evangelia e Isus Hristos , el nu poate fi oprit niciodata . AMIN

 11. Laurentiu Virgil si toti cei cu clara viziune –NU va necajiti Cultul „nostru „a fost mereu asa–ca sa scape de noi si noi de ei (caci si asa nu au facut niciadata nimica bun)ar trebui sa moara (adica sa plece la D-l)generatia batrina si apoi se va putea vorbi de o conducere competenta…..De cind „alesii”pot intra cu „bocancul”si ar putea lua decizii intr-o Biserica fara acordul conducerii acesteia??.Nu cred caci ar fi posibil !!

 12. Articolul cu divortul inainte de pocainta este chiar normal. Dumnezeu iarta numai ca una este chemarea la mantuire si alta este chemarea in slujire, ori slujitorul lui Dumnezeu trebuie sa fie fara repros in ceea ce priveste lista calitatilor unui slujitor aratata de Pavel in 1 Tim.3:1-13.
  Total de acord cu asta. Nu trebuie aruncat cu pietre in ei pentru asta…

  • Dar ce faci cu cei care s’au certat inainte de a se pocai? (robul D-lui nu trebuie sa se certe). Ca ce chestie divortul inainte de pocainta e o problema, dar celeleate vicii si pacate nu? Eu nu zic sa-i ordinam pe fostii divortati pe banda rulanta, dar nici nu putem pune reguli fara fundament biblic.
   Daca divortul e o problema pentru ordinare, atunci toate viciile sunt o problema.

   • Laurentiu, pe baza a ceea ce ai scris in articol, fara sa am cunostinta de alte aspecte mentionate sau discutate in forurile superioare, consider ca duci discutia la extrem cu divortul ala. Dupa cum pui problema cu cearta banuiesc ca nimeni nu s-ar incadra, cred ca toti ne-am certat poate cu un coleg de scoala cand eram mici, sau poate chiar cu parintii sustinand ca avem dreptate.

    Si acuma un exemplu extrem: nici sodomitii nu vor sa faca pe banda rulanta casatorii, ci doar cate una pentru inceput. Deschide numa poarta si apoi nu o mai poti inchide. Prin acceptarea in slujire pe cei divortati, nu crezi ca s-ar cobora si standardul trairii penticostalilor?

    • NU, standardul ar ramane, din moment ce Adevarul nu se schimba.
     Cred ca pui gresit roblema. Problema e ca noi nu ii putem spune lui Dumnezeu cum sa-si imparta darurile.
     NU exista baza biblica pentru astfel de decizii.
     Eu nu zic ca e bine sa divortezi sau ca cei ce au divortat trebuie neaprat sa slujeasca, dar nici nu pot accepta astfel de decizii.
     Inainte de toate sunt teolog si vreau sa cred ca Biblia este inca singura noastra norma de credinta si de conduita crestina.

   • De acord cu tine Laurentiu Balcan!
    In privinta regulii postarilor pe blog, de acum inainte superiorii mei ierarhici vor avea si un motiv oficial ca sa ma excluda. Asadar, daca pana acum era sa fiu exclus in Biserica pentru ceea ce scriu in spatiul virtual si nici macar nu era in vigoare legea aceasta, de acum cu siguranta voi fi exclus. :))
    Dar nu ma plang de asta, atata timp cat relatia mea persoanala cu Preaiubitul inimi mele: Isus este vie nu am de ce ma teme. Domnul sa ne dea putere la toti sa nu ne tulburam de vestile acestea si sa cautam sa ii fim platicuti lui Isus! :)

   • Frate Laurențiu, subiectul cu divortul înainte de pocăință, este unul foarte discutabil. Sunt situații când articolul votat in statut, este unul valid. Si va dau un exemplu ! Dacă doua persoane necredincioase au divorțat fără motiv de curvie ambii rămânând necăsătoriți dupa divorț si dupa aceea bărbatul se întoarce la Dumnezeu, mai târziu optând sa, slujească ca si pastor, este de, discutat. Ambii parteneri necăsătoriți sunt încă sub legamantul căsătoriei in fața lui Dumnezeu, împăcarea lor fiind posibilă, fără niciun fel de probleme. Bărbatul care s-a pocăit trebuie sa caute împăcarea cu soția lui, iar dacă femeia nu vrea, trebuie sa rămână necăsătorit. In aceasta situație, nu poate sluji ca, si pastor. Dumnezeu l-a iertat de păcatul divortului prin pocăință si întoarcere la Dumnezeu, dar faptul ca s-a întors la Dumnezeu, nu-i conferă statutul de om liber necăsătorit ( adică liber la recasatorie cu alta femeie, doar pentru faptul ca s-a pocăit ) in ce privește legamantul de căsătorie la care s-a angajat. Ca atare, dacă soția lui acceptă împăcarea propusă de el, ei merg înainte cu legamantul de căsătorie, exact cum era înainte de, divorț. Deci, dacă un bărbat necredincios a divorțat de femeia lui si dupa ce s-a pocăit nu dorește să, se împace cu soția lui sau umbla dupa alta femeie, in timp ce soția lui trăiește ( in condițiile in care ar fi posibil acest lucru ), atunci convertirea acestui om este cu semnul întrebării, sa nu mai vorbim de slujba de pastor.

   • Este o diferenta ernorma. Toti suntem pacatosi, dar divortul este o calcare de legamant, este calcarea acelei isntitutii asezate de Insusi Dumnezeu din Gradina Edenului, este calcarea acelei taine care se aseamana cel mai mult cu relatia dintre Hristos si Biserica Sa, cum sa slujesti dar in aceasta biserica ale carei fundamente le-ai subminat? Impaca-te cu nevasta-ta si dupa aia, da, vino si slujeste ca pastor, diacon, prezbiter….altfel….Trebuie sa ne asumam raspunderea pentru ceea ce facem…..

    • Si ce legamant pot face doi oameni NEcredinciosi inaintea lui Dumnezeu? Si chiar daca a calcat legamnatul, l-a calcat in vremea de nestiinta, frate, cand mintea lui era intunecata de pacat si era rob al pacatului. Cum sa-i pretinzi unui NEcredincios credinciosie cand abia mai gasim credinciosie printre cei ce se pretind credinciosi?

     Si apoi, ce facem cu cel care au avut 10 iubite cu care a trait aventuri sexuale, dar nu s-a casatorit cu niciuna? Asta, daca se pocaieste, mai poate fi ordinat?

     Problema nu e ca, vezi Doamne, avem o invazie de fosti divortati care vor sa fie ordinati – eu nu stiu niciun caz de asta, nici nu cred ca exista in CP – problema e ca astfel de decizii au efect pe termen lung. Putem ordina fosti dealeri?; fosti dansatori exotici?; fosti pesti?; fosti teroristi?; fosti alcooloci? fosti prigonitori ai bisericii? Putem ordina fosti pacatosi? NUUUUUUUUUUU! Putem ordina doar fosti sfinti, adica copiii si nepotii crescuti in curtea actualilor lideri. In felul acesta se urmareste o transmitere a autoritatii eclesiastice in interiorul mecanismului de conducere actual. Se iau decizii pentru conservarea mecanismului bisericesc…..

   • Gresesti frate Laurențiu. Căsătoria între doua persoane necredincioase, care s-a făcut pe baza liberului consimțământ, este validă înaintea lui Dumnezeu. Acest legamant la care s-au angajat cei doi necredinciosi care nu cunosc pe Dumnezeu intra deasemenea sub jurisdicția Bibliei, la fel ca, si legamantul de căsătorie între doi credincioși. Si unii si alții au obligația sa respecte legamantul la care s-au angajat pina la capăt. Si așa cum am mai spus, Dumnezeu iartă pe cel care divorțează, fără motiv de curvie, dacă se pocaieste, dar pocăința lui anulează statutul de om căsătorit, chiar dacă el a devenit o făptură noua. Ca atare, cel necredincios care a divorțat si apoi s-a pocăit, este obligat înaintea lui Dumnezeu sa caute împăcarea ( dacă acest lucru este posibil ) cu femeia de care a divorțat înainte de al cunoaște pe Dumnezeu.

    • Remus, nu fi asa de sigur pe ceea ce spui. Discutia este una mult mai sensibila decat ai tu impresia.
     De unde stii tu ce e valid inaintea lui Dumnezeu si ce nu? Pai daca inaintea lui D-zeu e valida relatia cu prima iubita pe care o are un necredincios si cu care s-a culcat, dar cu care nu a mai apucat sa se casatoreasca, din varii motive?

   • Fr. Laurențiu , eu m-am căsătorit când nu cunosteam pe Dumnezeu. Căsătoria oficială la Starea Civilă între doi necredinciosi care se iau din dragoste, este validă înaintea lui Dumnezeu. Chiar si in cazul că, cei doi nu fac cununie religioasă.

   • Fr. Laurențiu, știu că in spatele unei căsătorii pot sta multe motivații mai puțin ortodoxe ca, sa vorbim așa, insa acolo unde s-a realizat o căsătorie autentică, ea intra sub jurisdicția Bibliei, așa cum am mai spus. Toate afirmatiile mele sunt in acest context.

  • Si cu cei care sunt deja ordinati, dar ei fura, mint, insala,….., si umbla dupa ordinare la un grad mai mare, ce facem?

 13. Dar daca votau in statut un articol prin care pastorul sa fie ales din patru in patru ani cu maxim doua mandate….?

 14. In America exista fosti homosexuali pastori. Nu ma refer la cei ce sunt inca homosexuali. Dar ei devin o marturie a gratiei Lui Dumnezeu. Asta e Biserica Lui Dumnezeu, marturia salvarii Lui Isus.
  Cuvantul Pocainta e cuvant inventat de romani mai ales aici pe la Suceava (fusta, batic, mers la adunare, multi copii) Iar cei ce gandesc (au cap) sunt considerati firesti si trebuie sa se pocaiasca.

  Eu stiu ca cei mai multi lideri nu stiu nici ce e aia Duh Sfant dar sa aiba calauzire de la Dumnezeu, descoperiri, instiintari si o relatie personala cu Dumnezeu e prea mult sa ceri. Dar miracol, ei sunt in functii de conducere. Totul e posibil la oameni. Ce e aia Duh Sfant, nu e vorbire in limbi, e altceva. Oare de ce am avea nevoie de asa ceva? Excluzand Duhul Sfant cel Adevarat excludem pe Dumnezeu. Si tocmai asta au facut fariseii si tocmai asta fac si liderii de azi, in mod voit sau inconstient, iau ei locul Lui Dumnezeu si pun stapanire pe vie, ca e frumos si bine, si ca le merge bine. Biserica nu mai inseamna intrajutorare spirituala ci competitie. Bravo voi care va numiti lideri si totusi nu stiti cine e Dumnezeu. Cine e Dumnezeu? Sunt legi, porunci, reguli, traditii si stapaniri omenesti? Nu? Dumnezeu e stapan, si ne-a daruit Duhul si Mantuirea (nu prin fusta si batic si multi copii).

  Tinerii din biserici ar trebui sa fie invatati ca ei sunt o putere, ei pot alege prin prezenta lor sau lipsa de la adunare. Nu sunt nevoiti sa se supuna unor reguli taranesti, antice. Ci sa caute alte adunari si sa caute din toata inima pe Dumnezeu care exista si care lucreaza in mijlocul pacatosilor. Adunarea nu e muzeu de sfinti. Nu exista om sfant. Exista doar pacatos iertat, mantuit si sfintit de Dumnezeu. Exista sfinti mai sfinti ca altii? Exista pacate mai mari si mai mici? Plata pacatului (unilateral) este moartea. Toti eram datori cu o moarte. Isus a murit pentru Pacatos. De ce ne-ar fi rusine de pacatosul mantuit si iertat de Hristos? Sunt ei mai stinti ca altii? Nu, doar ceva mai smecheri (farisei).

  Evul mediu e aici in bucovina, unde oamenii si taditia cu adevarat domina religia, si nu Hristos.
  Tinerii si oamenii cu cap pot vota pe Isus cu prezenta sau lipsa. Nu suntem datori sa asistam la ore in adunari de povesti, cand il putem cunoaste personal pe Hristos.

  Eu personal renuntand la penticostalism am aflat pe Isus. Si am capatat cele mai frumoase lucruri. Marturisesc maretia si puterea si sfintenia (nu a mea) ci a Lui Dumnezeu. Si Dumnezeu nu s-a rusinat si nu se rusineaza de mine asa cum fac oamenii, ci imi vorbeste. De ce? Caci doar jertfa conteaza. Imi place la radio Moody care afirma ceva de genul It’s all about Jesus. Nu e despre noi si religie, ci e despre Isus si mantuirea Lui si viata primita ca dar prin Hristos. Hristos e Calea, Adevarul si viata.

  Am mai experimentat un lucru. Ca sa fii credincios trebuie sa Mori pentru Hristos, tu sa nu mai contezi (nici religia si traditia antica de aici, nici pastorul) ci Hristos sa conteze. Aici in mod vadit oamenii ii fura fata Lui Dumnezeu si o iau ei inaintea Lui Dumnezeu si ii invata pe oameni povesti, reguli si forme. Asa e aici.

  Tinerii au puterea de a vota. Televizorul este un mijloc puternic de orbire, de indoctrinare inspre valorile pacatoase ale lumii. La fel si religia aici devine un mijloc de indoctrinare spre forme, oameni si traditii, toate fiind facute asazis spre slava Lui Isus, cu titlul de credinta unica si adevarata. Oare? Cine oare are Duhul Lui Hristos, cine oare cunoaste gandurile oamenilor si gandurile Lui Hristos. Hristos se uita la noi si se intreaba penteu ce am murit eu? Pentru fusta si batic si mers la adunare? Pentru pastorii ca sa aiba o autoritate? Oare pentru ce am murit eu. Si raspunsul rasuna neincetat din biblie: pentru pacatosi. A murit Isus si pentru tine? Esti pacatos sau esti sfant asa cum se predica la radio ca putem fi sfinti prin fapte. Cine esti tu si ce vrei tu de la viata.

  Trebuie sa Mori pentru Hristos si capeti totul, solutia ceruta de Biblie, sa renuntam la tot ce avem si ce suntem, sa punem pret doar pe Hristos. Traiasca nu penticostalismul, nu slava penticostalismului, ci slava Lui Isus care e Domnul oricui care il accepta pe El.

  Pocainta e cuvant romanesc cu semnficatii diverse gresite. Mai degraba sa fim credinciosi si ucenici ai Lui Hristos decat pocait si sfinti prin fapte. Doar Sangele Lui ne spala de orice pacate. Avem de ales, ori cu oamenii ori cu Isus. Salvarea e doar la Isus. Si cine oare predica azi ca salvarea e Isus, ca Isus chiar mantuie si iarta cand se pune un asa mare efort sa se predice ca Isus nu mantuie si iarta, ca trebuie sa fii pocait sa porti fusta si batic si sa vorbesti in limbi si sa mergi la adunare si sa faci multi copii ca altfel mergi in iad. Atunci salvarea nu mai e Isus, e pocainta, cuvantul cheie romanesc al unei deformari spirituale vadite in Romania. Provenim din ortodoxism si din comunism si asta ne marcheaza inca tare. Avem un istoric. Dar Dumnezeu si Isus e singurul viitor al nostru. In cer nu vor fi confesiuni ci vor fi cei ce sunt cu Isus acum pe pamant.

  Iar cei din Forumul superior pot da legi iar cei din Forumul inferior (adica noi) putem vota altceva, adica sa votam intotdeauna pe Isus. Daca ar fi calauziti de Duhul s-ar cunoaste.

  Mai zic ceva, poate unii zic ca am aberat. Nu e problema. Zic ca nu trebuie sa ne temem de oameni si de judecatile lor. Si ca nu trebuie sa ascultam de religii sau oameni. Eu nu am nimic impotriva religiei, dar zona mea intotdeauna il infasoara pe Isus in altceva greu de digerat. Ei zic ca e Biblic. Accept religia, nu accept nici o alta mantuire si nici un alt mantuitor decat Isus. Nu prin fapte ca sa nu se laude nimeni. Cata vreme Isus e calea adevarul si viata si nu e pocainta sau faptele sau mersul la adunare sau ascultarea de oameni sau de adunare, cat timp Isus e calea adevarul si viata, niciodata nu vei fi ratacit, nu vei fi atras spre altceva decat Isus. Oare chiar iubim pe Isus de lasam ca Isus sa fie inlocuit asa usor de altceva, de cantece care sunt considerate spirituale, de coruri, de predicatori. Adica a cui e singura intaietate daca nu a Lui Isus. Oamenii au infasurat credinta in Isus in altceva si o servesc altora ca credinta autentica. E fals.

  Ca sa nu fie doar contra si contra si contra, iubesc pe cei ce iubesc pe Domnul, nu accept cei ce folosesc haine magulitoare sau ale lacomiei. Eu ma mir cum de sunt pastori asa de bogati, merge bine religia, bine bine. Si sunt intre noi si saraci multi si spirituali si pamantesti. Dar cum ziceam iubesc pe cei ce scopul lor e Dumnezeu. Si mai zic ca banul si puterea financiara de regula (in lume in special) e insotita de multa curvie. Banul are putere sa ne schimbe, si pe mine. Si sa ne influenteze. Era o expresie:, “puterea corupe , iar puterea absoluta corupe absolut”. Iar in pozitii de frunte sansele ca sa exista cineva care sa nu fi cautat sau sa se fi luptat ca sa ajunga acolo in frunte sunt aproape egale cu zero. Nu se stie ce e in spatele multor lucruri, dar Dumnezeu stie. Si de ce am tine mai mult la oameni decat la Dumnezeu, adica nu e voie sa se zica adevarul (nu sa se speculeze si sa se aduca acuze false).

 15. Nu ma mai mira nimic. Daca aceste articole de modificare a statutului CP sunt asa cum au fost prezentate, atunci inseamna ca nu e altceva decat un pas „inainte” in procesul de institutionalizare (a se citi osificare) a CP. Pe langa faptul ca e evident ca anumite articole sunt adoptate pentru a „rezolva” problema unor bloggeri (gen Laurentiu sau Vasilica) mai trista este implicatia teologica a acestor decizii. Adica conducerea CP nu s-a ocupat cum se cuvine de compromisurile si greselile cu implicatii publice ale unor pastori (dupa ordinarea lor), dar in schimb viata unui slujitor este limitata de ce a facut inainte de a veni la Domnul?! Hhmm, the plot is thickening.

 16. am fost slujitor in biserica ortodoxa 7 ani, dar nu am vazut atata autoritarism si dictatura a Clasei conducatoare cum observ la penticostali!Fratilor,treziti-va ca vine INCHIZITIA POCAIASCA!

 17. Nu imi fac propaganda propriului blog, dar cunoscandu-l foarte bine intr-o vreme pe vicele Nelu Gurau stiu cum gandeste acesta! Iata daca doriti sa cititi cateva articole in care descriu cee ce am trait atunci cand acesta mi-a fost pastor: http://altarul.blogspot.ro/2012/07/autoritatea-iubirii.html , http://altarul.blogspot.ro/2012/08/tu-nu-te-temi-partea-3.html , http://altarul.blogspot.ro/2011/12/perceperea-realitatii.html

 18. 3 Întrebari la care răspunde pastorul Florin Câmpean

  Florin Câmpean s-a născut în România într-o familie de credincioși penticostali, tatal său fiind pastor. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Penticostal din București și cursurile de master ale Seminarului Teologic din Cleveland, Statele Unite. Dupa absolvirea programului de master și-a continuat studiile de teologie la Universitatea Vanderbilt în cadrul unui program de doctorat în teologie, în acestă perioadă a fost și profesor de teologie la această universitate. În Statele Unite a pus bazele Bisericii Penticostale Betel din Nashville și a Seminarului Ekklesia. Florin Câmpean este pastor al Bisericii Penticostale Filadefia din Chicago din anul 2001 și membru în Consiliului Român al Bisericilor lui Dumnezeu(COG). Este căsătorit cu Michelle și au doi copii: Anthony și Abigail.

  1. Pastorii care au colaborat cu Securitatea mai pot sluji Bisericii Penticostale?

  Florin Câmprean: Dupa ce am studiat puțin fenomenul cooperării cu Securitate, am ajuns la concluzia fermă că în perioda comunistă toți pastorii au cooperat la diferite nivele cu statul. Cei care nu au cooperat au fost dați afara sau au fost compromiși pentru a fi dați afară, sau trași pe linie moartă sau în puține cazuri forțați să emigreze. Unii, pentru a evita cooperarea, au decis ei să emigreze. Din nefericire, în perioada comunistă au fost foarte puțini eroi, din acest punct de vedere. Cei mai mulți au ales sau au fost forțați să coopereze, alții au ales să emigreze. Nimeni nu a decis să moară pe metereze, să reziste fațiș comunismului. Din păcate, nu a existat o rezistență penticostala în Romania, cum a existat o rezistență catolică în Polonia sau cum există în prezent în China. Cât despre ”eroii” creați de Securitatea comunistă cepot pune? Cei mai mulți din ei au fost persoane dubioase. La întrebarea ta dacă mai pot sluji pastorii care au colaborat cu Securitatea? Răspund cu o întrebare: Mai pot sluji pastorii care cooperează azi cu statul? Eu cred că pot sluji cei care s-au pocait. Puterea harului este mai mare decât condamnarea păcatului!

  2. Care trebuie sa fie atitudinea unei biserici locale daca află că pastorul ei a colaborat cu Securitatea?

  Florin C.: În ce privește biserica locala și un pastor cooperant, eu cred că este decizia bisericii locale să urmeze un proces de reconciliere și pocăință. Eu cred în autonomia bisericii locale. Circumstantele cooperarii sunt importante. De ce a cooperat? S-a pocăit? Arată umilință sau sfidare? Recunoaște public? Își cere iertare? Toate acestea sunt intrebări importante care necisită un răspuns.

  3. Biserica Penticostală trebuie să colaboreze cu statul pentru deconspirarea acestor pastori informatori?

  Florin C.: Eu cred că biserica nu trebuie să coopereze cu statul în nici un fel. Eu cred ferm în separarea statului de biserica și vice-versa. Este o problema de etica a slujirii. În prezent, Biserica Penticostala coopereaza masiv cu statul și Securitatea prin faptul că biserica accepta sponsorizări de la stat și pastorii sunt renumerați de către guvern. Cei din trecut au cooperat în secret, cei de acum coopereaza deschis, fără nici o scuză. Cei de azi ca si cei din trecut cooperează cu statul pentru avantaje personale. Mariajul legal cu statul de azi este mai periculos decât concubinajul ilegal cu statul din trecut. Concluzia mea? Consider că nu este etic ca cei care cooperează azi voluntar să deconspire pe colaboratorii presați de ieri, în special în cooperarea cu statul. În același timp, eu am pledat pentru un proces interior de asanare, de pocăință, care probabil ca nu este posibil făra o ruptură dramatică de practicile trecutului și de colaborare cu statul de azi. Desigur, vorbesc ca unul care nu am colaborat cu Securitatea, nici nu am primit bani de la stat, devenind pastor dupa Revoluție.

  http://crestintotal.ro/2013/02/20/scormoneli-urgente-3-intrebari-la-care-raspunde-pastorul-florin-campean/

  • Hai sa nu vb de FC, stiu cine e tatal lui, ce afaceri a facut, cum se ocupa de unele din bisericile din sectorul sau (le vizita 1 data pe an, primea salar si s-a suparat foc atunci cand o biserica a solicitat alt pastor). La ce exemplu a avut in casa, el asa stie ca au fost lucrurile. Nu ai cum sa negi ca altii au facut puscarie sau au platit cu viata pentru credinta lor. Astea sunt afirmatii gratuite.

  • DOAR DACA EXISTA POCAINTA PUBLICA, deoarece faptele astea au fost publice, contra comunitatii crestine! De fapt, iertarea vine in urma pocaintei si marturisirii!

 19. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (28.09.2013) | Romania Evanghelica

 20. Formula „în perioda comunistă toți pastorii au cooperat la diferite nivele cu statul” este extrem de periculoasă…

 21. Am propus de mult desfintarea CCPR ca singura metoda de reforma si inca cred asta. Totusi, de ce ar vrea penticostalii sa vorbeasca public (sau altfel) de rau pe mai marii lor? Biblia e clara in privinta asta si in VT cat si in NT–sa nu vorbesti de rau pe mai marele poporului. Si de ce ar fi gresit ca ierarhiile superioare sa disciplineze pe cei care se impotrivesc? Crestinismul nu se asemna cu democratia, ci mai degraba cu armata, iar in armata ordinul se executa si nu se dicuta nici nu calci in picioare pe generali, nici macar virtual. In plus, este o vorba adevarata: spune.mi cu cine te insotesti, ca sa.ti spun cine esti. Ma rog, daca nu sunteti la fel, de ce va asociati? Cine va obliga sa intrati si/sau sa stati in cult? Suntem chemati sa traim in pace, nu in certuri–„nu va vorbiti de rau unii pe altii.” Suntem indemnati sa fugim de tot ce ni se pare rau–de ce nu iesiti din dintre ei? Daca cultul e penibil (si este), iesirea din el ar fi mai laudabila decat scandalele publice. Sau daca aveti diferente, cred ca ar fi mai folositor sa le rezolvati in privat, doar intre voi, penticostalii.

  • Val, te felicit ca reamintesti propunerea pe care ai facut-o pe blogul lui Vasilica Croitor de a se elibera oamenii de cult prin desfiintarea lui. Am vrut, printr-o scurta interventie, sa intaresc ceea ce ai spus tu acolo, aratand cum cultul penticostal a fost inventat (in anul 1948) si impus asupra bisericilor de credinta si practica penticostala(in anul 1950) de catre comunisti. Dar Vasilica Croitor nu a publicat si interventia mea. L-am intrebat in direct, prin e-mail, de ce nu mi-a publicat scurta interventie. Raspunsul lui a fost ca nu poate publica asa ceva pentruca avem nevoie de cult ca organizatie. Abea atunci mi-am putut da seama ce puternic s-a inradacinat cultul in mintea penticostalilor. Nu pot renunta la cult dupa cum nu pot ortodocsii renunta la icoane si la crucea din turla bisericii. Cine i-ar mai mantui pe ei?!?

   • Nelu,
    Unii din imparatii din Israelul din nord s.au lepadat (din cand in cand, cand aveau cate o trezire) de toti idolii, cu exceptia unuia singur–vitelul de aur care au fost un dumnezeu inventat care a avut ca scop mentinerea puterii si asigurararea existentei lor ca si natiune. In final, tocmai datorita vitelului s.au prabusit si nu s.au mai ridicat vreodata.
    Politica este pacatul de care cand te apuci nu te mai scapi si iti aduce pieirea.

 22. Preafericitii din Cultul Penticostal simt ca le fuge pamantul de sub picioare. Cand ii deranjeaza cineva mai mult decat pot suporta sau observa ca sunt facuti de rusine, imediat fabrica un paragraf sau articol si il introduce in Biblia Penticostala (Statut). Nu va speriati asa tare ca acest partid o sa mai scoata directive din acestea la urmatoarele congrese.
  Pentru cei care nu stiu, vreau sa va spun caci Cultul Penticostal este condus de un grup de persoane care fac parte din masonerie, organizatii oculte. Aceste persoane au tot confortul, tot ce le pofteste sufletul, insa, cand se simt amenintati si vad ca pierd controlul asupra maselor sau nu mai primesc onorurile cuvenite de la subalterni, atunci sunt in stare sa verse sange si sa calce pe cadavre, numai sa nu-si piarda puterea.
  Asa ca prea putini sunt din cei care observa si inteleg sistemul de lucru al masonilor … .

  • eu nu cred treaba cu masoneria…
   aveti dovezi?

   • Laurențiu Balcan bun re’venit in spartura zidului!. Tu crezi ca nu crezi?. Eu cred ca tu crezi dar (,,,). Îți supun atentiei un subiect la care am cerut raspuns de la „LG” dar fuge de el. Sub el sunt alti 26 numai in USA. In România matca a umplut bisericile de ei. Aurel stie ca prt a fost facut cavaler in anul 2000 de presedintele României, Constantinescu.

    Majoritatea spionilor penti sunt racolati in serviciile marilor conspiratii .

    https://penticostalul.wordpress.com/2012/01/19/previziunile-batranului-lazar-gog/#comment-8732

    http://groups.yahoo.com/neo/groups/strajerul/conversations/topics/11730

   • LAURENTIU, iti trimit dovada ca sa vezi, dar stiu ca o sa-ti vina greu sa crezi, pentru ca stiu foarte bine ce inseamna sa fi indoctrinat. Daca ai cunostinte pe la vreo institutie publica prin tara poti sa cauti acest monitor oficial, daca nu, atunci apasa pe aceste doua link-uri, si ai sa vezi cu ochii tai:
    http://www.legestart.ro/Decret-nr-560-din-2000-(MzczODU-).htm
    http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=25540

    DECRET nr.560 din 1 decembrie 2000
    privind conferirea unor decoraţii naţionale personalului din subordinea Secretariatului de Stat pentru Culte

    Textul actului publicat în M.Of. nr. 668/16 dec. 2000

    În temeiul art. 94 lit. a) şi al art. 99 alin. (1) din Constituţia României, precum şi al art. 4 alin. (1), al art. 6 lit. A pct. I, II şi III şi al art. 11 alin. (1) pct. I din Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, la propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte,
    Preşedintele României decretează :

    Art. 1. – Pentru slujirea cu cinste, evlavie şi dragoste de oameni a cuvântului lui Dumnezeu, de Ziua Naţională a României se conferă Ordinul naţional Steaua României persoanelor menţionate în anexa nr. 1.

    Art. 2. – Pentru slujirea cu cinste, evlavie şi dragoste de oameni a cuvântului lui Dumnezeu, de Ziua Naţională a României se conferă Ordinul naţional Serviciul Credincios persoanelor menţionate în anexa nr. 2.

    Art. 3. – Pentru slujirea cu cinste, evlavie şi dragoste de oameni a cuvântului lui Dumnezeu, de Ziua Naţională a României se conferă Ordinul naţional Pentru Merit persoanelor menţionate în anexa nr. 3.

    Art. 4. – Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezentul decret.

    PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
    EMIL CONSTANTINESCU
    În temeiul art. 99 alin. (2) din
    Constituţia României,
    contrasemnăm acest decret.
    PRIM-MINISTRU
    MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU
    Bucureşti, 1 decembrie 2000.
    Nr. 560.
    ________________________________________

    ANEXA Nr. 1
    a) Ordinul naţional Steaua României în grad de Ofiţer:

    1. preot Galeriu Constantin, Bucureşti;
    2. preot prof. Păcuraru Mircea;
    3. preot prof. Popescu Dumitru;
    4. preot prof. Buga Nicolai;

    b) Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler:

    1. arhimandrit Marchiş Iustin, Bucureşti;
    2. preot paroh Ilinoiu Radu, Bucureşti;
    3. preot paroh Ailioaiei Vasile.
    ________________________________________

    ANEXA Nr. 2
    a) Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Comandor:

    1. P.S. Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei;
    2. P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea;
    3. P.S. Gherasim Cristea, episcopul Râmnicului;

    b) Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer:

    1. stareţa Semfora Gafton, Mânăstirea Techirghiol;
    2. P.S. Gherghel Petru, Episcopia Romano-Catolică Iaşi;
    3. P.S. Pal Reizer, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare;
    4. Arhimandrit Lavrentie Ghiţă, stareţ, Mânăstirea Căldăruşani;
    5. Arhimandrit Clement Popescu, stareţ, Mânăstirea Cernica;

    c) ORDINUL NATIONAL SERVICIUL CREDINCIOS în grad de CAVALER:

    1. Paul Negruţ, preşedinte, Biserica Creştină Baptistă;
    2. PAVEL RIVIS TIPEI, PRESEDINTELE CULTULUI PENTICOSTAL;
    3. Bocăneanu Adrian, preşedinte, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea;
    4. Dima Viorel, secretar general, Asociaţia „Conştiinţă şi Libertate”;
    5. Cioată Mircea, preşedintele Cultului Creştin după Evanghelie.
    ________________________________________

    ANEXA Nr. 3

    a) Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Mare Ofiţer:

    1. Î.P.S. Nifon Mihăiţă, arhiepiscopul Târgoviştei;
    2. Î.P.S. Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia;
    3. episcop Christoph Klein, Biserica Evanghelică CA;
    4. episcop Kalman Csiha, Episcopia Reformată din Ardeal;
    5. P.S. Calinic Argatu, episcopul Argeşului şi Muscelului;
    6. P.S. Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos;

    b) Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Ofiţer:

    1. pr. protopop Cosmuţa Ioan, localitatea Şurdeşti, judeţul Maramureş;
    2. pr. protopop Tanco Ioan, Protopopiatul Greco-Catolic Braşov;
    3. pr. Emilian Groşeroiu, Olăneşti;

    c) Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler:

    1. pr. Ioan Ghiurco, Protopopiatul Ortodox Zalău, judeţul Sălaj;
    2. pr. Hârşan Aurel, localitatea Fântânele-Cacova, judeţul Sibiu;
    3. pr. protopop Farcaş Ioan, Mitropolia Română Unită cu Roma;
    4. Elek Tokes, director, Secretariatul de Stat pentru Culte;
    5. pr. consilier Simion Sasaujan, Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului şi Făgăraşului;
    6. Ierusalima Ghibu, stareţa Mânăstirii Râmeţi, judeţul Alba;
    7. Eufrasia Poiana, stareţa Mânăstirii Dealu, judeţul Dâmboviţa;
    8. dr. Dan Bodea, consilier, Secretariatul de Stat pentru Culte;
    9. Frunză Florinel, director, Secretariatul de Stat pentru Culte;
    10. Petre Miu, preşedintele Bisericii Evanghelice Române;
    11. preot Irinel Dogaru, paroh S.P.P.;
    12. preot Mihai Hau, consilier cultural, Patriarhia Ortodoxă Română.

    Laurentiu, dupa cum vezi, Statul Roman controleaza tot ce misca in tara asta pe linie de religie. Daca nu tini ciocu` mic si vrei sa cauti un adevar n-ai unde sa te duci, ca in politica si in justitie sunt alti fratii de-ai lor, din masonerie.

    Din anul 2000 si pana in prezent i-a mai crescut TURMA lui PAVEL RIVIS TIPEI, si s-ar putea sa mai fi primit vre-un grad sau poate chiar vre-un ORDIN.

    Facand o radiografie pe internet la “Ordinul national Serviciul Credincios in Grad de CAVALER”, am gasit la sursa http://canord.presidency.ro/IstoricSC.htm , o explicatie destul de interesanta: “Toti cavalerii Ordinului “Serviciul Credincios” sunt asimilati gradelor din armata si primesc onorurile militare cuvenite, astfel: gradul de cavaler al Ordinului este asimilat gradului de locotenent; …”, deci PAVEL RIVIS TIPEI conduce o armata, si primeste gradul de la alti ierarhici … , in functie de marimea armatei de dobitoci ce a putut sa si-o formeze si pe care poate sa o conduca.

    Fata de cele expuse mai sus, se pot ridica multe semne de intrebare, printre care, „CAVALERUL (LOCOTENENTUL)” Pavel Rivis Tipei, carui „Servici Credincios” ii slujeste cu cinste, evlavie şi dragoste de oameni a cuvântului lui Dumnezeu, caci numai “enoriasilor sarmani si necajiti din Cultul Penticostal, pe care ii compatimeste in predicile sale”, NU??!! SAU PRIMESTE NUMAI ONORURILE, pentruca UNUI COMANDANT DE OSTI II STA BINE CAND CEI MAI PUTINI PREGATITI II FAC PLECACIUNI (I SE INCHINA).
    Timp de 11 ani sa nu mai fi primit urmatorul grad!

    Prin Legea nr.29/2000. privind sistemul naţional de decoraţii al României, ordinul, crucea şi medalia “Serviciul Credincios” au fost reinstituite.
    Noul model al decoraţiei păstrează, cu mici diferenţe, forma iniţială a bijuteriei şi panglicii dar ordinul este plasat ierarhic sub “Steaua României”; el are cele cinci grade “clasice” (mare cruce, mare ofiţer, comandor, ofiţer şi cavaler), lipsindu-i gradul de colan şi având în plus gradul de cavaler. Are însemne deosebite pentru civili şi militari, precum şi “de război”.
    Numărul cetăţenilor români care pot primi acest ordin este fixat la 5.550, repartizaţi astfel:
    – mari cruci: 120 pentru civili şi 30 pentru militari;
    – mari ofiţeri: 240 pentru civili şi 60 pentru militari;
    – comandori: 480 pentru civili şi 120 pentru militari;
    – ofiţeri: 1.200 pentru civili şi 300 pentru militari;
    – cavaleri: 2.400 pentru civili şi 600 pentru militari.
    Toţi cavalerii Ordinului “Serviciul Credincios” sunt asimilaţi gradelor din armată şi primesc onorurile militare cuvenite, astfel:
    – gradul de cavaler al Ordinului este asimilat gradului de locotenent;
    – gradul de ofiţer al Ordinului este asimilat gradului de căpitan;
    – gradul de comandor al Ordinului este asimilat gradului de colonel;
    – gradul de mare ofiţer al Ordinului este asimilat gradului de general de brigadă;
    – gradul de mare cruce al Ordinului este asimilat gradului de general de divizie.
    Crucea Naţională “Serviciul Credincios este cea mai importantă distincţie care poate fi acordată persoanelor fără studii superioare; ea este echivalentă, ca importanţă, cu Ordinul Naţional “Steaua României” conferit persoanelor cu studii superioare.
    Medalia Naţională “Serviciul Credincios” este a doua distincţie, ca importanţă, care poate fi conferită persoanelor fără studii superioare şi reprezintă echivalentul Ordinului cu acelaşi nume pentru persoanele cu studii superioare.
    PENTRU CEI CARE VOR SA SE DOCUMENTEZE SI SA STIE MAI MULTE DESPRE MASONI, FRANCMASONI SI ORGANIZATII OCULTE ( DESPRE CEI CARE CONDUC, CUM CONDUC LUMEA SI CUM SUNT INFILTRATI IN TOATE PARTIDELE SI CULTELE DIN ROMANIA), (DESPRE CEI CARE NE FAC VIATA GREA SAU USOARA), sa caute pe internet si in unele carti din domeniu. Poate li se mai deschide putin mintea la unii, si isi dau jos ocelarii de pe ochi ca sa priveasca din alte unghiuri lucrurile.

    AVETI OCHI SI NU VEDETI, AVETI URECHI SI NU AUZITI … .

    • Astea sunt decoratii nationale si nu e treaba noastra cum se dau si cui se dau. Bravo lor ca le-au primit.
     Dar de la decoratii nationale pana la titluri masonice e cale lunga. Nu stiu ce lider penticostal ar fi calificat pentru a intra in loje masonice.
     Asta NU e o dovada ca sunt masoni printre liderii penticostali.

 23. Pentru ca toti avem o imaginatie bogata, va provoc la un exercitiu simplu si anume: o casa in flacari la care cineva incearca zadarnic sa mai salveze cateva carpe; cam tot asa se intimpla si cu institutia CP, desi unii nu recunosc inca acest fapt, atat timp cat este inscrisa in registrul cultelor si primeste si subventii de la stat, este in toata regula o institutie de stat, ca sa nu mai spunem despre legitimatiile slujitorilor, ca la carte cu tot tacamul. Ce este mai dureros, cateva reguli din amalgamul care il are acest sistem religios sau chiar faptul in sine ca nu mai are nimic sau aproape nimic spiritual in ansamblul sau…de ce nu vedem simplu ca si pruncii (Luk 10:21):
  -POCAINTA: parere de rau pentru tot ce a fost PACAT in viata noastra … unora le pare rau de ce mai puteau sa faca(Ezec 36:31)
  -PACAT: tot ce ne impiedica sa vedem Fata lui Dumnezeu (Slava) si sa fim ca Hristos (Romani 2:23)
  -NEPRIHANIRE:viata traita ca cea a lui HRISTOS (1Ioan 4:17)
  -UNGERE: de la DUHUL SFANT nu ordinari care sunt nebiblice cat de mult ar vrea unii, apropo cine a ordinat pe Isus sau pe apostoli, mai ales pe Pavel …??? (Luk 4:18)
  -SLUJIRE: orice madular are o slujba si o primeste sau o pierde, de la HRISTOS nu de la oameni (Efes4:11)
  -ADUNARE: doi sau trei adunati in Numele Domnului (Mat 18:20)
  -RANDUIALA: da-l pe mana satanei, dar cum nu mai avem autoritate… punem deoparte (1Cor 5:5 & 1Timothy 1:20)
  -DARURI: PROOROCII sunt pe acelasi podium cu pastorii sa nu uitam Efeseni si Ioel spune ca pana si robii si roabele vor prooroci (Fapte 2:18)
  -PROOROCIA: cea mai frumoasa definitie o da Petru (1Petru 4.11)
  Acum mai intreb eu, trebuie salvat ceva in CP sau trebuie sa ne intoarcem la Biblie si la Dumnezeu cu pocainta si fiecare poate face adunare la el acasa, problema ca acolo nimeni nu-l baga in seama si nu se mai etaleaza, cel mai rau noi romanii suferim de mandrie, pacat care l-a savarsit si Diavolul pentru care a fost alungat din cer. Mult har!

 24. Mă intreb și eu așa : dacă o persoană inainte de-a intra in legământul Domnului avea o datorie in bancă de 1.000.000 de euro ce face apoi persoana respectivă? Rămâne datoare băncii sau nu-și mai plătește datoria pt că Domnul L-a iertat?( iertat de păcatul ” să nu datorați nimănui nimic!”)
  Dacă contractul dintre o instituție si o persoană rămâne valabil de ce contractul dintre un soț și o soție s-ar fi desființat?
  Și dacă in adunarea unde păstorește pastorul fost divorțat o familie se destramă? să zicem că soțul e tare neserios și o părăsește pe soția ,dealtfel foarte credincioasă și pe de-asupra tânără și frumoasă.Oare nu-i v-a fi ușor pastorului să-i dea” dezlegarea” ?? Tare imi vine să cred că iși va implica mai mult sentimentele in așa o decizie decât Cuvântul Lui Dumnezeu.
  In legătură cu deciziile CP cred că se incearcă o manipulare a libertăților și autonomiei bisericii locale și a individului,chiar dacă de la distanța pare o intenție de a mai „astupa găurile” unei bărci care ia apă iar pescarul nu mai știe unde se mai prinde peștele.
  Părerea mea,de departe.

 25. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (30.09.2013) | Romania Evanghelica

 26. ma rog:
  Doamne te rog fi calauza bisericii Tale si iarta pe toti cei care intrun fel sau altul au gresit scriind pe acest blog sau nu stiuee
  ce este ,si te mai rog nu lasa sa vinam intunericul peste nici unul dintre slujitori pe care iai ales in vremurile acestea
  de mare confuzie ,te rog sa ne ierti pe toti caci am pacatuit impotriva Ta si poate ne indreptam spre moarte ,spre noroi si ura ,
  DOAMNE AI MILA DE NOI SI LUCREAZA IN MIJLOCUL TUTUROR BISERICILOR DE PRETUTINDENI ASA CUM O FACEAI SI ALTADATA..
  sa meditam la aceste versuri:

  AM CUNOSCUT CARAEA POCAINTEI
  LA NOI IN CASA COBORA ISUS
  LA RUGACIUNI SE VINDECA-U BOLNAVI
  ASA ERAU ACELE VREMI DE ATUNCI

 27. Pingback: 11 postări în Top 100 WP (01.10.2013) | Romania Evanghelica

 28. Poate ca cineva va asculta…
  L-as dedica tutoror celor ce s-au grabit sa scrie / vorbeasca
  (pentru aceasta a fost scrisa/inregistrata)

  Cu respect,
  Claudiu Lulciuc
  http://www.asculta.ro

 29. oricine ai fi claudiu ,aprecierile mele cele mai profunde ,doresc ca oricine sa asculte aceasta inregistrare pe care
  ai postat-o tu.HAIDETI SA DAM CINSTE DOMNULUI SI MANTUITORULUI NOSTRU,oameni se vor convinge ca au gresit
  aratandule DRAGOSTEA si nu SABIA

  VA ROG INCETATI SA VA IMPROSCATi[..] ,TOTI SUNTEM FRATI………………….INTR-O ZI VOM PLECA ….SA NE PREGATIM.
  DOAMNE AJUTANE

 30. „Pavel a fost complice la crima și totuși a fost ales de Dumnezeu. Petru putea ușor sa fie condamnat pentru abuz fizic și tentativa de omor și totuși a fost folosit de Dumnezeu.”… o judecata prea slaba, fara lumina suficienta in contextul celor scrie de autor.

  ….daca ar fi putin timp sa gandim, Pavel in sine era evreu nu neam. e drept azi nu mai are prea multa importanta, dar atunci avea putin mai mult ca acum. Apoi ceea ce facea, facea datorita credintei lui, era foarte inaintat in religiunea iudeiulor, nu o facea ca un talhar si un bandit. Deci, nu vreu sa fac teorie, daca gandesti e suficient atat, articolul foloseste o rastalmacire a scripurilor.

  Toti pacatosii, -toti suntem pacatosi(sau am fost)- au drept de mantuire, dar nu toti au drept de SLUJIRE la un nivel mai inalt. slujeste dupa masura ta!

  • Pai daca Pavel o facea in numele religiei e mult mai grav decat o facea un talhar. Un talhar nu are niciun dumnezeu, dar un om religios are „lumina” pe care o lasa sa devina intuneric. Nu-i lua tu apararea lui Pavel, el insusi a recunoscut ca a pacatuit si ca nu merita numele/cinstea de apostol; si totusi Dumnezeu i-a dat-o….

 31. Petru a avut un trecut murdar si s-a lepadat inainte de a fi credincios, inainte de a fi botezat in apa? Dupa statutul penticostalilor, cei care au fost membri pcr, cei care au colaborat si colaboreaza cu securitatea, cei care au vandut si vand pe fratii lui Hristos, implicit pe El, cei care nu si-au marturisit dosarele si nu le-au publicat, au savarsit si savarsesc o mare curvie ca s-au lepadat de Dumnezeu asa cum scrie in VT si ar trebui exclusi, nu sa fie in conducerea cultelor si a bisericilor. Mi se pare culmea absurdului sa vina Iuda sa ne dea cina si sa ne mai si impartasim cu el. Cand a urmat sa fie servit si rodul vitei, nimeni nu s-a impartasit cu el la cina cea de taina. Cei care intind coarda atat de tare, o fac spre a distrage atentia de la situatia lor si au transformat harul in legea lor securista fiindca se cred dumnezeu. Preocuparea enoriasilor ar trebui sa fie asta, de a se face curatenie si in biserica in cazul in care au si vor sa aibe un suflet curat si o credinta autentica, o credinta ce concorda in toate cu cele scrise in Biblie. Politicienii au stiut sa fie prevazatori, iar oamenii lor infipti in culte, stiu de ce baga pumnu-n gura altora cu legea si cu dictatura lor. Cum trebuie sa procedezi in cazul in care ai fost exclus sa faci dovada ca ai fost iertat de Dumnezeu? fiindca se cere in statut sa aduci dovada. Elibereaza secu adeverinta in acest sens?

 32. nu se zice nimic de politica?
  este bine sau nu ca s-a interzis unui slujitor sa mai fie membru intr-un partid?
  cunosc cazul unui pastor care i s-a cerut demisia din cauza ca era membru de partid dar acesta nu a vrut sa renunte (a condamnat cei care au fost in securitate, si bine a facut, dar nu si-a dat seama ca securitatea=partidul de azi), dar dupa ce s-a adoptat in statul un articol pt cei implicati in politica a renuntat!
  este bine ca sa mai publicam pe site-uri problemele cultului! sunt persoane din cultul ortodox care ne bombardeaza cu ceea ce se scrie despre un frate x sau y care nu stiu ce-a facut!
  nu cred ca este bine ca noi sa judecam!
  judecata este a lui Dumnezeu!
  ,, Zilele sunt pe sfârşite
  2013 e pe sfârşit
  Cum îţi e creştine viaţa,
  De ce nu te-ai pocãit??

  Mai ai timp de judecatã??
  Eşti cu totul drept, perfect??
  Nu te înşela, iubite,
  Eu îţi cer sa fii corect!

  Vezi-ţi barna ta din ochi,
  Leapãd-o azi de la tin’!
  Domnul nu te-a pus judecator,
  Ci sã fii un bun creştin!”
  Doamne ajuta-ne sa intelegem ca nu trebuie sa judecam sau sa comentam ci trebuie sa ne rugam! schimbam guverne, legi, etc dar nu vrem sa ne schimbam caracterul de a comenta si de a judeca!

  • Stati linistiti fratilor, si acum mai sunt slujitori care sunt in politica, domnul pastor Ioan Badelita nu a fost singurul politician din Cultul Penticostal care a ocupat o functie de consilier judetean.
   Si in judetul Caras-Severin, conducatorul de la Biserica Penticostala din Borlova, Radu Liviu (nu stiu ce functie are in cult presbiter sau diacon), este consilier in Consiliul Local al comunei Turnu-Ruieni.
   Cand episcopii din Cultul Penticostal vor lua cunostinta si despre acest caz.
   Apoi daca legea e lege, sa fie lege pentru toti.

   • Da, stimate domn pe care te aprob intru totul, chestiunea este ca exista oameni cu putere in Cult si pe langa ei prin diaspora, care cred, vazand ce i-a spus Ioan Botezatorul lui Irod, ca au dreptul sa se implice in politica! Eu ca si dvs, tragand un semnal de alarma mi s-a spus ca sunt 666, Anticristul, un ipocrit de la care au ce invata fariseii de pe timpul Domnului Isus! Crede-ma ca ma simt bine in defaimari!…Insa Ioan Botezatorul a sanctionat un pacat, nu o politica! Asa cum i-a invatat, de exemplu pe soldati ce sa faca!..

 33. voi ati ascultat ce a postat Claudiu Lulciuc ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  ASCULTATI CE ESTE PE INREGISTRAREA LUI.
  Inca o intrebare :
  CATI OAMENI CREDETI CA SAU POCAIT SAU SE VOR POCAI IN URMA GUNOAIELOR CARE LE ARUNCATI PE ICI PE COLO?
  pot sa va sa va sugerez : daca aveti ceva cu cineva sau stiti ceva despre aceea persoana ,vorbiti intre 4 ochi .
  Dumnezeu ne-a dat posibilitatea sa PROPOVADUIM EVANGHELIA PRIN INTERMEDIUL INTERNETULUI ,SA O FACEM

 34. Cred că dacă vedem încălcarea adevărului în biserică, trebuie să ieși de acolo, chiar de rămâi singur. Acum se aleg oamenii lui Dumnezeu. Ei sunt„ verguri„ cu sensul că nu aparțin de biserica întinată cu statul. Vedeți vreo biserică cu certificat semnat de guvern că ține tot adevărul??? Eu nu am găsit decât grupări mici, neînregistrate la stat.
  Mulți ani am creut că Biserica adventistă are tot adevărul ca de doi ani să constat că ea știa tot adevărul dar nu l-a spus. Mileriții au calculat profețiile (chiar dacă le-au calculat greșit) după calendarul lunar-solar, și ei au știut asta și atunci au știut că sabatul biblic nu este sâmbăta (chiar de luați pe evrei martori, că și ei au cedat adevărului). Că sâmbăta sau duminica nu este sabatul biblic este demonstrat și de modificarea calendarului care în 1924 în România, prin scoaterea a 13 zile din calendar au făcut ca sâmbăta să devină duminica, dar ei neagă cu nerușinare.

  Dacă luna astronomică are 29,5 zile, atunci sabatul din ziua de 31 a lunii, de fapt ca și luna lunară solară, este imaginar doar, el neexistând în realitate. Dumnezeu a făcut Luna să arate timpul Lui. Totul are corespondent în natură. Nici începerea zilei nici a anului, nici a lunii și nici a săptămânii nu este respectat de calendarul solar.

  Care este adevărata zi de odihnă, cea de la est sau cea de la vest de meridianul 180?
  Este imposibil ca pe glob să ruleze două zile diferite sub același soare și lună (una poate fi sabat), cum se întâmplă la ora actuală la meridianul 180, de schimbare a datei. Pe glob poate fi diferență de câteva ore între meridiane opuse, dar 2 zile diferite de o parte și alta a aceluiaș meridian nu există în fapt. Acest lucru ar trebui să dea de gândit unui filozof creștin. Oare urmașii lui Noe după ce s-au împrăștiat pe pământ, dacă au ajuns în final, la meridianul 180 aveau SABATE DIFERITE?? Iată de ce probleme ar fi bine să se intereseze un creștin ce susține săptămâni perpetue. Dar schimbările calendaristice din 1582 sau din 1924 nu spun nimic de ruperea săptămânii planetare???
  Cum apare sâmbăta în Biblie, dacă pe timpul lui Hristos săptămăna romană era de 8 zile???

  Era crestina. – Era crestina nu apartine istoriceste de transferul secolului 1, deoarece nu a fost inventata decat cu secole mai tarziu. Totusi, intrucat are ca obiect o calculare de la nasterea lui Hristos si insasi expresia „secolul 1″ este exprimat in termeni ai acestei ere, si intrucat toate datele atribuite Noului Testament (cu exceptia nasterii) sunt socotite prin ea, este necesara o explicatie a acestei ere.
  Atenție!!! După 6 secole (600 de ani după Hristos)
  In secolul al VI-lea dupa Hristos, un calugar numit Dionysius Exiguus a inventat un nou tabel al Pastelui, in care a introdus o noua metoda de a numerota anii.
  Deci actualul calendar nu a fost pe vremea lui Isus. Atunci nu erau nume păgâne a zilelor iar săptămâna romană avea 8 zile, până în 321, la Conciliul de la Niceea. Până la Niceea s-a ținut calendarul mozaic, neschimbat, apoi sub presiunea Romei au cedat și evreii.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 223 de alți urmăritori