Laurentiu BALCAN

Caderea in ritual

70 comentarii

O perioada destul de indelungata nu am citit nimic de Iosif Ton (am avut eu motivele mele). Dar astazi, tocmai am terminat de citit cartea  – recunosc ca m-am apucat de ea doar pentru ca mi-a recomandat-o un prieten –  „Caderea in ritual” aparuta la editura Cartea Crestina Oradea, 2009. Iata o carte pe care toti evanghelicii din Romania ar trebui sa o citeasca. Iosif Ton face o prezentare clara, progresiva si foarte interesanta a dezvoltarii ritualului religios, cu accent pe dezvoltarea ritualului religios din Biserica Ortodoxa Romana. Ortodocsii vor sari ca arsi daca vor citit cartea aceasta, dar nu vor avea ce argumente sa aduca in fata dovezilor persuasive si realiste pe care renumitul pastor si teolog baptist le prezinta.

Iata cateva fragmente, dar va recomand ca cititi cartea:

” Preotii (ortodocsi) erau ei insisi oameni de la tara, fara educatie teologica sau laica. Singurul lucru pe care trebuia sa-l invete era modul in care se fac ritualurile: trebuia doar sa stie cum se canta liturghia (invatata pe de rost), cum sa faca botezuri, ungeri, cununii, inmormantari, sfintiri si alte ritualuri de care vom aminti in continuare. Fiind oameni din popor si educati numai cat restul poporului, era normal ca preotii sa cunoasca toate procedurile magice ale poporului si sa participe la ele fara sa se considere ca aceasta n-ar fi potrivit cu pozitia lor de preoti.”

[…..]

” Mergand inapoi la origini, putem spune ca ortodoxia este rezultatul punerii in practica a ideii lui Grigore Taumaturgul ca religia pagana poate fi absorbita in crestinism prin simpla schimbare a numelui zeitatilor la care ne inchinam […] Asadar, ortodoxia este caderea din crestinism in paganism […] Este ciudat sa vezi ca etnologii roamani care au recunsocut ca gandirea populara romaneasca este pagana, au fost de parere ca oamenii nu trebuie jigniti si ofensati spunandu-li-se ca nu gandesc bine. Dimpotriva, ei trebuie incurajati sa fie mandri ca de doua mii de ani isi pastreaza acest fel de gandire si sa si-l pastreze si de aici inainte. Exista deci la noi teama ca daca ne-am abadona felul „traditional” de gandire am inceta sa mai fim ceea ce suntem. Da! Asa este! Am inceta sa mai fim pagani!”

Iata ce scrie despre evanghelicii din Romania:

„Miscarea evanghelica din Romania a ajuns la o jumatate de milion de oameni si creste vertiginos, mai ales sub forma ei penticostala. O jumatate de milion inseamna aproape 5% din populatie si sociologii ne spun ca o minoritate de 2% este deja cultural semnificativa sau cu putere de impact national. Ce impact va avea aceasta miscare in viitor asupra intregii natiuni? Ca teolog evanghelic, pot sa spun, cu durere, ca miscarea evanghelica a fost infectata si afectata de flagelul coruptiei. Dar aceasta miscare religioasa este inca vie si dinamica si se poate purifica din nou …”

Doamne, ajuta-ne sa ne lasam de ritualuri si de obiceiuri omenesti sau diavolesti si sa crestem intr-o relatie spirituala personala cu Domnul nostru Isus Hristos. Amin!

Autor: laurentiu balcan

Fiecare vede ceea ce pari, dar putini isi dau seama cine esti in realitate. Fii ceea ce esti!

70 thoughts on “Caderea in ritual

 1. Laurenţiu dragă să şti că dr. Ţon are o teologie foarte profundă, dar în acelaş timp foarte simplă în exprimare pecare o poate înţelege aproape ori ce creştin. Poate aşa ca şi tine şi eu am fost tentat să nu-l mai citesc pe dr. Ţon, dar cred că am greşit pentru că am multe de învăţat din modul dumnealui de exprimare.
  te salut cu respect!

 2. Am citit cartea cu mai bine de o lună în urmă. Am sorbit-o. Am fost primul la librărie care am cumpărat-o.
  M-a dezamăgit!
  De fapt…cartea e o foarte bună analiză a pisicii moarte din curtea vecinului: ortodocşii sunt ritualişti. (Ciudat! De catolici prea puţin de rău….să fie un tribut adus profesorului din Aiud şcolit la Roma?) Eu am aşteptat altceva de la carte….titlul ei mi-a dus gândul spre o severă autocritică pe care m-am aşteptat ca autorul s-o facă sistemului bisericist-ceauşist baptist, unde ritualismul clericalist e o cetate bine păzită…sau o groapă adâncă. Asta am înţeles eu din titlu: „căderea…” că ar fi ceva actual, ortodocşii au căzut de 2000 de ani, nu?
  Concluzia mea: cartea e superficială.
  Diagnostic bun, pacient greşit, tratament inexistent.
  Nu pocăiţilor se adresează cartea. Se dă impresia că pericolul căderii în ritual e…al vameşului acesta, al ortodocşilor. Am pierdut 30 de lei şi o zi. Păcat de zi, că de arginţi?: E preţul obişnuit cu care este vândut Domnul Isus.
  „De dragostea Sionului nu voi tăcea, de dragostea Ierusalimului nu voi sta liniştit….”
  fr. dan, evanghelist, etc….

  • Am scris cateva gânduri pentru cei ce vor să se ridice din ritual: http://vesteabuna.wordpress.com/2010/02/07/in-cer/

  • Foarte bine spus, dar raman totusi la parerea ca evanghelicii ar trebui sa o citeasca. NU cred ca noi avem o perspectiva corecta asupra ortodoxiei, cartea ne ajuta in privinta asta.

   De ce nu avem curajul sa ne facem o autocritica? Asta e un subiect pe care ar trebui sa-l dezbatem cu toii. Pisica din curtea vecinului e moarta … in curte, dar la noi pisica e moarta in bucatarie. Incercam noi s-o ascundem pe dupa un dulap, printr-un ceaun vechi, cu fundul negru, pierdut printr-un ungher … dar nu putem scapa de miros. Pute a ritual si traditie si la noi de Doamne fereste.

   • frate dar cu frati catolici ce facem? ca si acestia au traditi dar numai sa scoata bani din ele.
    dar sa dori sa adaug ceva ca atunci cind mergi sa se predice cuvantul intr-un sat es in intimpinare capi celor 2 biserici[ortod, si catolica] si de multe or esecum nu dorim

  • Pacea Domnului frate vesteabuna .
   Si ce ai de gind sa faci, practic ?

   • Doar ce văd pe Tatăl făcând. Stau înaintea Lui și ce-mi șoptește la ureche spun de pe acoperiș. Practic nu pot să fac nimic decât să semăn Cuvântul. Nerăbdarea și disprețul celor care nu văd nimic răsărind nu mă descurajează absolut deloc. trăim vremuri înfiorătoare, ca Lot în Sodoma, ca Noe, vin Urgiile Babilonului, singurele promise dar neîmplinite încă. E nevoie de mișcarea inimii pentru ieșirea din Babilon, asta fac eu practic, seamăn cuvinte care mișcă unele inimi. Cam cum văd eu aceasta ai putea înțelege dacă ai avea 5-6 ore să-mi citești blogul. Har!

 3. Laurentiu şi eu mi-aş dori ca evanghelicii să citească. Nu numai cartea aceasta ci multe alte cărţi. Din păcate realitatea este tristă. „Evanghelicii” ascultă muzică, nu citesc. Câţi din biserica ta l-au citit pe Watchman Nee? Dar pe Spurgeon? Pe alţii, tu pe cine ai recomandat? Despre ce cărţi discută în curtea bisericii? Prin anii 80 scriam de mână cărţile lui W. Nee. Ni le dădeam pe sub mână. În afară de R. Wurmbrand nu ştiu un alt autor citit cu aviditate. Eu am recomandat fraţilor cel puţin W. Nee, Spurgeon, darbz, CHM, Luther, Calvin, Moldoveanu, Visky. Fără confruntare, fără judecată nu se schimbă nimic, se perpetuează nişte tradiţii preluate nejudecat şi apoi: ” Pute a ritual si traditie si la noi de Doamne fereste.” tu ai scris.
  Aş întreba:
  Cine a aruncat pisica?
  Cine a lăsat-o să moară?
  Cine trebuia s-o arunce?
  Cine este azi de serviciu?
  M-am aşteptat de la Iosif Ţon la o deşteptare. E prea bătrân pentru asta. Conţinutul şi titlul nu se potrivesc. Titlul zice de cineva care cade, conţinutul de cineva căzut de mult. Noi NU, evanghelicii cu slujbele lor rigide în catedrale monstruoase, pline de artă şi imaginaţie umană moartă sunt cei care stau drept şi nici pomeneală să cadă.
  La această carte i-aş pune un motto: Romani 2:21 „…tu deci, care înveţi pe alţii, pe tine însuţi nu te înveţi?….”.

 4. pentru vesteabuna:
  Imi place,ca mai sint si altii,de aceias parere cu mine.Nu am citit cartea,dar sint deacord cu comentariul tau.

  • Marcus, asta-i buna! Adica nu ai citit cartea dar esti de acord cu comentariul?! E ca si cum ai zice: „Eu nu am citit niciodata primele doua capitole din Geneza, dar i-l cred pe Darwin”. Nu crede asa usor frate, convinge-te singur! Fi ca unul din Bereea. Sa sti ca cartea nu i-i buna, ci i-i foarte buna, ti-o spune unul care a citit-o. Convinge-te!

 5. Am rasfoit cartea dar nu am cumparat-o inca , sper sa fie mai buna decat ,,Credinta adevarata” din care am citit cateva capitole si care cu regret trebuie sa spun ca e plina de date istorice grestite sau invechite.
  Ca si credincios baptist il respect mult pe Iosif Ton dar cred ca ar fi mai bine daca ar ramane la teologie si nu ar aborda teme de istorie bisericeasca si istorie teologica la care nu prea se pricepe.
  Tot asa cum specilaistii in istoria bisericii nu trebuie sa faca teologie.
  Si eu sunt de acord ca trebuie sa ne facem in primul rand autocritica noua si apoi sa ii aratam cu degetul pe altii. Si in comunitatile evanghelice exista destule pacate si ritualism.
  Apropo de ritual , cred ca titlul cartii ar fi fost mai corect ,,Caderea in ritualism” , pt. ca ritualuri toate religiile au ,. inclusiv bisericile evanghelice. Activitatile din cadrul serviciilor divine nu sunt altceva decat niste ritualuri(predica, cantarea , botezuri , cina Domnului) , nu ritualul e gresit ci credinta ca ele in sine il pot face pe om mai placut lui Dumnezeu si ii pot aduce mantuirea fara credinta si pocainta.

 6. Deci nu ritualul e gresit ci ritualismul , folosirea ritualurilor ca mijloace de a ,,cumpara” bunavointa lui Dumnezeu. Ritualurile crestine( botez , cina Domnului , predica , cantare, rugaciune) sunt simboluri si au scop educativ , ne invata anumite lucruri despre Dumnezeu.

 7. Legat de Grigorie Taumaturgul(213-170) episcopul(presedintele de comunitate\pastorul coordonator de zona) al bisericii din Neocezareea Pontului(cetate in Asia Mica) , trebuie spus ca nu a fost ortodox . Nu in sensul de membru al cultului ortodox . Pana la Marea Schisma din 1054 a existat un singur cult crestin , dupa aceasta data o data cu excomunicarea reciproca dintre Papa de la Roma si Patriarhul Constantinopolului au aparut cele doua biserici ortodoxa si catolica.
  Termenul de ortodox in sensul original inseamna drept credincios si desemneaza o pozitie doctrinara si nu un cult. In vechime toti crestinii atat din vest(Roma) cat si cei din E (Constantinopol) ziceau despre ei ca sunt ortodocsii(adica drept credinciosi , nu eretici ca gnostici sau arienii sau paganii) si catolicii(adica ca fac parte din Biserica Universala a lui Isus Cristos) . Abia dupa 1054 termenul de ortodox a ajuns sa ii denumeasca exclusiv pe rasariteni si cel de catolic pe apuseni, tot de atunci inainte cei doi termeni reprezinta denumirea a doua culte rupte unul de celalalt. Sigur chestiile astea nu s-au intamplat peste noapte , a fost un proces lung .
  Asa ca daca Grigorie Taumaturgul nu apartine doar ,,ortodocsilor” ci si baptistilor si penticostalilor cu bune si rele .

 8. Daca vreti sa cititi o carte profesionista despre influenta paganismului asupra poporului roman va recomand cartea lui Mircea Eliade ,, De la Zalmoxis la Genghis Khan” acolo o sa aflati despre diverse obiceiuri ,,traditionale” cu originea in epoca de piatra si care s-au perpetuat pana in sec. XX , cu ingaduinta clericilor crestini(nu doar ortodocsi , crestinismul pe teritoriul Romaniei e mai vechi de 1054 anul nasterii cultului ,,ortodox”) .
  Apropo de catolici , ca spunea un frate intr-un comentariu ca de ce nu se leaga Ton si de catolici, catolicii desi au destule ,,bube” au reusit sa scoata din cult multe practici gresite sau macar le-au limitat impactul(nu vei vedea in Franta sau Irlanda catolice imbulzelile la ,,moastele” facatoare de minuni ca in Moldova) .
  Chiar in cartea asta a lui Eliade , este un citat dintr-o carte a unui misionar catolic in Moldova din sec.XVI care deplange superstitiile oamenilor si faptul ca exista in Moldova foarte multi vraci (incantatores le spune el in latina) .
  vrajitoria era foarte raspandita in aceea vreme in zonele rurale din Moldova desi se pare ca ,,vracii” erau mai mult ceangai (maghiari din Moldova) decat romani(romanii erau ,,clienti”).
  E carte buna si vi-o recomand tuturor celor care vreti sa aflati o parere stiintifica despre acest fenomen atat de raspandit in toata Europa nu doar la noi si anume sincretismul crestino-pagan.

  P.S. pt. cei care nu stiu Mircea Eliade e cel mai mare specialist roman in istoria religiilor si religii comparate , filosofie a religiilor . A fost profesor la Universitatea din Chicago si a murit in 1986. Restul gasiti pe internet

 9. Am o intrebare, sufletul mort cade in ritual sau ritualul omoara sufletul? Cind Cina Domnului putem spune ca e un ritual ? Care e definitia spirituala a cuvintului ritual ?

 10. Pingback: M-a bătut… dar nu simt nimic! « Vestea Buna

 11. Se vede în ce vreţi voi să băgaţi sfânta ortodoxie, însă nu vă merge şi nu vă va merge, “evanghelicilor”, pentru că domnul Iosif Ţon, fiind parte dintr-un cult eretic, atâta s-a ereticit încât nu mai are nici un dram de discernământ spiritual (în cazul în care ar fi avut vreodată) iar această lipsă esenţială îl face să aibă o opinie absolut falsă despre Ortodoxie, în legătură cu care manifestă, pe lângă o ignoranţă crasă şi o obtuzitate lamentabilă, o duşmănie a cărei cauză probabil numai domnia sa şi cel care îl mână împotriva Bisericii lui Hristos o poate înţelege. Biserica lui Hristos porţile iadului nu o vor birui, însă se pare că se foloseşte de elemente ignorante şi duşmănoase măcar pentru a încerca un asemenea demers. Însă Iosif Ţon a uitat un lucru şi anume că Dumnezeu este cu Biserica Ortodoxă, iar voi ereticilor într-o zi vă veţi pleca nouă ca adevăraţilor păstrători ai Evangheliei lui Hristos şi vă veţi recunoaşte singuri ca ceea ce şi sunteţi: nişte ERETICI !!

 12. Cititi, va rog, materialul “Caderea in ritual” si caderea in fabulatii:

  http://ortho-logia.com/

  Q.E.D.

 13. Nu nu îmi este frică de Adevăr, pentru că eu iubesc Adevărul şi îmi este frică de Adevăr doar în măsura de a nu greşi faţă de El. Însă ceea ce este evident este că această carte, deşi am citit doar recenzii la ea, este făcută în primul rând din poziţia unui om care nu este preot, nici ortodox, şi prin urmare nu înţelege cu adevărat slujbele Bisericii Ortodoxe, nici slujbele Sfintelor Taine, în principal Sfânta Liturghie, şi nici celelalte slujbe. Aceste individ pur şi simplu nu are competenţă în materie de Adevărata Ortodoxie, el are competenţă doar în crearea unor imagini false despre nişte lucruri care pur şi simplu îi depăşesc capacitatea de înţelegere. În al doilea rând, aceasta este doar o carte făcută pentru îndoctrinarea baptiştilor şi a altor eretici neoprotestanţi cu doctrine false, mincinoase, aberante cu privire la viaţa liturgică a Bisericii Ortodoxe. Faptul că există unele probleme, care de altfel au fost sesizate de teologi, părinţi şi sfinţi ortodocşi cu mult înaintea acestui eretic neoprotestant, asta nu înseamnă că tezele aberante pe care le scrie respectivul „pocăit” au vreo legătură cu realitatea. Problema este însă că aberaţiile pe care această carte, care nu este manifestare aleatoare ci este manifestarea unui curent de gândire aberantă în sânul ereticilor, vor crea false percepţii în mintea adepţilor sectari, percepţii false care însă se vor lovi de o realitate a Bisericii Ortodoxe care îi va surprinde şi îşi vor da seama, mai devreme sau mai târziu, că au fost ţinuţi în ignoranţă şi în minciună de unii care poartă duşmănie evidentă în inimile lor faţă de Sfânta Biserică a lui Hristos, în acelaşi timp în care vor să îşi confecţioneze în ochii oamenilor o imagine de drepţi şi/sau sfinţi.

  • Biblia este singura carte in care putem sa gasim adevarul. Fiecare o interpreteaza cum vrea, dar intr-o zi vom ajunge cu toti la judecata si atunci se va da pe fata lucrarea fiecaruia. Eu zic ca mai bine ar fi sa ne judecam singuri inainte de a ajunge acolo.
   Eu voi raspunde pentru actiunile mele, dar pastorii duhovnicesti vor raspunde si de a celor pe care ii povatuiesc si pedeapsa va fi mult mai mare.
   Aveti Adevarul in mana, ce faceti cu El. Se vede din trairea enoriasilor dumneavoastra ce fel de adevar graiti.
   Dumnezeul Cel Atotputernmic sa va lumineze mintile ca sa puteti deosebi binele de rau.
   AMIN!

   • Sectarule, altceva în afară de clişeele răsuflate de mult despre „păcătoşenia” pravoslavnicilor şi „sfinţenia” „pocăiţilor” mai ştii ??

 14. Felul cum ai raspuns dovedeste ce fel de Adevar vorbesti. Omul vorbeste din prisosul inimi.
  Numai ce ai in visteria inimi tale dai afara domnule drept crestin ortodox cum te numesti.
  Dumnezeu sa ne dea intelepciune tuturor.

  • Vorbeste cum vorbeste crestinul ortodox, poate mai putin cu ascunzisuri si vorbe mieroase care sa sune bine, dar v-a spus nimic mai mult sau mai putin decat ADEVARUL.

 15. laurentiu citeste tu americanizarea crestinismului.

  I Iosif ton, fost securist si turnator, acum vine si nu invata ce sa facem cum sa facem.
  II Ritualurile sunt si la catolici ortodoxi si anglicani ( bisericile vechi).
  II Biblia nu interzice aceste ritualuri.
  1 petru 1. Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere:
  2. Păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste;
  3. Nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei.
  4. Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veţi lua cununa cea neveştejită a măririi.
  5. Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har.

  Aici voi ati modificat Cuv Lui Dumnezeu. ( vezi apoc 22-19).
  + fape 20-28 28. Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său.

  Daca nu iti convine traducerea verifica-le in latina si greaca

 16. traditi ( ritualuri)
  II ioan 1-12

  12. Multe având a vă scrie, n-am voit să le scriu pe hârtie şi cu cerneală, ci nădăjduiesc să vin la voi şi să vorbesc gură către gură, ca bucuria noastră să fie deplină.

  + mai sunt multe alte fapte pe care le-a facut Isus , iar daca s-ar scrie acestea nu ar cuprinde toate cartile lumii.

  • Domnule Mihai
   Domnia voastră ce se făcea în 1700 când slujbele din bisericile ortodoxe se ţineau în limba slavonă, pe care numeni nu o înţelegea?
   Acela era creştinism ortodox românesc?
   Nu vă mai minţiţi singur…
   Citiţi-l pe Simion Florea Marian şi lucrările lui „Sărbătorile la români”, „Nunta la români”, „Naşterea la români”,”Înmormântarea la români” apoi pe Tudor Pamfile cu lucrarea „Sărbătorile la români” şi comparaţi cu Atanasie Marian Marienescu cu lucrarea Sărbătorile şi datinile romane (atenţie romane, nu române!!!) vechi. Veţi constata un sincretism şi o simbioză între ceea ce se numeşte azi creştinism (în special ortodox) şi păgânism de sorginte apropiată romană. Sorgintea îndepărtată fiind cea elenă, romanii preluând parţial de la greci cultura tradiţiile dar mai ales zeii cărora le-au dat alte nume.
   Să vă mai spun că Simion Florea Marian era preot ortodox şi că spune în cărţile lui despre caracterul păgân ale tradiţiilor populare pe care poporul le ţinea cu mai multă sfinţenie, râvnă şi zel decât pe cele bisericeşti?
   Mă aştept să-l declaraţi pe Simion Florea Marian anatema, trădător şi chiar eretic…
   Ce ziceţi, vă încumetaţi?

 17. LAURENTIU oricare ar fi adevarul acesta nu vine de la Charles Praham, SI NU VINE DIN 1900 (USA).

  ce te faceai tu daca nu exista Charles Praham.
  cum te intitulai acum dumneata.

  DAR DACA ATI AJUNS SI SA MODIFICATI CUVANTUL LUI DUMNEZEU….TREABA ESTE CLARA.

  • Nu cred ca poti duce o polemica cu mine, prietene!
   As vrea totusi sa-mi prezinti trei situatii concrete de „modificare a Cuvantului lui Dumnezeu”. Unde am modificat noi Cuvantul? Daca tu imi dovedesti ca noi am modificat Cuvantul iti promit ca voi publica la mine pe blog „dovezile” tale.

 18. pentru alex pop.

  Cind am spus ca sint de acord cu vesteabuna,ma refeream la faptul ca evanghelicii citesc foarte putin, in nici un caz nu ma refeream la cartea respectiva.

 19. Mihai, pentru cultura ta generala versiunea Bibliei folosita de evanghelicii romani a fost tradusa de un preot ortodox. Problema ortodocsilor nu e traducerea si cate versiuni sint (in engleza sint peste 20) ci viata traita. Atata vreme cat va inchinati la schelete umane nu va deosebiti de cel mai negru paganism!
  Din pacate penticostalii au deviat demult de la calea pocaintei, chiar daca au anumite doctrine adevarate si unice cum ar fi botezul cu Duhul Sfant. Fara traire s-a ajuns la momentul de fata cand nici macar nu isi dau seama ca au luat-o pe aratura bine de tot.

 20. UITE CEVA EXEPMPLE.

  Modificari
  Biblia Ortodoxa are urmatoarele carti: Vechiul Testament are 39 de carti + 14 carti, adica 53 de carti; a lor nu are decat 39 de carti, restul le-au scos afara. Noul Testament are 27 de carti; acesta si la ei are tot atitea carti, dar este plin de greseli.
  1.Pe ea nu scrie decat, Biblia – fara a mai scrie unde este editata si de cine, scrie acolo ,,Societatea biblica”, dar care-i aceea? In Biblia ilustrata veti gasi rachete, sportivi, tineri sarutindu-se, cladiri din SUA, presedinti ai S.U.A. Orice gasesti in ele numai pe Iisus Hristos nu. Intr-un loc este o cruce fara Hristos pe ea, l-au rupt pe Iisus de pe ea, lepadare de Hristos!
  2. Au scos din Vechiul Testament 14 carti: de la proorocul Maleahi pana la Evanghelia lui Matei, urmatoarele carti: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cintarea celor trei tineri, Cartea a treia a lui Ezdra, Cartea intelepciunii lui Solomon, Cartea intelepciunii lui Iisus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorarii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugaciunea lui Manase, au scos afara de la pagina 917 la pagina 1 097, adica un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsa: ,,De va scoate cineva din cuvintele cartii acestei prooroci, Dumnezeu va scoate partea lui din po-mul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise in cartea aceasta” Apoc. 22, 19). Si ei au scos ce au vrut ei.
  3.Nu au Psalmul 50: in orice Biblie de cind ar fi ea, Psalmul 50 este: ,,Milueste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta . . . “, psalmul de pocainta al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: ,,Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta! “, cu totul altul este sensul la noi si altul la ei.
  4.In Psalmul 96, 7, la ortodocsi spune: ,,Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor” la sectari in Psalmul 97, 7 – caci nici numerotarea psalmilor nu este identica – scrie: ,,Sint rusinati toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii”, lor nu le plac icoanele, ca le-au facut idoli. Dar idolii sint: animale, pasari, oameni, zei, astri, soarele, pietrele; la acestea sa nu te inchini. Icoana il arata pe Dumnezeu, si Moise a facut Heruvimi in cort, tot icoane.
  5. Numerotarea Psalmilor este gresita, au taiat un psalm in doua, la noi este psalmul 96, iar la ei 97. Textul este foarte incalcit.
  6. In noul Testamcnt, la Matei 1, 20 scrie la noi: ,,Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logdnica ta”, iar la ei, la sectari scrie: ,,Pe Maria, nevasta-ta!” dar oare Maica Domnului i-a fost nevasta lui Iosif? Ce dracie! Cum s-a implinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: ,,Iata fecioara va avea in pintece si va naste fiu . . . “? Ce ratacire grozava, nu se naste Hristos dintr-o nevasta, ci dintr-o fecioara!
  7.In Evanghelia de la Luca 1; 28, la noi scrie: ,,Bucura-te cea plina de har” iar la sectari:,,Plecaciune tie .. . .” au inlocuit ,,Bucura-te” ca sa nu fie ca la noi la Acatist. In limba greaca scrie: ,,Herete” = bucura-te – alta gresala a lor.
  9.L-a Luca 1, 48, la ortodocsi scrie: ,,Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” la sectari scrie asa: ,,Ca iata de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita”. Este o injosire adusa Maicii Domnului. Daca ei n-o cinstesc, atunci au ajuns s-o batjocoreasca, ca-i o femeie de rind, ca a mai avut copii. Ce dracii in capul lor!
  10. Greseli mai sint la Tit 3, 10 si in multe locuri, asa-i Biblia lor, daca si-au stricat credinta si-au stricat si Scriptura.
  11. La I Tim 3, 1: ,,De doreste cineva sa fie Episcop. . .” la ortodocsi, iar la sectari: ,, . . . sa fie episcop” cu explicatia,episcop= priveghetor, supraveghetor, mare gresala. Episcopii numai in Biserica ii gasim. Numai Biblia si Noul Testament tiparit de Biserica sint bune, ca de sunt asa cum au fost si in urma cu 2000 de ani, ale lor va duc in Iad. Noi avem carti foarte vechi, scriptura nu-i de ieri sau alaltaieri. ,,TOATA Scriptura este de Dumnezeu insuflata” (II Tim 3, 16) deci toata nu numai o parte.
  12. In Biblia ortodoxa gasim cuvantul preot sfintit de apostoli. La sectari cuvantul preot = batrin, deci un om oarecare de rind, mare greseala. Preotul este preot pus de sfintii Apostoli. Vezi Iacov 5, 14.

  • Am ramas fara grai in fata acestor „dovezi” extraordinare….
   Prietene, asa cum ti-am spus, nu poti duce o polemica cu mine.
   Nu iti voi raspunde la toate aberatiile pe care le-ai si numerotat. Dar, ca sa nu te crez prea istet, iti voi raspunde la doua dintre ele.
   – Biblia are 66 de carti canonice, restul sunt carti necanonice, considerate neinspirate. Intreaba-ti preotul si iti va explica prin ce se deosebesc cartile canonice de cele necanonice.
   – prin ce se deosebeste „miluieste-ma Dumnezeule” de „ai mila de mine Dumnezeule”? Daca astea sunt argumentele tale – diferentele de limbaj – mai bine nu pierd timpul cu tine….

 21. Un articol care exprima opinia ortodoxa: „WHY ORTHODOX WORSHIP IS LITURGICAL.The Biblical Basis for Ritual in Christian Worship”, Robert K. Arakaki

  Il gasiti pe http://www.eastern-orthodoxy.com. Sau pe Google.

  Numai bine.

 22. Dragii mei,
  Am urmarit cu interes discutia voastra care usor usor a denaturat intr-o cearta de vorbe din care nu mai poate reiesi adevarul. Intelepciunea cea de sus este pasnica, curata, usor de induplecat. Numai in acest context se poate discerne adevarul. In multe privinte nu sunt de acord cu Iosif Ton, insa sunt aspecte la care trebuie sa-i dau crezare, iar tu Mihai m-ai uimit cu tonul extrem de agresiv pe care l-ai folosit, mai ales ca dovezile pe care le prezinti sunt speculatii, iar nu dovezi.
  2)Biblia are 66 de carti canonice, cartile pe care le-ai enumerat din Vechiul Testament nu sunt canonice sunt carti apocrife (adica , neinspirate de Duhul Sfant); lucrul acesta este bine stiut de toti teologii nostri ortodocsi si de Sfintii Parinti.
  2)Cu privire la numerotarea psalmilor. Sunt aceiasi psalmi, insa in unele manuscrise Ps. 9 si 10 sunt impreuna, iar in altele sunt separate. Biserica Ortodoxa foloseste ca sursa manuscrisele mai vechi, iar Biserica protestanta pe altele mai noi. Din aceasta cauza apare decalajul acesta. Spre finalul psalmilor, iar se produce o disociere a lor si se reface numerotarea. Ps. 51 presupus al lui David este de asemenea necanonic
  3) Cu privire la picturile de ingeri de peCortul Intalnirii sau de la Templul lui Solomon. Credinciosii nu aveau acces in Templu cum avem noi in Biserica astazi, ei ramaneau in curte. Nu se pupau acele imagini, nu se atingeau si nu erau venerate. icoana a vut si are un rol pedagogic de necontestat, insa nu este o realitate spirituala. Imaginea unui batranel imi sugereaza vesnicia lui Dumnezeu, insa nu este Dumnezeu. Icoanele pe care le vrea Dumnezeu suntem noi, sufletul nostru pe care Duhul Sfant il picteaza sa fie asemenea Lui Cristos

  • Domnule Mihai. Cu toate ca fiecare din cele 12 puncte pe care le prezentati merita clarificate cu multa intelepciune si discernamant, am sa ma leg doar de punctul 9, si-anume: Daca pe baza unei singure jumatati de verset din scriptura (Ev. Luca 1:48b), isi bazeaza Biserica Ortodoxa dogma inchinarii la „Fecioara Maria”, atunci dati-mi voie sa va spun ca „incalcati Scriptura!” In V.T., in cartea Judecatori 5:24, gasim scris asa: „Binecuvantata sa fie intre femei Iael, nevasta lui Heber, chenitul! Binecuvantata sa fie ea intre femeile care locuiesc in corturi!” Desi, din cate stiu eu, in V.T. este singura femeie care este tratata in acest mod, totusi nimanui nu i-a trecut vreodata prin cap sa ii faca o icoana, statuie, s-o adore sau sa i se inchine, cu toate ca primeste o binecuvantare dubla.
   Si inca ceva, tot legat de subiect; tot in Ev. dupa Luca, cap. 11:27-28, intr-o anumita imprejurare, o femeie din norod ii spune Domnului Isus: „FERICE DE PANTECELE CARE TE-A PURTAT SI DE SANUL PE CARE L-AI SUPT!” Sti ce ii spune Domnul Isus? ” FERICE MAI DEGRABA, DE CEI CE ASCULTA CUVANTUL LUI DUMNEZEU SI-L PAZESC!” Iata deci ca mitul acesta cu inchinarea inaintea Fecioarei, bazat chipurile pe Sfanta Scriptura, este demolat tot cu Sfanta Scriptura. ar fi multe de spus si totodata de clarificat, dar un lucru este cert: Biserica Ortodoxa (si numai ea), a alunecat intr-un paganism, in sensul cel mai adevarat al cuvantului. Exista o singura cale de iesire din ratacire, si-anume intoarcerea la Calea pe care a trasat-o Domnul Isus, credinta in El si nasterea din nou. Fara aceste lucruri de baza este cu neputinta a te numi un crestin, mai ales unul autentic.

 23. mihai-tudor…
  de ce nu ai tratat toate modificarile.
  cum sunt la fapt 20-28 cand apare episcop . NU si prezbiter.
  si preotii?? ati inlocuit cu batran.
  1 petru 5- 1. Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere:
  2. Păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste;

 24. pop alexandru..
  crezi tu ca Dumnezeu ne-a lasat fara biserica pana in 1900 cand sa inventat secta penticostala??
  Ce te faceai daca te nasteai in 1700?/

  • Nu am afirmat ca Dumnezeu ne-ar fi lasat fara biserica in ultimii doua mii de ani, ci din contra a avut intotdeauna comunitati, mai mari sau mai mici de oameni, care L-au cautat intr-un mod biblic. Si aproape intotdeauna acesti oameni au fost persecutati, si de multe ori omorati pentru aceasta credinta, si interesant, in cele mai multe cazuri, Diavolul s-a folosit de liderii bisericilor traditionale, din acel timp si spatiu, pentru a anihila adevaratii credinciosi. In legatura cu FAIMOASA EXPRESIE: SECTA PENTICOSTALA, va recomand DEX-ul. Poate va veti convinge ca nu prea va pricipeti in domeniu. Ce as fi facut daca m-as fi nascut pe la 1700? La majorat as fi parasit Biserica Ortodoxa, asa cum am facut in urma cu 20 de ani!

 25. Cu ceva vreme în urmă am participat la o înmormântare în familie, dar decedatul nu era aparţinător al unui cult evanghelic ci al unuia tradiţional, în speţă cel ortodox. M-a surpins ceea ce se făcea acolo, mai ales în serile de priveghi…bocetele bătrânelor şi ale unor membrii din familie. Am întrebat atunci ce înseamnă aceste lucruri şi mi s-a răspuns că aşa e obiceiul. Următoarea întrebare, care a venit într-un mod firesc a fost aceasta: dar de unde vine acest obicei? La această întrebare nu am mai primit răspuns. Am rămas cu un gust amar dar cu gândul că mă voi pune să cercetez. Am făcut rost de mai multe cărţi (unele cumpărate, altele împrumutate) referitoare la tradiţii, obiceiuri şi sărbători în poporul român şi roman. Autorii acestor cărţi sunt Tudor Pamfile, Atanasie Marian Marienescu şi Simion Florea Marian.
  Acum câteva ore am terminat de citit carte fratelui Iosif Ţon „Căderea în ritual”.
  Nu mică mi-a fost mirarea să văd că aminteşte pe doi din cei trei autori pe care i-am adus în discuţie. Aceştia confirmă caracterul păgân din spatele a ceea ce noi numim creştinism în România.
  Rădăcinile noastre ca popor nu sunt deloc creştine şi nu au de a face cu Apostolul Andrei. Rădăcinile sunt profund păgâne şi departe de imperiul roman. Ele se trag din elinism asta şi pentrucă imperiul roman îşi are rădăcinile religioase şi culturale în elinism.
  E o carte care merită citită şi la care trebuie meditat profund dar trebuiesc de asemenea găsite soluţii la problemele pe care le ridică.

 26. laurentiu.
  Nicaieri cuvantul preot nu inseamna batran.

  oare acum ce o sa mai inventezi?

 27. pop alexandru.

  1. secta…cult o alta palarie…..bine ma….ramane cult.

  2 daca in 1700 paraseai…bis..si mergeai la catolici. Romanii erau ori catolici ori ortodoxi.
  nu puteai fi neo-protestant in Romania.

  3. Diavolul face dezbinare. (Iuda v19. cei care fac dezbinare ,,cei care nu au duhul.)
  daca te referi la inchizitie…sa nu uitam ca luteranii au confiscat bisericile cu forta si au omorat preoti.

  ….IAR CEI CARE au parasit Europa au mers in USA, unde au omorat zeci de mil de indieni ( ma intreb de ce oare nu le-au propovaduit evanghelia??)…si de ce si-au mai adus cu fortza si sclavi??

  GAL CAP 5…

  15. Iar dacă vă muşcaţi unul pe altul şi vă mâncaţi, vedeţi să nu vă nimiciţi voi între voi.
  16. Zic dar: În Duhul să umblaţi şi să nu împliniţi pofta trupului.
  17. Căci trupul pofteşte împotriva duhului, iar duhul împotriva trupului; căci acestea se împotrivesc unul altuia, ca să nu faceţi cele ce aţi voi.
  18. Iar de vă purtaţi în Duhul nu sunteţi sub Lege.
  19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, şi ele sunt: adulter, desfrânare, necurăţie, destrăbălare,
  20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri,

 28. Nu schimba subiectul. Eu am dat un exemplu cu 1700.
  Macar puteai sa rasp la intrebare chiuar tu.
  La 1700 se intelegea. Doar nu ai fost tu acolo sa vezi ce se intelegea.
  Cum eu acum inteleg 3 limbi….nu era greu sa se vorbeasca intr-o limba mai arhaica…..

 29. in acei ani se scria in limba chirilica….
  DAR ASTA NU INSEAMNA CA ACEI OAMNI ERAU RETARDATI.
  am vazut 2 carti in 2009..vechi…scrise in chirilica.
  Poi cine le=a scris??

  tu vi si imi spui..„de cele mai multe ori..clerul nu intelegea„.
  Eu cred ca intelegea s i stia foarte bine.
  unii fac slijbe azi..in mai multe limbi..si asta nu constituie nici o problema.
  Si peste 100 de ani…limba romana va suferi fosrte multe schimbari.

  inca ceva….1 cor 14-19. Dar în Biserică vreau să grăiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca să învăţ şi pe alţii, decât zeci de mii de cuvinte într-o limbă străină.

  • Întrebarea ta nu are relevanţă în primul rând pentrucă m-am născut secolul trecut şi nu în 1700.
   Pe lângă asta până şi cei ce nu sunt creştini au conştiinţă…unii o reprimă alţii o ascultă.
   Domnule Mihai, ceea ce ziceam despre cler e spus taman de ei, de scriitorii dintre ei…

  • Domnule Mihai,
   Am afirmat eu că acei oameni erau retardaţi? De ce aruncaţi cu noroi în proprii dumneavoastră oameni?
   Eu am spus că slujbele religioase se ţineau în altă limbă decât cea română, o limbă pe care marea masă de oameni nu o înţelegea.
   Repet…nu o spun eu, ci o spun scriitori din anii 1800-1900 dar o spun şi analişti cu renume, din prezent.
   Dacă nu mă credeţi, cercetaţi…se vor găsi destule materiale pe Google care să confirme cuvintele mele.

 30. tu incearca sa imi rasunzi la ce intrebare am pus eu mai sus.

 31. Dragii mei,
  Eu studiez Biblia de 21 de ani. Va propun
  o noua viziune despre istorie, viziune care
  ne scuteste de atata scormonit prin eveni-
  mentele timpului. Iata cum vad eu lucrurile:

  1. La un moment dat in Evanghelia lui Ioan,
  Isus spune:
  Ioan 9:4 Cât este ziuă, trebuie să lucrez
  lucrările Celui ce M-a trimis; vine noaptea,
  când nimeni nu mai poate să lucreze.
  Ioan 9:5 Cât sunt în lume, sunt Lumina lumii.”

  Isus ne spune ca trebuie sa lucreze cat este
  ziua. Dar ne spune si ca va veni si o noapte
  in care nimeni nu poate sa lucreze.

  2. La un moment dat Apostolul Pavel spune:
  Fa 20:29 Ştiu bine că, după plecarea mea, se
  vor vârî între voi lupi răpitori, care nu vor cruţa
  turma;
  Fa 20:30 şi se vor scula din mijlocul vostru
  oameni, care vor învăţa lucruri stricăcioase, ca
  să tragă pe ucenici de partea lor.

  Apostolul Pavel ne spune ca se vor strecura lupi
  rapitori si ca nu vor cruta turma.

  3. Apostolul Ioan ne spune despre un ceas de
  pe urma, care era venit deja. Oare ce era acel
  ceas de pe urma? Oare nu era ceasul acela dupa
  care urma sa vina noaptea? Oare nu era ceasul
  dupa care urma ca nimeni sa nu mai poata lucra?

  1In 2:18 Copilaşilor, este ceasul cel de pe urmă.
  Şi, după cum aţi auzit că are să vină anticrist,
  să ştiţi că acum s-au ridicat mulţi anticrişti: prin
  aceasta cunoaştem că este ceasul de pe urmă.
  1In 2:19 Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau
  dintre ai noştri. Căci dacă ar fi fost dintre ai noştri,
  ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu
  toţi sunt dintre ai noştri.

  Toate acestea Isus le aduna intr-o parabola. Cine
  are urechi de auzit sa auda!

  Mt 13:24 Isus le-a pus înainte o altă pildă, şi le-a
  zis: „Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un om care
  a semănat o sămânţă bună în ţarina lui.
  Mt 13:25 Dar, pe când dormeau oamenii,
  a venit vrăjmaşul lui, a semănat neghină
  între grâu, şi a plecat.
  Mt 13:26 Când au răsărit firele de grâu şi
  au făcut rod, a ieşit la iveală şi neghina.
  Mt 13:27 Robii stăpânului casei au venit,
  şi i-au zis: „Doamne, n-ai semănat sămânţă
  bună în ţarina ta? De unde are dar neghină?”
  Mt 13:28 El le-a răspuns: „Un vrăjmaş a
  făcut lucrul acesta. „Şi robii i-au zis:
  „Vrei dar să mergem s-o smulgem?”
  Mt 13:29 „Nu”, le-a zis el, „ca nu cumva,
  smulgând neghina, să smulgeţi şi grâul
  împreună cu ea.
  Mt 13:30 Lăsaţi-le să crească amândouă
  împreună până la seceriş; şi, la vremea
  secerişului, voi spune secerătorilor: „Smulgeţi
  întâi neghina, şi legaţi-o în snopi, ca s-o ardem,
  iar grâul strângeţi-l în grânarul meu.”

  Atunci, ce ne mai trebuie atata cercetare? Nu
  ne spune Cuvantul Lui Dumnezeu ca de la
  moartea apostolilor urma sa vina noaptea?
  O noapte in care nimeni nu poate sa lucreze?
  Oare ortodocsii, catolicii si toate celelalte
  credinte asa zis crestine n-au lucrat noaptea?
  Sinoadele au avut ca principal scop sa inlature
  pe eretici! Oare asa le-a poruncit stapanul lor?
  Nu Le-a spus sa nu zmulga neghina? Nu le-a
  spus sa le lase sa creasca impreuna pana la
  timpul sfarsitului?
  Cercetarea cu mare atentie a Cuvantului Lui
  Dumnezeu ne scuteste de multe cautari
  zadarnice!
  Ce parere aveti?

  • Domnule Constantin…
   Unele lucruri pe care le spuneţi domnia voastră sunt pertinente şi de bun simţ.
   Totuşi am o nedumerire şi câteva întrebări pentru domnia voastră: dacă acum e noapte şi nu se poate lucra, noi ce facem?
   Duhul Sfânt ce face acum? Nu lucrează El? A fost cumva luat dintre noi?

 32. Har si pace,
  Indrăznesc şi eu puţin, cu un articol despre rugăciune, dacă tot este vorba de „căderea in”.
  http://pentruultimareformatiune.blogspot.com/2010/11/cand-va-rugati.html

 33. Domnule Corneliu Rotar,
  Mulţumesc pentru aprecieri!

  1. Nu mai este noapte!!! Noaptea s-a cam încheiat cam acum 200 – 300 de ani, poate chiar mai demult. Mă rog, cam odată cu apariţia reformatorilor care au început să vadă că multe învăţături ale bisericii erau false. Atunci a început marea campanie de zmulgere a neghinei!!!
  2. DUHUL SFÂNT lucrează în această perioadă din greu!!!
  Ieremia 23:20 Mânia DOMNULUI nu se va potoli, până nu va împlini şi va înfăptui planurile inimii Lui. [b]Veţi înţelege limpede lucrul acesta la sfârşitul zilelor.[/b]
  Ieremia 30:24 Mânia DOMNULUI nu se va potoli, până nu va împlini şi va înfăptui gândurile inimii Lui. [b]Veţi înţelege limpede lucrul acesta în zilele din urmă.[/b]
  Daniel 12:4 Tu, însă, Daniel, ţine ascunse aceste cuvinte şi pecetluieşte cartea, [b]până la timpul sfârşitului. Mulţi vor alerga încoace şi încolo (se vor face investigaţii) şi cunoştinţa va creşte.[/b]
  [tr. D. CORNILESCU – revizuită]
  Daniel 12:8 Eu am auzit, dar n-am înţeles; şi am zis: „Domnul meu, care va fi sfârşitul acestor lucruri?”
  Daniel 12:9 El a răspuns: „Du-te Daniele! Căci cuvintele acestea vor fi ascunse şi pecetluite până la vremea sfârşitului.
  Da 12:10 Mulţi vor fi curăţiţi, albiţi şi lămuriţi; cei răi vor face răul, şi [b]nici unul din cei răi nu va înţelege[/b], dar cei pricepuţi vor înţelege.

  Ce anume lucrează DUHUL SFÂNT? Face să crească cunoştinţa celor care aleargă încoace şi încolo (deci care fac cercetări)

  Către administrator: Rog, nu se poate face o previzualizare a textelor înainte de a fi trimise? În felul acesta s-ar mai putea face corecturi! Mulţumesc!

 34. Îmi cer scuze! Acolo unde apare [b] şi [/b] am vrut să boldez caracterele!

 35. Domnule Corneliu Rotar,

  Aştept un comentariu!

 36. Domnule Constantin
  Îmi cer iertare că nu am răspuns până acum.
  Cât despre noapte, sunt de părere că trăim una foarte grea, noaptea nu s-a sfârşit…păcatul omenirii nu vorbeşte despre zi ci despre noapte.

 37. Măi măi măi!
  Păi eu nu vorbeam de acea noapte. La acea noapte şi acea zi se referă următoarele versete:
  Isa 60:1 „Scoală-te, luminează-te! Căci lumina ta vine, şi slava Domnului răsare peste tine.
  Isa 60:2 Căci iată, întunericul acoperă pământul, şi negură mare popoarele; dar peste tine răsare Domnul, şi slava Lui se arată peste tine.
  Isa 60:3 Neamuri vor umbla în lumina ta, şi împăraţi în strălucirea razelor tale.
  Deci este o perioadă în care peste unii răsare soarele iar pentru alţii se lasă negură mare!
  Avem noţiuni probabil diferite. Atenţie mare. Legăturile în Biblie sunt foarte importante. Eu am cu totul altă viziune despre aceste lucruri. Dar trebuie să am acordul d-voastră pentru a le discuta.

  • Domnule constantin,
   Într-adevăr se pare că avem noţiuni diferite sau poate percepţii diferite.

   Cât despre acord, eu nu vi-l pot oferi întrucât nu sunt moderatorul acestui blog ci doar musafir cum sunteţi şi domnia voastră.

 38. Voi trece pe forumul d-voastră!

 39. La asa oameni, asa carte.
  „Religia tainica a Babilonului” romanita.

 40. CNI
  Foarte interesant titlul şi ce am găsit pe internet despre lucrare. Din nefericire nu se găseşte cartea şi va trebui să o printez.

 41. http://www.facebook.com/groups/292655414104634/ Aici puteti gasi un grup crestin unde puteti posta articole crestine .. sau gandurile pe care le aveti.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 223 de alți urmăritori