Laurentiu BALCAN

Ce ar trebui sa invete penticostalii dupa tragedia de la Brasov

28 comentarii

Gestul inimaginabil al femeii de la Brasov nu ar trebui sa ramana fara efect in randul comunitatilor penticostale. Nu trebuie tratat cu indiferenta, pentru ca el arata anumite carente din practica noastra. Capetele luminate ar trebui … sa discute, sa se roage, sa convoace sfaturi fratesti pe Comunitati si sa caute solutii la problemele reale cu care se confrunta credinciosii. Abordarea de tip „o bota la un car de oale” ar trebui sa dispara. Cat mai repede.

Am citit mai multe comentarii zilele acestea – pe mai multe bloguri –  si am incercat sa-mi formez o opinie despre cum este perceput cazul acesta in randul credinciosilor conectati la internet. Am observat ca multi incearca sa justifice gestul femeii – dand dovada de o ciudata empatie – focalizandu-si toata repulsia pe pastorii penticostali si pe anumite invataturi din traditia penticostala. Un comentator efervescent spunea: „bine ca ii indemnati sa faca multi copii, dar nu-i ajutati sa-i creasca”, sau un altul se intreba : „in afara de mancare le-ati mai dat ceva?”.

Ce ar trebui sa invete penticostalii dupa tragedia de la Brasov?

Stiu ca in teorie suntem OK, mantuirea e prin har, prin credinta, dar in practica suferim. Sunt inca multe biserici penticostale unde mantuirea este privita ca o inlantuire de fapte bune, de legi, de juguri si de poveri pe care oamenii trebuie sa le poarte, pentru ca – asa cred ei – asta-i voia Domnului. Am scris impotriva legalismului religios de mai multe ori – si am suportat ( de cele mai multe ori singur!) consecintele vorbelor mele – dar degeaba, boala e prea adanc inradacinata in oasele noastre. Interesul poarta fesul si doar n-om fi noi generatia care schimba mostenirea batranilor nostri, nu?

Nu am nimic cu incredintarile personale – fiecare crede ce vrea – dar am ce am cu cei care fac din incredintarile personale legi pentru altii si devin propovaduitorii unui legalism ieftin si devastator. Femeia de la Brasov – din informatiile pe care le am – mergea la tot felul de intalniri de case ale celor ce se cred mai neprihaniti, ale celor ce tin calea mai stramta, ale celor ce tin pocainta asa cum se tinea odata, ale legalistilor care-si dau aere de sfinti dar colcaie de mizerie. Cunosc fenomenul acesta parabisericesc, am scris (AICI) despre el – va recomand sa cititi articolul – dar nu inteleg de ce toleram astfel de practici cand stim ca ne fac rau. Stie cineva de ce?  Acolo, la intalnirile acestea de case – de multe ori iesite de sub autoritatea bisericii locale si conduse de tot felul de frustrati care nu au nici chemare si nici inima de slujitori- se propovaduieste „adevarata pocainta”: femeia e mantuita prin nastere de copii; cine nu vorbeste in alte limbi nu va intra in Imparatia lui Dumnezeu; femeile sa se acopere permanent, caci altfel nu vor avea parte de Rapire; sa nu cumva sa mergi la medic, caci Domnul te vindeca de toate si alte invataturi apartinand traditiei noastre.

Nu am nimic cu cei care sunt incredintati ca trebuie sa aiba multi copii. Sunt mii de mame in bisericile penticostale care au crescut multi copii si nu i-au omorat ci, dimpotriva, i-au crescut ca pentru Domnul si se bucura de ei pentru ca sunt o binecuvantare. Parintii mei au crescut sapte copii si cu totii suntem intorsi la Domnul si Il slujim, intr-un fel sau altul. Din pacate, pe de alta parte, sunt multe familii cu multi copii care nu s-au ocupat de ei, i-au neglijat si copiii au ajuns sa rataceasca prin lume. Familii care culeg acum roadele legalismului si, as spune eu, ale prostiei lor.  Nu putem sa le impunem oamenilor cati copii sa faca si  nici nu le putem sadi erezii ca daca nu fac multi copii isi vor pierde mantuirea. Comisiile de analiza doctrinara ar trebui sa-i paruiasca si sa-i sanctioneze pe pastorii care sunt slobozi la gura si folosesc Scriptura ca sa argumenteze ceea ce nu poate fi argumentat. Dumnezeu nu a creat femeia ca pe o masina de nascut copii. Ne-a dat  minte, pe care ne-a luminat-o prin Duhul Sfant, ca  sa sa stim cum sa traim in mijlocul uni neam rau si ticalos.

Ce ar trebui sa invete penticostalii dupa tragedia de la Brasov?

La intrebarea aceasta ar trebui sa raspunda Consiliul Bisericesc. Ei au fost alesi de catre pastorii penticostali ca sa faca treaba si ca sa caute solutii. Au fost multe semnale de alarma de-a lungul timpului, inclusiv o chemare la reformare institutionala si spirituala (AICI) sustinuta de cateva zeci de pastori penticostali, dar fara niciun rezultat masurabil. Din pacate, in Cultul Penticostal orice voce care striga altceva decat majoritatea influenta este privita cu suspiciune si redusa repede la tacere. Este timpul, cred eu, sa renuntam la orice fel de prejudecata si sa stam de vorba!

Autor: laurentiu balcan

Fiecare vede ceea ce pari, dar putini isi dau seama cine esti in realitate. Fii ceea ce esti!

28 thoughts on “Ce ar trebui sa invete penticostalii dupa tragedia de la Brasov

 1. Din păcate nu cred ca o sa facă nimic cei din conducerea bisericii, cu ata mai mult cei din C. P. Sunt mult prea preocupați de imaginea lor si a bisericii lor pe care o pastoresc,( sau sunt șefi ei taie si spânzurat ).
  Cât de mult cei din CP ia educat pe oameni despre nasterea de copii?
  Câte cursuri sau facut si câte persoane sunt autorizate sau practice predănd
  ” sexualitatea in cadrul familiei”?
  Ca sa ai o biserica sănătoasă trebuie sa investesti in ia foarte mult, si nu numai timp, petrecut in rugaciune, ci si ascultănd durerile oamenilor, ce îi supărat ce îi deranjează cu ce se confrunta zilnic, ce nu le place la biserica ce ar trebui făcut si cum ar crede ei, oameni din biserica, ca de fapt si pana la urma biserica nu aparține unui cult sau unei persoane sau unui pastor( așa ar fi normal) ia aparține acele comunității religioase care merg si se închină in ea, membrilor acelei bisericii.
  Are rostul sa îmi pierd timpul aici de pomana….??? Explicand ???

 2. Va felicit ptr mesaul de azi! Nu mai am ce comenta. C.P , penticostali trebuie urgent sa -si rezolve aceste grave probleme care-i cauzeaza misiuni si mai ales Sfintei Evangheli pe care va straduiti provadui.

  Doamne ajuta!

 3. Problema e la tememelie Cultelor crestine care sunt zidite pe alta temelie nu pe temelia apostolilor, si daca temelia este gresita, atunci…? Daca Dumnezeu a vrut sa fie „întâi, apostoli; al doilea, proroci; al treilea, învăţători…” de ce nu am asculta? sa fie doar neascultare?
  Am fost mintit prea mult, cred ca e timpul sa se spuna adevartul.

  Uni indivizi care au ajuns unde au ajuns sunt niste lupi imbracati in oi (de fosta securitate poate si actuala), nimic nou. Multi din cei care au o activitate in bisericile noastre nu sunt plini de Duhul Sfant cum cerea Biserica Primara, sunt soli ai lui Satan si au reusit sa faca pe multi, mult timp sa creada ca ei detin adevarul, ii tin legati pe oameni cu baticu si cravata, si le canta cu fanfara de imormantare sau le canta cu corul ca sa-i inalte pe ei, ca tare le place cantarea corului, ca ii inalta (stim ca, corul si fanfara au avut un rol important in raspandirea celor mai nefaste ideologii, nazismul, comunismul… Sa fie doar o concidenta, oare?), pe ei insusi, nu pe Dumnezeu.

  Pana nu de mult am crezut ca mai se poate face o schimbare, dar… Dumnezeu in dreptatea Lui nu ne obliga sa ascultam de Cuvantul Sau, el vrea sa faci toate lucrurile din Dragoste, cum si el si-a dat Fiul sau sa moara pentru noi, Fiindca asha de mult ne-a iubit!

  Ce se intampla acum e: avem mebri, avem comitete, pastori si diaconi, partatori de cuvant, avem si proroci recunoscuti de biserica, dar tot mai putini recunoascuti si unsi de Dumnezeu. Asta vedem dupa semnele ce ii insotesc.

  Autotirtatea Lui Dumnezeu care toti acestia o recomanda in familie(1 Corinteni 11:3 Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii şi că Dumnezeu este Capul lui Hristos.), cand e vorba de aplicat in Biserica autoritatea lui Dumnezeu (1 Corinteni 12:28 Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, proroci; al treilea, învăţători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi, pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor şi vorbirii în felurite limbi.), nu mai este cazul, nu se predica, nu se discuta, fiindca toti ar vedea ca traim o minciuna.
  A pus intrebarea aceasta multori pastori, de paraca toti erau vorbiti, au zis ca din viata practica sa demonstrat ca asa cum este acum este mai bine.
  Si cum ramane de ascultare de Cuvant lui Dumnezeu?

  Prin prezenta organizare a Cultului sa pus Omul in fata lui Dumnezeu si in loc de Oameni umpluti de Duhul Sfant turnatori. Dumnezeu si-a ales oameni si felul de a lucra in Biserica, putem sa ascultam de ei, sa ii punem in locurile care trebuie sa fie ca sa ii poata sluji pe cei din juru lor, dar sa stiti ca Dumnezeu nu ne obliga, a lasat dreptul de a nu asculta, sa-i inlocuim cu o alta organizare.

  Daca biserica Penticostala ar fi plina de Duhul Sfant asa cum ne laudam, cand ar intra o persoana caruia satan ia pus in gand sa-si omoare copilul, oare nu ar descoperi Dumnezeu acest lucru, Dar unde sunt Apostoli, unde sunt Prorocii? Avem pastori care se informeaza de la nevestele lor, de la TV sau in cel mai rau caz SRI. Avem evanghelisti care dupa ce merg intr-o biserica tot ce stie lumea despre el e ca si-a facut cruce, oare sa nu fi fost nici unu acolo bolnav sa fi fost vindecat, sau vreun demonizat?

  Dumnezeu nu s-a Schimbat!
  Isus e Viu!
  Dumnezeu este Dragoste!

  1 Corinteni 12:28 Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică, întâi, apostoli; al doilea, proroci; al treilea, învăţători; apoi, pe cei ce au darul minunilor; apoi, pe cei ce au darul tămăduirilor, ajutorărilor, cârmuirilor şi vorbirii în felurite limbi.

  Art. 31. Credincioşii care dovedesc maturitate spirituală şi calităţi de slujire menite să contribuie la desăvârşirea spirituală a celorlalţi membri ai bisericii, pot sluji ca:
  PASTORI – slujitorii ordinaţi, care răspund de toate problemele spirituale şi administrative ale bisericii şi oficiază toate actele de cult. Ei pot fi, pastori coordonatori, pastori asistenţi, pastori de sector, sau pastori coordonatori de zonă.
  PREZBITERI – slujitorii ordinaţi, care oficiază toate actele de cult ce le sunt repartizate de pastor.
  DIACONI – slujitorii ordinaţi care oficiază numai Cina Domnului, binecuvântările de copii şi înmormântările, sub îndrumarea pastorului şi care se ocupă de problema ajutorărilor în biserică.
  APOSTOLI(MISIONARI) – slujitorii trimeşi de biserică în ţară sau în străinătate pentru a înfiinţa biserici noi într-o altă cultură prin răspândirea Evangheliei, pentru a întări bisericile mai mici sau/şi pentru a desfăşura activităţi cu caracter social-umanitar.
  EVANGHELIŞTI – slujitorii recunoscuţi şi trimişi de biserică să răspândească Evanghelia pentru mântuirea celor pierduţi, prin evanghelizări publice sau de la om la om.
  ÎNVĂŢĂTORI – slujitorii recunoscuţi de biserică, care se ocupă de educaţia biblică a membrilor bisericii, noilor convertiţi, a tinerilor şi a copiilor. Ei trebuie să fie în stare să predea corect şi eficient învăţăturile Sfintelor Scripturi.
  PROOROCI – slujitorii recunoscuţi de biserică, care comunică mesaje din partea lui Dumnezeu prin manifestarea slujbei profetice.

  • O solutie ar fi ca dumneavoastra, Ilie, sa fiti un om plin de Duhul Sfant pe care sa-L foloseasca Dumnezeu…

   • Scuze, acum am văzut, nu ma numesc Ilie, cred ca de la touchscreen-ul nu ma prea pricep cu el, am vrut sa scriu despre Ilie la un moment dat.
    Chiar sunt un om plin de Duhul Sfânt și știu ca Duhul Sfânt iți poate confirma asta, caut pacea și sfințirea și vad de fiecare data când vestim Cuvântul lui Dumnezeu, Dumnezeu îl însoțește cu semne și minuni.
    Am aceeași întrebare și pentru tine, de ce în Cultul Penticostal care este Apostolic, în care nu avem nici un Apostol, în care sunt și eu membru nu se respecta organizarea din 1 Corinteni 12:28?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
    Dumnezeu sa te binecuvinteze!

   • Spune-mi un nume de frate care este numit apostol (misionar nu ii sinonim cu apostol, oricum din câte știu eu nu sunt nici misionari, și misionar nu-i un termen biblic, deci nu pre stim ce trebuie sa faca) recunoscut de cultul penticostal cu acest titlu de apostol.
    De exemplu: Pastor Ioan Georgenescu
    … și Apostol Radu Ștefanescu

    Aștept un răspuns la întrebarea precedenta.
    Nu vreau sa pun întrebări numai de dragul întrebărilor, chiar vreau sa aud părerea ta, am citit multe articole scrise de tine, și mi-ar place sa aud părerea ta.

    • Nu exista titlul de „apostol” in organizarea Cultului Penticostal. Exista slujba de apostol care, de regula este atribuita celor ce misioneaza in tari straine sau deschid biserici in locrui unde nu au mai fost biserici. Plantatorii de biserici se califica pentru titlul de apostol.

 4. …penticostalii nu pot sa invete …crestinismul neoprotestant se bazeaza pe impamintenirea unor traditii cladite pe credinta unor personaje din istoria crestinismului care cindva au invatat ceva din Cuvintul Lui Dumnezeu…astazi este criza si in rindul personalitatilor crestine…

 5. Stimate Domnule Pastor Laurentiu Balcan,

  permiteti va rog sa-mi expun perspectiva privitor la problematica ridicata de Dumneavoastra catre C.P. Imi permit acest lucru dat fiind ca eu personal am prevazut inca din jurul anului 1997 si acest eveniment precum si Tanacu, Táize, datorita elementelor solide de care dispuneam la vremea aceia imi era usor prevedea tendintele si din România. Azi, am mult mai multe elemente care-mi da sansa prevedea pentru urmatori 10 ani care vor fi devastatori pentru crestinism in ansamblu sau. Sper ca a-ti retinut faptul ca nu mi-am arogat vreo mandatare speciala de ordin divin, pentruca NU am asa ceva.

  1) Pentru evitarea altor drame si mai cumplite as recomanda urgent detasarea totala de sub tutuela USA a NP românesc,cu riscul ca un cult sa ajunga sarac lipit pamântului (românesc), fugiti de sub nefasta autoritate spiritual-material americana.

  2) Europa are stringenta nevoie de o revanghelizare dar NU calapod american, care oricum nu prinde cu exceptia Ro unde putem vorbi de o febra pasagera datorata problemelor specifice din acea zona. Deja (vreo 10 ani incoa), fff multi români savârsesc o tainica lucrare in U.E, lucrare pe care mai nimeni nu-o sesizeaza si bine-i ca-i asa. Nu, nu va grabiti aroga meritele miscarilor NP prezente in U.E cu cladirile lor, ptr ca; aboslut toate confesiunile ofera lui Dumnezeu pe cei care -i foloseste cum este necesar in acest moment. Calidrile si multimile adunate in ele… fie cu iertare , sunt ca si inexistente, ba as zice si mai si, sunt o contra împotriva lucrari tainice la care trimit. Cu toate acestea, români joaca un rol istoric major ptr Europa in acest moment, dar nu totii români care habar Nu au cea ce si fac. Va fi mult daca 1% din români (religiosi), vor fi co9nstientizat cea ce fac in acest moment.

  3) Dupa incheiera acestei faze vor trebui veni… cei care trebuie sa vie, din spatiu românesc constat ca orce cap care se ridica este taiat, cu toate ca tot acolo observ un imens potential teologic extrem de benefic Europei, dar la urgenta strivit inclusiv de formele radicale existente puse indiscutie si de dvs. Dar am mai observat ceva , ceva….

  Dumnezeu a scos din Ro ceva oameni.. ajunsi azi mari specialisti pe-afara ce subit au optat ptr teologie, pe acestia sa-i asculti … te indrogstesti de Hristos, pricepi vestea buna (Evanghelia), Acesti oamnei daca ramâneau in Ro , NU aveau absolut nici-o sansa.

  4) Consider ca este necesara o întâlnire-dezbatere crestin-interconfesionala dar pe teren neutru, ba chiar cea ce propuneti si dvs in acest articol, as recomanda desfasura pe teren neutru si total iesit de sub tutela americana.

  Ar fi ele multe de vorbit, dar… greu-is toate la deal…

  • Sunt biserici in Romania care au legatura cu biserici din America, nu e un secret, dar nu cred ca se pune problema implicarii Americii in conducerea bisericilor din Romanaia. Declaratiile oficiale afirma ca „Biserica penticosltala din Romania este autonoma, de sine statatoare”. In zona Moldovei, cel putin, sunt prea putine biserici penticostale cu legaturi in America. NU cred ca asta e problema….

 6. Ca sa schimbam ceva trebuie sa avem un punct de pornire si sa gasim acele lucruri asupra carora putem sa cadem de acord.
  Eu v-as face o propunere.Liberalii si conservatorii au puncte diferite referitoare la vorbire in limbi,tinuta femeii,muzica de inchinare etc insa sunt puncte unde ne asemanam.Un astfel de punct e antipolitica.Nu e nici un secret ca atat conservatorii cat si liberalii sunt impotriva politicienilor care iau cuvantul in adunari.Asa ca eu as spune sa incepem cu asta.Sa se decida la nivel de cult o ordonanta,o ciruclara,ma rog, ceva de genul prin care sa se interzica politicienilor sa ia cuvantul in adunare.Eu consider ca nu va fi greu sa realizati asa ceva.La punctul asta o saaveti sustinerea majoritatii penticostalilor.Dupa care putem sa trecem la urmatoarele puncte:Rugaciune,inchinare,scoala duminicala,etc.

  • Vai, frate, nu cunoasteti realitatea! Sunt foarte multi pastori conservatori care au contacte solide in lumea politica. Cum sa voteze ei ceva ce e impotriva propriului lor interes??? Mai degraba, cred eu, s-ar gasi un conses cu privire la batic decat cu privire la politica….

   • M-am referit la conservatorii de rand nu la pastori.De ce nu incercati?Nu aveti nimic de pierdut.Doar de castigat.Daca ei se opun,atunci conservatorii vor vedea ca au sustinut niste farisei si o sa-i schimbe.
    Incercarea moarte n-are.

 7. Vreau din toate inima mea sa-ti multumesc, Laurentiu, pentru ca ai deschis acest subject. Eu si sotul meu suntem misionari din Danemarca, 4 ½ ani in Romania. Daca este un lucru care ne a descurajat in timpul nostru aici, e subjectul „legalismul” si legiile religioase care sunt o consecinta de el. La inceput nici macar am putet sa credem ca era adevarat, cand ne-a fost spus legiile despre batic, imbracaminte, multi copii, nici o legatura cu oameni in lume etc. etc. O gramada de lucruri, si dupa ce se a trecut timpul nostru aici in tara, si dupa ce am inteles mai mult de limba romana, am aflat din nou si din nou mai multe legii. O lista lunga cu lucruriile care nu ai voia sa faci, si o alta lista tot lunga cu lucruriile care trebuie sa faci. Pentru mine, o femeie daneza, care de obicei este o faptura libera, pentru ca Domnul Isus mi-a eliberata, a fost o aflare foarte neplacuta. Aici eu nu pot sa ma simt libera, nu pot sa fiu femeia care Dumnezeu mi-a creat, si nu sa folosesc in totalite darurile, care El mi-a dat. Pentru ca intotdeauna sunt oprita de o „directiva” / o traditie. Chiar daca am vrut sa ma supun legiile, n-a fost posibil, sunt prea multe.
  Daca le spunem pe prieteni nostri in Danemarca despre legiile cu care ne confruntam aici in lucrarea noastra, pur si simplu n-au putut sa crede ca este adevarat, se-au gandit ca am exagerat.
  De aceea este o nevoie sa fie discutat deschisa aceasta problema , si sa fie rezolvat. Cum sa fie posibil, eu nu stiu, cum ai scris: „boala e prea adanc inradacinata in oasele noastre.” Dar daca nu este rezolvat problema „legalism”, ma tem ca nu sa fie un viitor bun pentru bisericile in Romania. Cum sa castigam oameni pentru Isus, daca e vorba o biserica fara libertatea adevarata, care El ne a dat?
  Chiar daca tragedia din Brasov e foarte grea, sper din toate inima mea, aceasta ocazie sa fie folosit pentru o schimbare de biserica in Romania. Este timp acuma!

  • de acord cu tine, draga Enna. Schimbari se intrevad, dar sa stii ca romanii sunt mai grei de cap.

  • Eliberarea de legalism nu o poate face decat Evanghelia. Dar Evanghelia – Vestea Buna – nu poate fi inteleasa cu adevarat decat in contextul unei bune cunosteri a Legii lui Moise si a Vechiului Testament in ansamblu. Nu cunosc un crestin care sa fi inteles deplin si corect cerintele vechii legi mozaice si sa mai impuna cuiva reguli si legi.

   Aici sufera romanii – o lipsa majora de teologizare a Vechiului Testament, grevata pe o fire mandra ce se lasa greu rastignita. Problema universal cunoscuta dealtfel, dar noi inca suntem in epoca adolescentei neoprotestantismului. Si tare mi-e teama ca o sa imbatranim asa, adolescenti…

 8. …penticostalii romanii sint mai credinciosi, draga Laurentiu, nu vezi cite vindecari si exorcizari au loc in Romania? spiritul critic e la el acasa in biserica penticostala romaneasca…probabil in urmatoarea generatie lucrurile se vor schimba …realitatea e ca in comunism ,exteriorul era singura modalitate legala de manifestare a credintei penticostale…

 9. Pingback: 12 postări în Top 100 WP (02.03.2012) « Romania Evanghelica

 10. ” Ce ar trebui sa invete penticostalii dupa tragedia de la Brasov?

  La intrebarea aceasta ar trebui sa raspunda Consiliul Bisericesc. Ei au fost alesi de catre pastorii penticostali ca sa faca treaba si ca sa caute solutii. …”

  De exemplu:
  Consiliul Bisericesc a dat un comunicat si cu privire la PENIEL si a dat o solutie ,…. oare va-ti conformat; …..daca ar da totusi unele solutii si in acest caz a-ti fi gata de a primii acele directive ? Sau… ?

 11. Mda…un punct de vedere echilibrat, as zice. Subscriu. Ma gandesc totusi ca oamenii se schimba asa de greu, pricep asa de incet. Probabil e si o chestiune de orgolii si interese la mijloc, frumos ambalate in staniolul ideilor.
  Iti doresc succes si multa perseverenta in ceea ce faci.

   • Pace !
    Doresc sa fac o descriere , care potriveste cu cele spuse mai sus de alti comentatori,In anul 2008 eram in Italia la lucru si fiind in preajma pastilor ,cum lucram cu un Albanez mai batrin si mai de multi ani in Italia,ma intreaba tu nu ai pasqua (adica pastele) eu am raspuns NU din discutia mai lunga iam spus ca sunt crestin, dar eu nu sarbatoresc aceste sarbatori .Si ca sa pot sa ma fac inteles omului am luat o galeata in care am rupt o bucata de hirtie spunindui ca aceasta este VT.apoi am mai luat o alta bucata de hirtie la care iam spus ca este NT.cu un bat am mestecat in galeata, apoi am luat o alta hirtie am bagato la fund in galeata si am scoso afara spunind ca aceasta este LEGEA CRESTINISMULUI pe care o declara si ortodocsi si catolici, mai nou si penticostali si baptisti si toti.Ceia ce doresc sa spun peste tot religie (credinta mai putin)
    Credinta pleaca din inima si apoi se manifesta si-n exterior , credinta nu sta neaparat in haine ,mincare ,case ,masini etc.
    Credinta se manifesta in ceia ce nu se vede ;o incredere neclintita in lucrurile NADAJDUITE ,o PUTERNICA incredintare despre lucrurile CARE NU SE VAD: La care omul imi spune voi crestini aveti foarte multe sarbatori, noi muslemi avem doar una .si eu am raspuns de fapt nici crestini nu au mai multe dar prin neatentie si neveghere au acceptat tot flul de sarbatori pagine de la pagini care au fost increstinati de Constantin. de fapt noi crestini avem ca sarbatoare atunci cind ne impartasim cu Trupul Domnului ISUS si singele Lui. de aceia ia-m spus sa ajuns la asa multe religii. Una e sa fii religios si alta e sa fii ucenic , Domnul Isus trimite pe Apostoli sa faca ucenici , mai nou la crestini se fac membri ca sai tina pe banca pina ce ii scoate cu picioarele ininte cind ii duce la margine satului.

 12. Iat un mesaj care ar trebui ascultat cu multa atentie dupa astfel de fapte;
  „2012-10. Faţă in Faţă – DEPRESIA SI EFECTELE EI”
  http://rtnchicago.com/emisiuni/fata-in-fata/2012-010/
  Un mesaj foarte bun si se pot invata lucruri foarte bune in special pastorii!!!

 13. Mi s-a sfasiat inima pentru aceasta asa zisa sora, si mereu ma rog petru ea:” In numele Domnului Isus Hristos, rog pe Dumnezeu Tatal s-o vindece de fapta ei, sa capete harul iertarii prin spalarea cugetului ei, prin viata sangelui scump al Domnului Hristos, sa capete harul credintei si a primirii cu adevarat al Duhului Sfant prin credinta in Domnul Hristos”
  S-ar putea ca posesia demonica ce a dus-o in situatia sacrificarii copilului sa fie rodul activitatii „grupurilor din beciurile” bisericilor. Am cunoscut din frageda tinerete asa zisul „botez cu duh sfant”, confirmatt de semnul vorbirii in limbi” Meteoda baalica- satanica intrebuintata pentru a ajunge la asa zisul botez al duhului. a avut consecinte dramatice pentru sute de cazuri pe care le-am cunoscut in timpul in care am participat si eu la aceste experiente. La maturitate in credinta am priceput Cuvantul Domnului, si nu mi-a fost chiar usor sa renunt la aceasta practica, deoarece imi dadea „zidirea in duhul meu”. Aveam constiinta impacata ca ma rog”catre Dumnezeu” 1Cor.14.2-4
  Mai apoi am constatat ca este o intinaciune in duhul meu, (2Cor.7.1) ca nu aduce descoperirea Lui Hristos, ca nu aduce cunostinta, prorocie, invataura , ca este in vant si fara minte. 1cor.14.6-14
  Trebuie sa ma opresc . Voi continua. fr.Ioan P.

 14. Poate pastorii ar trebui sa insiste si asupra „planificarii familiale”. Doamna respectiva de la 20 de ani, cand s-a casatorit si pana la 28 a trecut doar prin doua stari: insarcinata-lauza, insarcinata-lauza s.a.m.d , in fiecare an ea a nascut un copil. Nu-i de mirare ca „s-a smintit”. Sotii ar trebui sa traiasca in curatie, iar sotul sa-i dea timp sotiei sa-si revina. Depresia post-partum e o realitate, ce se poate intampla la multe femei. Ea nici nu-si revenea ca si ramanea insarcinata din nou. Nu intamplator in canoanele bisericesti (si ma refer la BO) se spune sa nu te atingi de femeie cat alapteaza, caci si ea trebuie sa-si revina (fizic, psihic). O vina din ceea ce s-a intamplat o poarta sotul, caci sigur el a vazut ca nu-i bine cu sotia lui si ar fi trebuit sa ceara ajutorul.

 15. Mi se par urate comentariile ce spun „asa zisa sora”. Adica daca fratele e bolnav, nu mai e frate? Ea s-a tratat cu „medicamente” spirituale, mergand la diverse adunari, dar e limpede ca ea avea nevoie ca acestea sa fie dublate si de ajutor de specialitate, de tratament medicamentos si astfel s-ar fi evitat tragedia. Doamne ajuta!

 16. aveti dreptate un simplu ortodox… femeia se pare a fi bolnava…

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 223 de alți urmăritori