Laurentiu BALCAN

Rascumpararea memoriei – despre Cultul Penticostal in comunism

37 comentarii

Pastorul Vasilica Croitor s-a decis – era si timpul – sa deschida un blog unde sa publice documente inedite din istoria tumultoasa a Cultului Penticostal in perioada comunista.

Blogul RASCUMPARAREA MEMORIEI va fi in perioada urmatoare  unul dintre cele mai monitorizate bloguri penticostale.

Blogul lui Vasilica pregateste terenul pentru lansarea cartii cu acelasi titlu si va publica documente care nu au putut fi introduse in carte. Cartea „Rascumpararea memoriei” va fi una dintre cele mai puternice lovituri aplicate sistemului penticostal din Romania. Va produce aceasta schimbarile necesare? Va indeparta lipitorile comuniste care sug inca din Trupul lui Hristos? Se va produce o reforma in Cultul Penticostal?

Eu unul cred ca nu NU.

Astept sa fie lansata cartea, sa o citesc si apoi putem sa urmarim impreuna rezultatele.

Felicitari lui Vasilica pentru munca titanica – de mai bine de trei ani lucreaza la aceasta carte – si pentru curajul de a iesi in public cu documentele pe care le are in posesie.

Autor: laurentiu balcan

Fiecare vede ceea ce pari, dar putini isi dau seama cine esti in realitate. Fii ceea ce esti!

37 thoughts on “Rascumpararea memoriei – despre Cultul Penticostal in comunism

 1. Consider ca binevenita o astfel de actiune ! Sunt de aceasi parere ca in Cultul Penticostal din Romania sunt si in prezent ,, lipitori’ bine ascunse care inca aduc mari deservicii miscarii penticostale din Romania. Consider ca este etic si moral totodata ca cei care in trecutul lor s-au compromis , in felul acesta sa nu mai aiba dreptul la a ocupa functii de conducere atat in cult cat si in biserica . Este inacceptabil ca sa fim pastoriti de niste oameni care s-au compromis cu buna stiinta , si care in prezent mai au tupeul sa ne si conduca .
  Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe fr. pastor Vasilica Vrabioru pt aceasta necesara initiativa. Nu stiu cat succes va avea , dar noi avem dreptul sa fim informati obiectiv cu privire la legaturile pe care le-au avut unii cu sistemul opresiv comunist si cat de mult au daunat si dauneaza in continuare CP din Romania.
  Va imvit si pe blogul meu : http://harulmantuiriiro.blogspot.com

  • noi trebuie sa ne pocaim . cei din trecut poate sa-u marturisit Domnului si El ia iertat. nu te uita la oameni ci la Domnul.

  • Domnule Paul, (frate e mai greu) ce te faci cu 550 politisti botezati si mai nou vin la biserica si se intorc la Isus lucratori SRI? Eu intreb, nu este musai si raspuns: in cultul penticostal cine si ce suge? fa-ma sa inteleg, sunt mai naiv, ai curaj(si cauta un vocabular adecvat unui crestin apropo de duhul blindetii)critica ta se refera la CE? Ce a facut Isus lui Petru pentru tradare? Crezi ca ce se scrie in cartea lui Vasilica este ziditor sau nu? Daca DA, cum?Posibil sa folositi biblia pentru raspunsuri?Cum se aplica principiul iertarii in cazurile descrise in carte, sau in vremile noastre iertarea este ceva de domeniul antic, era o data…SI ACUMA PAREREA MEA: ACESTE LUCRURI SUNT DEMNE DE STUDIAT FUCTIE DE DOVADA PREJUDICIULUI ADUS.DACA URMARE INFORMARLOR A PATIMIT CINEVA, EI ATUNCI ALTA ESTE CALIMERA.ASA CRED EU SI CRED CA SI EU AM DUHUL LUI DUMNEZEU.Vorba unuia, am dat si eu 30 de dollari ca i-am avut, altfel nu cred ca face sa fiu partas la nebunia lor, am eu destul nebunia mea, rog credeti-ma Fiti binecuvintati toti.

 2. Pingback: Rascumpararea memoriei « Trepte

 3. Si eu astet cartea, pana atunci clickez blogul. Poate si dupaceea :).
  Cat despre reformarea C.P. se poate face intr-un singur fel: asa cum a facut Oastea Domnului pentru bserica Ortodoxa. E adevarat au mai incercat unii…

 4. Se deschide sezonul de vanatoare?:))
  Sa inteleg ca jocul preferat al penticostalilor va deveni „Ratele si Vanatorii”:),s-au saturat de „Nu te supara, frate”?
  Sa speram ca vanatorul sa nu devina un vanat pana la publicare:)
  Cand te duci sa dezgropi mortii, te pregatesti de un film horror!!!
  Nu de o comedie romantica!

  Ce sa-i faci la „vita e bella”…speram sa nu ne apuce greata prea tare
  si sa nu ne treaca nici cu o cura de „lamai”!

  Oare ce vor zice tinerii?

 5. Strajerii trebuie sa-si faca datoria!. Biruinta este a Domnului.

  Click,
  Strajerul

 6. Laurentiu,

  Am vazut comentariul tau pe blogul lui Vasilica. Nu-l cunosc pe Ioan Pop, dar din comentariile lui pe bloguri si pe grupul yahoo strajerul mi se pare ca dumnealui are doar niste informatii vagi pe care le amplifica pe principiul „sigur e asa cum spun eu, ca intuiesc eu ca …”. Nu mi se pare un cercetator istoric precum Vasilica.
  Cred ca o carte scrisa de Ioan Pop n-ar fi de nici un ajutor pt lucrarea inceputa de Vasilica.

  • Vasilica, cercetator istoric? A lua informatzii din dosarele securitatii si a le publica intr-o carte ii da unei persoane credibilitatea unui cercetator istoric? Woaw! D-l Croitoru dupa ultimele dezvaluiri nu a cercetat istoria cit a dorit sa fie cit mai „politically correct” in ce priveste stilul literar pentru ca cartea sa fie considerata o carte de istorie si nu de ancheta pentru ca daca ar fi de ancheta intra intr-o multime de probleme teologice si etice la urma urmelor. Daca dumneavoastra considerati dosarele ca fiind adevaruri inedite atunci Revolutia nu a insemnat prea mult!

   • Simona B cred ca te-ai ratacit pe aici si „ti se arde mancarea pe foc”,ca nu faci decat polemica de dragul ei, sau s-a trezit „strajer-a” cultului ,mi-aduci aminte de cei din F.Apost.19:32 „…cei mai multi nu stiau pentru ce se adunasera”,in contextul nostru „despre ce vorbesti”nu te mai pierde in „englezisme”fi mai specifica

 7. Brother Matei!

  IP stie ce spune pentru ca el insusi a fost printre primii (!) infiltrati in CP, fiind unul dintre cei mai iscusiti actori. Datorita iscusintei si succesului lui a fost recrutat de Americani dupa care odata cu revolutia din 89 s-a intors impotriva fostilor lui ucenici infiltrati dezicandu-se de ei. Eu am avut o lunga colaborare online cu IP si am verificat multe din dezvaluirile lui si pot spune ca in proportie mare dezvaluirile lui cu privire la serviciile secrete infiltrate in CP sunt adevarate.

  Cartea lui Vasilica ar trebuii lansata online pentru a avea acces toti la ea. Ma indoiesc ca o vor vedea multi. Vasilica ar putea fi remunerat prin donatii care nu ar intarzia in momentul cand si-ar face datoria cu buna credinta. Cred insa ca Dumnezeu are vremea Lui si atunci nimeni nu-l mai poate impiedica, nici chiar ei, infiltratii.

  Doamne ajuta,
  Pettrusu

  • Strajerule! Daca cineva cunoaste adevrul, crede-ma nu suntetzi nici dumneavoastra nici Vasile Croitoru! Ma cutremur la pozitzia pe care o luatzi fiind in competitie cu pozitia lui Dumnezeu de omnipotent, omniprezent si atotstiutor! Pazea!

 8. Dragii mei,
  acum trebuie sa respectati DREPTUL meu legal la REPLICA.
  Observ si vad ca acum, in timp de pace si vreme buna, apar multi viteji, pe care nu i-am vazut pe campurile de lupta pentru adevar atunci, in vreme de razboi, si nici ulterior, atunci cind unii dintre dumneavoastra se aprovizionau cu ‘sare’, diplome si salarii vinovate de la curtea domneasca penticostala si de la stat.
  Nu m-am pretins niciodata ca sunt istoric de profesie, ci prin harul Domnului am studii teologice pastorale internationale, studii juridice si de economie mondiala, ca sef de promotie.
  Dar numai daca aveti orbul gainilor nu puteti observa ca in Forumul Strajerul s-au publicat, cu mult inaintea altor viteji de ocazie, documente autentice, din arhiva CNSAS si a D.C.C., ca de ex. Nota Informativa a VP Pavel Bochian catre D.C.C. prin care el se leapada de Duhul Sfant, actionind ca un mare prigonitor al pastorilor si proorocilor necompromisi. Vezi: http://groups.yahoo.com/group/strajerul/message/661

 9. Frate Vasilica ca unul care te cunosc in persoana apriciez mult lucrarea ta ca si o lucrare care necisita mult efort desigur ca vei avea si persoane care nu vor apricia si mai mult ca atat tevor critica pentru aceasta carte.Dar ce pot sati spun Dumnezeu sate ajute sa duci pana la capat acesta lucrare.Am vazut ca in acesta lucrare ai pomenit de persoana domnului Grosu fost supraveghetorul cultului pentecostal din Suceva.Acest domn (nu frate)alucrat prin intermediu altor informatori mai mici(catalusi) unul dintre acestea a fost Deputatul de diaspora numitul MIRCEA LUBANOVICI poate prin cercetarile facute dai si de el si ar fi bine sa -l dai si pe el pe fata acest eliment sa folosit de unul ca Grosu ca sa ajunga in SUA si acma se foloseste de bani poporului plimbanduse prin tara fara sa aduca ceva de folos ROMANIEI.Vaselica ma rog ca DUMNEZEU sa te intareasca in lucrarea pe care ofaci.

  • Avram Nicu, tzi-a dat Dumnezeu cumva lista rascumparatilor? De unde stitzi cine e domn si cine e frate? Unde atzi fost voi vitejilor in timpul acesta? In inchisoare?….sau tacind chitic v-atzi dus existentza (cica necompromisa!) cit mai in liniste ca sa nu atragetzi asupra dumneavoastra ochiul ‘adevarului absolut’ = a organelor de securitate! Da, si dumneavostra ca si multi alti asa zisi pastori penticostali le acordati securitatii titlul de titulari ai adevarului!

   • halo …cum stai „cu prajeala ca se afuma” ,lasa barbatii sa-si faca treaba, nu te lasa amagita de logoreea femeiasca ca pe drept e scris „femeii nu-i dau voie sa invete”- 1Tim.2:12. Fi supusa Cuvantului nu-ti flutura razvratirea! Fi sanatoasa!
    PS V-ati vorbit toate trei(aneta si vasilca)?, mai bine ati face impreuna cateva intalniri de recapitularea gramaticii elementare,pe langa schimbul de retete culinare si leacuri . Va doresc succes!

 10. Laurentiu si Claudiu,

  Sunt profund dezamagit sa va vad angrenati in aceasta lucrare total nebiblica, facuta intr-un mod diabolic: sa aduca ura si desbinare in biserici peste tot. Domnul Isus ne-a invatat sa ne iubim dusmanii, sa binecuvantam si pe cei ce ne blastama, in nici un caz sa dusmanim noi pe altii, sa rascolim trecutul ca sa scoatem la iveala pacatele oamenilor, creand ura, ne-ntelegeri, dezbinari. Oare nu scrie clar ca „Judecata este a Domnului”, cine sunt eu si cine esti tu sa cautam pacatele altora? Poate ar trebui sa scriem o alta evanghelie ca sa putem include asemenea justificari pentru condamnarea altora… Oameni ca acest „croitor” „au luat-o de mult pe ulei”, ce-i mai grav este ca nici un om din istorie care a cautat pacatele altora nu a scapat din ghearele celui ce l-a ajutat in acest proces, ba a ajuns chiar mai rau. Voi amandoi ati studiat la scoala unui securist (nu fost colaborator ca altii ci securist cu drepturi depline) care dupa ce a condamnat pe altii, a facut mai rau ca ei. Domnul sa aiba mila, dar fiecare, cum isi asterne, asa doarme. Poate ar trebui sa invatam din greselile trecutului si din greselile altora si sa ne pocaim pana nu e prea tarziu. Cat despre cartea aceasta, rezultatul ei este „gunoi in biserica” peste frati si surori, deci cartea in sine este „un gunoi” si scrie despre „gunoaie”, nu inteleg ce mai asteptati de la ea? Domnul sa aiba mila si de „Croitor”! Au mai fost oameni in istorie care au cautat sa denigreze pe altii si au ajuns apoi sa faca mai rau ca ei, pentru ca a lucrat cu „pârâsul fratilor”!!! Domnul sa aiba mila si de mine, sa ma fereasca de asemenea oameni care seamana ura si dezbinare. Domnul sa aiba mila si de voi sa nu uitati ca El ne-a trimis ca pe niste oi in mijlocul lupilor nu ca pe niste lupi gata sa macelareasca oile pierdute…

 11. Frumoasa pocainta din parte ta frate numa sint si alte versete prin biblie unde mai scrie sa tai rau de la radacina . Ajunge cit au fost in piramida , sa se pocaiasca si ei in limitele pocaintei omenesti si noi sa le respectam pocainta .Ei tot in TOP sa ne predicesi sa acceptam sloganul ORTODOX nu fa ce face Popa si sa le platim salari enorme si sa ne ceara ZECIUALA sa o pape ei si sa se plimbe ca niste NESIMTITI si sa ne rida in nas cind ii vezi, ajunge . Da la lumina Vasilica citi mai multi dar sa nu fii partinitor . Vezi sa nu te uiti la prieteni care te inconjoara si sa nui treci pe lista neagra si pe EI EI EI

 12. Stimatii mei,
  Am citit si eu, comentariile legate de aparitia cartii „Rascumpararea memoriei”. Vreau s-o citesc
  si eu dar pana atunci, imi permit sa imi exprim si
  eu cateva ganduri pe marginea comentariilor facute
  in contextul situatiei:
  1) Daca autorul cartii a dorit ca aceasta carte sa reprezinte un punct de referinta istoric
  al Cultului Penticostal in perioada comunista, de ce se incearca sa i se dea o alta conotatie?
  Cand vorbim de „istorie”, vorbim de un trecut
  bazat pe evenimente si fapte.Bazat pe marturii,
  dovezi si oameni. Un adevar istoric exista doar atunci cand il putem documenta cu date si dovezi.
  Istoria nu o putem ignora, daca nu vrem sa o acceptam asa cum este, riscam atunci ca intentionat sau neintentionat sa o distorsionam
  prin subiectivismul nostru.

  2) Nu cred ca autorul a vrut sa arate cu degetul pentru condamnare. Condamnarea si-o dau ei
  insisi, cei care, indiferent cine sunt ei, si-au
  permis sa faca „negot” cu vietile fratilor lor.
  Stigmatizarea si dezaprobiul public, si le-au
  facut ei insisi cand au acceptat tradarea si
  duplicitatea.
  „Mirosuri urate si mirosuri placute”, sa ma exprim in contextul unui comentariu facut de autor
  anonim, le gasim oriunde pe paginile Sfintelor Scripturi. Autorii Bibliei, n-au cautat nicidecum
  sa dea o aura mistica personajelor ei,ci le-au prezentat de fiecare data cu calitatile dar si cu
  defectele lor.
  Oricum prin creerea acestei situatii inconfortabile, probabil, se va ivi ocazia sa se
  faca putina ordine prin ‘recuzita” din debara.

  3) Mi-ar placea ca cei care isi exprima divagatiile si comentariile lor pline de emfaza,
  sa se semneze cu numele lor real si sa numai apara
  incognito sau sub pseudonime religioase. S-ar putea se dea impresia ca ascund si ei ceva in sufletul lor.

  LIVIU CICEU
  SEATTLE 9/1/10

  • Fi binecuvantat frate draga pentru obiectivitatea si maturitatea comentariului, asa ceva ma mai invioreaza si pe mine in pustiul demagogiei ”
   Sanatate tripla!!! 1Tesal.5:23

 13. catre vasile croitor,
  rasul tau e triumfator? ai intrebat pe Domnul daca este de acord cu aceasta carte. cei din vremea de demult au luptat pentru binele bisericii. nu arunca tu cu pietre ca nu esti sfant. vei fi judecat aspru, ca judecata e a Domnului.

 14. de ce nu vorbiti despre cati bani castigati in urma publicarii cartii? pomul vostru e fara roade.se implineste SCRIPTURA. in vremurile din urma…

  • …ai dori procente … sau doar curiozitatea feminina ? pune-te mai intai la punct cu gramatica si apoi trecem si la „contabilitate”… noa ce zici ?

   • Eu zic ca esti un badaran tov.Pid !Ma mir,la cenzura care se face,ca ti se scriu prostiile.Bine ar fi sa-ti polizezi coltii si sa te pocaiesti…

 15. tocmai am vazut declaratia lui vasile croitor de la lansarea cartii. se vede ca nu e un om de la Dumnezeu si face rau, va fi gasit vinovat in fata lui Dumnezeu ca pe multi ii va rataci. Biblia spune ca fara diamante pe maini, tu de ce ai? judecata e a Domnului nu a lui croitor, dar el se crede Dumnezeu. in vremea din urma se vor ridica multi hristosi spune Cuvantul Lui Dunezeu. in romania sa ridicat… Doamne indurata-te de poporul tau, pe care l-ai rascumparat si totodata ai mila de cei care sa-u ratacit. cred ca vei da lumina acestor lucruri ca Ai vorbit ca este lucrarea celui rau. indurate si de acest om care din loc sa se roage sta pe internet si scrie acuzatii despre lucratorii Tai care au dus lucrarea Ta inainte. Amin

  • Te-ndura Doamne si de-Aneta
   Ca nu prea stie ce vorbeste!
   (Si-afuriseste verigheta
   In loc sa-nvete romaneste…)

  • aneta , nu prea stai bine cu ” romaneste ” „om de la Dumnezeu „,” Cuvantul Lui Dunezeu „, ” sa-u” „care din loc sa se roage „…si nici nu prea dai pe la „biserica” de dai repede cu pietre mai ca nu i-ai trimis lui Vasilica o „bula papala de excomunicare si afurisenie” ,ii fi vreo agenta a acestor „lucratorii Tai care au dus lucrarea Ta inainte”a securitatii sa primeasca „binecuvantarea imputernicitului”, mai bine ai organiza o intalnire cu vasilca si simona si ati face schimb de retete culinare si ne-ati invita si pe noi sa gustam si sa povestim de alceva fiinca subiectul de mai sus te depaseste , nu te supara ca supararea duce la rau.”Amin”. Fii sanatoasa!

   • Pid’Tu chiar nu vezi cat esti de caraghios,la replicile tale ,date unor femei? Tu inafara sa le trimiti la „bucatarie,la retete culinare”,nu stii altceva? Daca ele sant la bucatarie ,tu ar trebui sa le duci gunoiul,nu vezi ca sant mai istete ca tine?,mai profunde in gandire ,iar tu bati campi?

 16. dragi frati nu cred caci ar mai trebuii sa umblati cu tot felul de carti scrise de uni care ar fi dorit sa ajunga si ei un pic de sef dar nu sa putut deoarece nu au chemarea necesara ,si sa va pocaiti caci mergeti in iad cu carte cu tot.in una din zile am gasit la munca pe birou cartea care face atita tulburare ,va marturisesc caci am rasfoiti si 90% estesub toata critica este o carte de doi bani si numai cine crede caci tot ce zboara se maninca acela poate sa creada ce este scris in ea.Nu am fost securist am doar 39 ani dar stiu cum merg lucrurile ,adevarati securisti nu au fost trecuti in carte asa caci lasatio mai moale cu acele hirtoage prinse in doua capse caci numai duceti in ratacire pe aceia slabi si o sa va intilniti in iad si no sa va fie moale nici acolo sau poate veti ajunge ceva sef acolo DOMNUL SA AIBA MILA DE VOI

  • ma bucur ca s-au linistit spiritele,erau sa ia foc.Referitor la cartea RM se face incet incet lumina, era si cazul, Dumnezeu nu poate fi vindut pentru ca in afara lui nu mai exista nimic.Urmatoarea sugestie pentru fr.pastor Vasilica Croitor: se poate scrie acum o carte cu titlul Ratacirile fratilor penticostali care se fac partasi cu tradatorii, sau care sunt urmasii lui IUDA ISCARIOTEANUL, ca si el a fost din rindul celor 12. Ajutane Doamne cu intelepciune de la tine.Fiti binecuvintati

 17. Doamne, daca pentru asa ceva i-ai adus pe acestia la credinta, rau ai facut, dar ma consolez cu Ecleziastul 7 cu 13: uita-te cu bagare de seama la lucrarea lui Dumnezeu:cine poate indrepta ce a facut EL strimb? Sa fiti binecuvintati

 18. Credinciosii Penticostali au trait in pace si credinta multa vreme. Deavolul a vazut lucrul acesa si itr-o zi ce si-a zis :i-a sa le arunc acestora un „mar al discordiei ” Si ….asa a aparut cartea ” RM „. Si Deavolul , acum se uita si razand isi zice ;…sa prins de minunee…!!

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 223 de alți urmăritori