Laurentiu BALCAN

Daca ma bate, pot divorta?

81 comentarii

Conferinta pastorilor penticostali de anul acesta, de la Sovata, a dezbatut printre altele si inepuizabilul subiect al divortului si recasatoriei. Cat de relevant este subiectul, mai ales in contextul in care ne gasim,  nu putem aprecia deocamdata. Cert este ca valurile de divort  vor izbi puternic si in bisericile evanghelice.

La ultima Conferinta a slujitorilor penticostali din Filiala Suceava, de la inceputul acestei luni, s-a discutat  acelasi subiect, cu unele modificari de abordare.

Cele patru abordari cu privire la divort si recasatorire sunt urmatoarele:

1. Fara divort si fara recasatorire

2. Divortul este permis , dar recasatorirea nu.

3. Divortul si recasatorirea sunt permise in anumitre conditii speciale.

4. Divortul si recasatorirea sunt permise in orice situatie.

Probabil ca cei mai multi penticostali accepta a doua si a treia varianta de abordare.

Ceea ce m-a frapat pe mine cu privire la modul in care abordam noi subiectul acesta a fost raspunsul la o  intrebare pe care cineva a pus-o:

– „Daca sotia pocaita este batuta pana acolo incat viata ii este pusa in pericol, poate divorta?”

Iar raspunsul a fost promp:

– „NU – suntem chemati sa luptam pana la sange impotriva pacatului.”

Nu cred ca acesta este raspunsul pe care trebuie sa-l dam la aceasta intrebare. Situatia este mult prea complicata ca sa o tratam asa de simplist. Acceptam divortul in caz de adulter, pentru ca adulterul distruge legatura dintre cei doi, dar nu il acceptam in cazul unor abuzuri fizice violente, care, poate mai accentuat decat adulterul, distrug nu numai legarura dintre cei doi, dar si viata partenerului abuzat. Scriptura, desi nu incurajeaza divortul, ci, dimpotriva, indeamna la impacare si reconciliere, permite separarea in casatorie atunci cand unul dintre parteneri este vinovat de adulter, sau cand partenerul NEcredincios (in cazul acesta NEpocait) doreste despartirea de cel credincios / pocait.

Faptul ca cineva abuzeaza de partenerul pocait, punandu-i viata in pericol constituie o dovada clara ca nu exista nici o dorinta de a trai impreuna ca sot si sotie. Bineinteles ca noi venim cu argumentul tehnic ca cel pocait nu poate intenta divortul, in caz contrar fiind vinovat de despartire si uitam, in acelasi timp,  ca Biblia nu trateaza exhaustiv motivele de divort. Ceea ce mi s-a parut si mai ciudat a fost faptul ca foarte multi slujitori accepta divortul cand sotul este impotent (cu mentiunea ca trebuie dovedit lucrul acesta … na!), dar nu il accepta cand viata unuia dintre parteneri este pusa in pericol. In primul caz este citat versetul din Corinteni „decat sa arda mai bine sa se casatoreasca..”, iar in al doilea caz versetul din Evrei „voi nu v-ati impotrivit inca pana la sange impotriva pacatului.”

Iata cateva chestiuni pe care le aduc in discutie pentru a intelege mai bine subiectul acesta extrem de delicat:

1. Sotul nepocait isi molesteaza sexual copiii. Ce trebuie sa faca sotia pocaita? Ii este ingaduit sa divorteze si sa-l dea pe mana legii?

2. Sotul nepocait isi molesteaza fizic copiii, punandu-le viata in pericol. Ce trebuie sa faca sotia pocaita? Sa ingaduie o asemenea tragedie sau sa-si denunte sotul?

3. Sotul nepocait este condamnat pe viata pentru crima, dar nu vrea sa divorteze de sotia credincioasa. Ce poate sa faca in acest caz sotia pocaita? Sa astepte decesul sotului pentru a se putea recasatori dupa aceea?

4. Statul protejeaza casatoria. In momentul in care au loc abuzuri fizice, care pun in pericol viata unuia dintre parteneri, nu ar trebui lasat Statul sa intervina pentru a proteja partenerul abuzat?

5. Nu orice  suferinta este suferinta de martir. Domnul Isus, in fericirile din Matei ii binecuvanteaza pe cei ce sufera din pricina neprihanirii, nu ca unul vine beat acasa si incepe sa dea cu pumnul, ca nebunul, in stanga si in dreapta.

Daca sotia credincioasa este batuta pentru credinta ei, in acest caz se poate discuta chestiunea martirajului, dar daca ea este batuta pentru ca individul este nebun si ii place sa bata femeile, atunci sa lasam Legea, care e lasata tot de Dumnezeu, sa-si faca datoria si sa-l disciplineze pe un asemenea descreierat. Nu cred ca avem dreptul sa condamnam la suferinta pe cineva doar pentru ca ne cramponam in niste chestiuni exclusiv tehnice.

La sfarsit de an, cred ca ar trebui sa ne rugam pentru toate femeile abuzate. Cu siguranta ele merita ceva mai bun…

Autor: laurentiu balcan

Fiecare vede ceea ce pari, dar putini isi dau seama cine esti in realitate. Fii ceea ce esti!

81 thoughts on “Daca ma bate, pot divorta?

 1. E un subiect foarte interesant acesta pe care l-ai propus ! Îmi arată clar problemele reale ale creştinilor spre deosebire de liber -cugetători, care sunt nevoiţi să se supună unei doctrine propăvăduite de primii creştini şi nu pot ieşi decât cei liberi cu adevărat în gândire din chingile unei doctrine care de multe ori se dovedeşte că nu cuprinde realitatea ! Să fii bătută de un bărbat necredincios sau nu , poate fii din multe motive ! Îl poţi provoca când este beat, poţi fii lipsită total de tact psihologic în diferite situaţii şi dacă ai ales un animal, acesta va reacţiona ca un golan lovind ! E adevărat că e o diferenţă între durerea fizică şi cea psihică şi pentru un ţel nobil, şi anume, acela de a-l aduce la pocăinţă pe soţul necredincios, e acceptabil din punctul de vedere a multor creştini pocăiţi să suferi o durere fizică sau mai multe ! Dar să fim atenţi ce poate admira un soţ necredincios la o femeie pocăită şi anume hărnicia, lipsa de interes pentru bijuterii şi haine scumpe, calmul, tactul, pacea interioară dată de credinţa în Isus, loialitatea, dar în nici un caz, dacă soţul necredincios este mai inteligent, credinţa că Pământul ăsta are circa 6000 de ani, că Dumnezeu a putut obosi în ziua 6-a , că Pământul şi Luna au fost create după Soare, că Dumnezeul descris în Vechiul Testament poate fi văzut vreodată ca Dumnezeul cel Adevărat şi câte şi mai câte erori flagrante care se găsesc în Biblie, pe care un soţ necredincios le poate observa şi la o citire sumară a Bibliei ! Aşa că sfatul meu sincer, în 2009, pentru orice femeie pocăită care este bătută regulat de soţul necredincios sau chiar o dată foarte rău, fără să-l fi provocat este să divorţeze imediat ! Sunt uimit de interdicţia dată femeilor pocăite de a iniţia ele divorţul, ceea îmi aduce aminte de o gândire nu numai simplistă, dar şi misogină, susţinută sper doar de pastorii îndoctrinaţi şi în nici un caz de un pastor inteligent, care trebuie să pună în anul 2009 femeia şi bărbatul la acelaşi nivel, fără nicio înclinare în favoarea bărbatului doar pentru că aşa a spus Pavel ! Poate soţia e mai inteligentă, mai capabilă, mai înţeleaptă decât bărbatul în casă şi ea trebuie să dea deciziile finale ! Dar fiecare alege cum crede şi de aceea spun, în plan real, învăţăturile nou-testamentale trebuie upgradate cu vremea în care trăim, în care şi bărbaţii şi femeile sunt cu drepturi egale în familie, iar dacă bărbatul nu s-a maturizat suficient pentru a putea să aibă o familie, ar trebui să i dea libertatea să se maturizeze, nu femeia să fie sacul de box pentru bărbaţii violenţi care nu îşi pot ţine în frâu nervii !

  • Domnul Elvis ,

   indemnul tau la divort catre o femeie care este batuta , este unul de natura satanica . Domnul sa te mustre crestin nechibzuit ce esti . Ai auzit de cuvintele Domnului Isus care a spus : ” Oricine isi lasa nevasta AFARA NUMAI DIN PRICINA DE CURVIE , si ia pe alta de nevasta PREACURVESTE ” ?

  • Domnule Elvis ,

   te-am facut crestin din greseala . Am recitit din nou commentul tau si am realizat ca de fapt esti ” ateu „. Mustrarea ramane valabila insa pentru ” domnul ateu „. Sfatul tau este contrar Cuvintului lui Dumnezeu , Cuvint pe care tu nu il crezi . Pe cit te crezi tu de inteligent , pe atit este de intunecata mintea ta .

   Sanatate .

   • Dragă domnule Remus, liber-cugetătorii, aşa cum o arată şi numele sunt persoanele care gândesc liber ( a cugeta-a gândi sunt sinonime), deci nu atei ! Ateii, aşa cum o arată şi numele sunt oameni fără Dumnezeu sau care nu cred în Dumnezeu , ceea ce nu-i cazul meu, pentru că eu cred în Dumnezeu şi Isus este un prieten pentru mine ! Eu nu mă cred inteligent şi dacă e ceva bun în mintea şi sufletul meu, sunt ale lui Dumnezeu ! Cât de întunecată îmi este mintea, ştie numai Dumnezeu, dar dacă tu o vezi aşa ,e doar părerea ta. Isus a spus că mai sunt multe lucruri să vă spun, dar nu le puteţi duce …! Printre acestea este şi acest lucru simplu, cine îşi bate nevasta, nu merită nevastă ! E un fel de extensie a proverbului : „ Cine seamănă vânt, culege furtună ” sau „ Ce seamănă omul, aceea va şi secera sau „ După faptă şi răsplată ” ! Faptul că dumneata vrei să respecţi cuvintele Domnului şi apostolilor nu este ceva rău, dar aşa cum sfătuieşte apostolul Pavel, anumite lucruri trebuie judecate duhovniceşte ! Cum e şi cazul de faţă ! Doamna Liana Morar a dat o altă soluţie, o pauză în relaţie, consilierea din partea Bisericii şi înţelegerea caracterului şi stăpânirii de sine a celui necredincios, de cei mai înţelepţi consilieri şi membri recunoscuţi pentru abilitatea lor, dată de Dumnzeu, de a citi caracterele, pentru a feri femeia de atacuri fără motiv, în caz că bărbatul nu se poate controla ! E o idee mult mai înţeleaptă decât acceptarea de a fi sac de box pentru soţ, cum spuneţi dvs, domnule Remus, nu ? Spun şi eu, ca un „ ateu „, cu mintea întunecată , cum mă vezdeţi dvs… !

 2. Felicitari pentru articol si pentru felul in care pui problema.
  Ar trebui sa ne rugam si pentru deschiderea la minte a pocaitilor, mai ales a celor cu autoritate, lideri, etc.
  Bravo!

 3. cateva intrebari bine puse…

 4. „Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace.” Daca un sot/sotie isi molesteaza fizic si/sau psific partenerul,in mod repetat,si daca s-au epuizat toate metodele de a-l aduce pe linia de plutire se poate trage concluzia ca „voieşte să trăiască înainte” si „să nu se despartă” ?

 5. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (17.12.2009) « România Evanghelică

 6. Domnule Remus, mi-aş dori, pe lumea cealaltă, să ai un înger lângă tine, care să te bată zilnic, măcar vreo zece mii de ani şi tu să nu poţi să scapi ! În al doilea rând, eu nu sunt creştin, ci liber-cugetător ! Unul dintre motive este chiar acesta, că există oameni inteligenţi ca dumneata acolo, prin bisericile unde aş intra cu plăcere, ca să vorbesc eufemistic, care nu pot ieşi din doctrină ! Şi eu, unde IQ este atât de mare, nu pot sta !

  • Modelul nostru este si trebuie sa fie Domnul Isus. Remusi din astia exista in fiecare biserica probabil, dar noi trebuie sa ne rugam Domnului sa ne dea intelepciune pentru a sti cum sa-i tratam, toleranta si o inima curata pentru a-i putea accepta asa cum sunt. Dumnezeu ne-a creat diferiti dar ne iubeste pe toti si Fiul Sau, Isus Cristos a murit pentru fiecare din noi, indiferent de ce IQ avem.

   • Diana ,

    ce-ai vrut tu sa spui despre mine ? Ce am gindit eu rau ? Si ce gindesti tu mai bine ca mine , in ceea ce am spus ?
    Fi atenta ca mai denigrat .

   • Departe de mine dorinta de a te denigra, Remus. Ce am vrut sa ii transmit lui Elvis este ca suntem cu totii diferiti si oameni care sa aiba conceptii diferite de ale lui va gasi in fiecare biserica, dar ca acest lucru nu trebuie sa fie o piedica in a-l urma pe Isus, adevaratul nostru model.
    Nu vreau sa te atac, dar un adevarat crestin nu scrie niciodata comentarii de genul „Pe cit te crezi tu de inteligent , pe atit este de intunecata mintea ta .” unui om pe care nu-l cunoaste personal.

 7. Eu as fi spus zece milioane de ani ca timp este berechet :)
  Cu IO-ul mai ai o varianta: sa faci media poate iese totusi de o companie mai placuta

  • Dragă Sam, intru cu plăcere în Biserici şi protestante şi Catolice şi Ortodoxe şi ale Martorilor lui Yehova ! Sunt un liber-cugetător căruia îi plac discuţiile cu orice confesiune ! Nu generalizez, decât când mă enervez; o hibă, încă, a felului meu de a fi, de a nu mă putea stăpâni când sunt confirmate cu versete biblice „ talibanisme „, cum bine le-a numit Cosmin ! În rest, orice creştin de orice confesiune, îmi e prieten ! În lucruri în care nu suntem de acord, nu încerc să-l conving, dacă acea persoană nu are chef să-mi asculte punctul de vedere ! Fiecare cu credinţele sale ! Până la urmă nu IQ contează , ci caracterul şi felul de a fi ! De preferinţă om ! De aceea îmi pierd cumpătul ,când creştini apără animale, pe motiv că acele femei trebuie să-şi ducă crucea sau cine ştie dacă prin suferinţa ta nu-l pocăieşti pe necredincios ! Eu am doat doar un sfat femeilor, cele care îşi asuma astfel de misiuni, sunt libere să facă ce vor cu trupul lor şi viaţa lor ! Dar aşa cum sublinia doamnă Ana , în cazul în care are copii, nu e doar viaţa ei în joc , ci şi viitorul copiilor ei, la care trebuie să se gândească, oricine fiind de acord că un animal nu este bun de tată pentru copiii nimănui !

 8. cred ca varianta a 3-a este in regula.
  sub nici o forma o femeie nu trebuie sa accepte sa fie batuta mai ales daca are si copiii.

 9. sunt subiecte si intrebari sensibile la care nu ma incumet sa dau vreun raspuns desi am anumite convingeri personale.
  referitor la slujitorii care accepta divortul cand sotul e impotent, pentru a fi consecventi, ar trebui sa accepte divortul sotiei si cand sotul sufera un accident de pe urma caruia ramane cu traume fizice/psihice, paralizat etc. Fara a dori asa ceva cuiva, cred ca acesti slujitori si-ar schimba brusc convingerile daca ei sau cineva apropiat lor ar ajunge intr-o asemenea situatie. Nu cred ca ar mai pronunta asa repede sentinta divortului!

 10. stiu un caz concret,unde o sora a fost sistematic lovita de sot ,mai ales in cap iar acum doctorii i-au descoperit ca,creierul incet incetse atrofiaza si va fii o minune sa traiasca inca 5 ani.

  am intrebat un frate cu greutate dintr-o biserica ,ce-i de facut,si mi-a zis,nici gand de divort sa-si duca crucea pentu ca o „merita” chipurile ca nu l-ar fi ascultat pe D-ul.

  asta ii un exemplu a ceea ce se afla prin biserici si nu le face cinste deloc,si care pe langa toate sunt la loc de „cinste”,de multe ori fiind rasplatiti pentru talibanismul lor,un exemlpu avem mai sus.

  pazeasca-ne D-ul de fariseii astia.

  • „am intrebat un frate cu greutate dintr-o biserica ,ce-i de facut,si mi-a zis,nici gand de divort sa-si duca crucea pentu ca o “merita” chipurile ca nu l-ar fi ascultat pe D-ul.”
   Mă întreb…dacă o femeie, din familia acestui frate, ar fi supusă la un astfel de tratament care ar fi poziţia fratelui.
   Aş avea şi curiozitatea să ştiu care e crucea acestui frate să i-o facem mai grea, cât mai grea în mod intenţionat să vedem reacţii.
   Nu spun din răutate lucrurile astea, dar oamenii nu înţeleg unele lucruri decât atunci când trec prin ele. E simplu să pui cruci pe spatele oamenilor dar tu nici măcar cu un deget să nu ajuţi.

   • corneliu rotar ,

    cind Dumnezeu a spus prin Domnul Isus ca divortul numai pe motiv de curvie , o fi uitat Dumnezeu ca unele femei mai sint si batute ? Ori nu cumva vrei sa adaugi ceva la Evanghelie ? Eu zic ca mai bine s-o lasi asa cum a dat-o Dumnezeu .

 11. Tolvai Doamne ar fi zis bunica mea!
  Atata incrancenare…..
  Divortul este un subiect tabu in bisericile evanghelice, dar cred ca va deveni o moda asa cum au lasat bijuteriile, moda in sine si multe altele care au fost candva interzise. Deh, sunt vremurile din urma!
  Nu sunt de acord cu divortul! Dar nu eu horatasc pentru altii si nici nu mi-as dori vreodata. Imi doresc ca eu sa raman cu sotul meu pana cand moartea ne va desparti. Eventual as fi de acord cu o pauza in relatia care intr-adevar nu merge, asta pentru a indrepta lucrurile, iar rolul Bisericii ar trebui sa fie unul de consilier.
  Rugaciune multa, ca lamurirea 100% vine de la Cel care ne-a creat si cunoaste felul in care functionam.

 12. Mai oameni buni . Cind Dumnezeu Tatal a transmis prin Domnul Isus ca : ” divortul numai afara de pricina de CURVIE ” , nu o avut Dumnezeu in vedere ca unele femei vor fi si batute . O fi uitat Dumnezeu de lucrul acesta cind El a vorbit ? Ori voi vreti sa vestiti ” o alta Evanghelie ” , ca tare fireste mai ginditi unii de pe aici .
  Orice motive pe care le aduc oamenii ca pretext pentru divort in afara de cel de curvie ( si aici se include : adulterul , violul , abuzul ´sexual , homosexualism , lesbianism ) , ele sint nule inaintea lui Dumnezeu .

  • Remus,
   Biblia nu incurajeaza divortul, asta e clar. Dumnezeu uraste despartirea in casatorie!

   Argumentul tau, in schimb, nu este valid, din moment ce Pavel prezinta un alt motiv de divort (vezi 1Corinteni), in afara de curvie. Eu cred ca Isus abordeaza problema in contextul in care se gasea cand discuta cu evreii, dar nu a intentionat sa enumere toate motivele posibile de divort. Pavel extinde putin contextul, dar, deasemenea, nu cuprinde tot spectrul problemei.

   Este interesant de studiat problema „violentei conjugale” in Biblie. Este aproape inexistenta. Barbatii din vechime nu-si bateau nevestele asa cum si le bat astazi UNII barbatii moderni – care cica ar fi mai evoluati. Dar daca Biblia nu spune nimic despre tigari, sau despre droguri, nu inseamna ca viciile acestea nu sunt de condamnat. Daca violenta conjugala ar fi fost o problema in perioada Bibliei, cu siguranta Scriptura ar fi abordat-o deschis.

 13. Fr. Laurentiu ,

  1 Corinteni 7: 10-11 : Celor casatoriti le PORUNCESC nu eu , CI DOMNUL , ca nevasta sa nu se desparta de barbat . ( Daca este despartita sa ramana nemaritata , sau sa se impace cu barbatul ei ) . Si nici barbatul sa nu isi lase nevasta .
  Fr. Laurentiu , eu inteleg ca aici nu este loc de negocieri . Porunca este clara : fara despartire ( numai afara de pricina de curvie ) .

  In cealalta parte la 1 Cor. 7:15 el spune de la el , nu ca ar fi poruncit Domnul : Daca un NECREDINCIOS , vrea sa se desparta , sa se desparta ( adica , daca un necredincios nu vrea sa mai traiasca in continuare cu nevasta lui credincioasa , este pe raspunderea lui , nu ca el ar avea dreptul sa se desparta ) .
  Porunca interzicerii divortului numai pe motiv de adulter este adresata tuturor si celor credinciosi si celor necredinciosi . Indiferent care din ei calca acest Cuvint si divorteaza , fara motivul biblic si se recasatoreste , preacurveste , fie el credincios fie el necredincios .
  Sa nu cumva sa dam o interpretare gresita ca ap. Pavel ar fi dat dezlegare la divort , la cei necredinciosi . In conditiile in care un necredincios vrea neaparat sa se desparta , cel credincios nu-l poate tine cu forta .
  Aici cei dau sfaturi in ce priveste probleme de casatorie , trebuie sa fie foarte atenti , deoarece un sfat gresit care nu este dupa Scriptura , poate fi fatal pentru persoana aceea pentru totdeauna si eu cred ca Dumnezeu in ziua judecatii va cere singele lui din mana celui ce l-a indus in eroare .
  Unii pastori se grabesc sa dea foarte usor sfaturi sa divorteze atunci cind Bibila nu permite deschizind astfel prilejul de acadea in preacurvie , sau alti pastori se grabesc repede sa oficieze ” recasatoriri ” la oameni la care Dumnezeu le interzice sa se mai recasatoresca vreodata , deschizind astfel usa la traire in preacurvie permanenta prin ” recasatorie ilegala ” , si astfel pastorii se fac vinovati de pacatele comise . Ori Cuvintul lui Dumnezeu spune : ca blestemat este omul care face lucrarea lui Dumnezeu cu nebagare de seama . Parerea mea este ca , este mare lucru sa faca cineva lucrarea lui Dumnezeu fara sa comita greseli de asemenea natura , care sa atraga asupra lui blestemul lui Dumnezeu . Insa sint convins ca exista asemenea situatii , deoarece am vazut un caz cu ochii mei intr-o adunare unde am mers mai mult de 6 ani . Consecintele trairii in pacat si a facerii lucrarii lui Dumnezeu cu nebagare de seama a acelui pastor ? Caderea in preacurvie .
  Asa ca stimati frati pastori care poate mai cititi pe aici , aveti grija cum lucrati , caci va veni ziua cind Dumnezeu va va cere socoteala de singele sufletelor pe care El vi le-a incredintat sa le slujiti si sa-i cirmuiti pe Calea lui Dumnezeu .

  Si acum vreau sa raspund putin la intrebarile puse mai sus .

  1- In conditiile in care exista incest ( curvie ) , are dreptul sa divorteze si sa-l dea pe mana legii .
  2- In conditiile in care sotul molesteaza fizic copiii punandu-le viata in pericol , are dreptul sa il dea pe mana legii .
  3- In conditiile in care sotul este condamnat pe viata , sotia nu trebuie sa astepte moartea sotului si nici sa divorteze . Ea trebuie sa respecte legamantul de casatorie la care s-a angajat , sa ramana in continuare sotia lui , sa-si indeplineasca datoria de sotie in masura in care este posibil ( el fiind in detentie ) si sa-si pastreze sentimentele de sotie fata de cel care a cazut in pacat de ucidere . Ea trebuie sa staruie in rugaciune si post ca sotul care a ucis sa ajunga sa se pocaiasca , ca sa capete iertare pentru pacatul comis .
  4- Statul protejeaza casatoria . Deocamndata inca nu am o lamurire deplina a cuvintelor Domnului Isus din Matei 5:39 : ” Dar eu va spun : Sa nu va impotriviti celui ce va face rau . Ci oricui te loveste peste obrazul drept , intoarce- i si pe celalalt . ” Asta inseamna sa suferi , nu sa fugi repede la tribunal sau la divort . Insa acum daca se intimpla ca esti agresat pe strada de un om beat sau de un drogat care amandoi nu stiu ce fac , nu cred ca este gresit sa le dai cu sprayul in ochi sa te aperi de ei .
  In conditiile in care oamenii sint constienti de actiunile lor , pentru mine lucrul este in cumpana : pe o parte as vrea sa ma apar , dar nici pe partea cealalta nu as vrea sa calc Cuvintul , desi mai mult as vrea sa ma apar .
  Daca ne uitam in Scriptura in Evanghelii , vedem ca Domnul Isus a fost dus de oameni fortat pina la marginea sprincenei muntelui ca sa-l arunce jos . In niciuna din Evanghelii , nu arata ca Domnul Isus s-ar fi impotrivit si s-ar fi tras inapoi ca sa nu fie dus la marginea prapastiei . Totusi Biblia arata ca dintr-o data fara vreo eliberare fortata din partea Domnului Isus , El mereu a trecut prin mijlocul lor , si a plecat de acolo .
  In alta parte in Ioan 8 , vedem ca Domnul s-a ascuns si a iesit din Templu in momentul in care ei au luat pietre ca sa-l ucida . Deci de aici se intelege ca , in situatii de pericol ne este permis sa folosim portitele de scapare , insa fara sa ne impotrivim fizic . Cind oamenii au vrut sa-l arunce mereu de pe munte sau de pe deal in prapastie , intodeauna Dumnezeu a intervenit in mod divin pentru Domnul Isus si El a plecat linistit inapoi ” prin mijlocul lor ” , ceea ce se intelege ca ei dintr-o data au renuntat la actiunea de agresiune . Cum s-a intimplat asta si de ce ? Asta ramane un lucru ascuns care a fost motivatia lor de a mai continua agresiunea .
  Este mare lucru sa te increzi in Dumnezeu in conditiile in care iti este pusa viata in pericol si nu ai nici o portita de scapare .
  5- In conditiile in care un sot era impotent inainte de casatorie fara sa fi stiut ( sau chiar daca a stiut si a ascuns acest lucru viitoarei lui sotii ) , sau daca s-a imbolnavit pe parcursul vietii de familie , sotia NU ARE DREPTUL SA DIVORTEZE , ea trebuie sa traiasca impreuna cu el pina la moarte .

  • Remus,
   Ideile tale sunt Ok, pentru ca sunt biblice si in mare parte le accept.
   Nu accept in schimb interpretarea pe care o dai textului din Corinteni 7. Si ce daca spune „de la el”, dar el nu avea Duhul Domnului? Nu-l calauzea Dumnezeu pe Pavel? El spune asa pentru ca nu avea o porunca clara de la Domnul, dar intelegem ca raspunsul pe care il da este de la Domnul.
   Din moment ce suntem chemati sa traim in pace, nu ne putem impotrivi celui ce vrea sa divorteze de cel credincios … in conditiile acestea cel credincios nu este legat.

 14. Daca permiteti. spui acolo, ca o regula generala, ca noi, penticostalii acceptam divortul in cazul adulterului. Biblic insa, nici in cazul adulterului, nu am avea voie sa divortam. Motivul … singurul motiv pentru un divort ar fi curvia (care , ca regula generala, este practicata inainte de casatorie; daca ar fi dupa casatorie , ar fi „preacurvie” ).
  Dar practic, violenta in famile ar fi mai urata decat preacurvia/adulterul.

  Poate ca problema ar putea fi pusa altfel. In cazul unui adulter, trebuie sa accept faptul ca am fost mintita si trebuie sa imi iert partenerul, pentru ca asa imi cere Scriptura,dar rana e mai mult axata pe „ego-ul meu”.
  In cazul violentei fizice, personal, nu stiu daca as putea sta intr-o casnicie de acest gen. As prefera sa nu ma recasatoresc,dar sa traiesc o viata linistita si fara frica .

  • din cate stiu eu curvia si preacurvia au acelasi cuvant in original…

  • curvie – gr. porneia
   preacurvie – gr. moicheia

   preacurvia se refera in mod expres la a avea relatie sexuala cu sotia/sotul altcuiva

   curvia are un sens mai larg, se referă la tot felul de manifestări sexuale nelegitime cum ar fi prostitutia, infidelitate sexuala, perversiuni sexuale, incest, homosexualitate, lesbianism etc. Asadar curvia nu tine de a fi casatorit sau necasatorit ci de manifestarile mentionate mai sus.

   • AI DREPTATE. Totusi, biblia spune ca nevasta nu trebuie lasata decat din motive de porneia nu de moicheia… Adica daca atunci cand o iei de nevasta constati ca nu a fost ok cu ea? Ca INAINTE de casatorie a curvit? Asa cum s-a gandit sa o lase Iosif pe Maria, gandindu-se ca a pacatuit? Hm…

 15. Sa zicem ca unul dintre partenerii care isi zic „crestini” a trait sau traieste in adulter. Daca este descoperit si continua acest pacat, celalal, daca vrea, poate sa se desparta de el, asa cum a afirmat Isus.

  Dar daca acea persoana se pocaieste si se lasa de pacat, partenerul ramas credincios are datoria sa ierte si sa acopere greseala, fara sa apeleze la despartire, dupa cum afirma Ap. Pavel la 2 Corinteni 12:21  „Mã tem ca, la venirea mea la voi, sã mã smereascã din nou Dumnezeul meu cu privire la voi, si sã trebuiascã sã plâng pe multi din cei ce AU PACATUIT MAI INAINTE , si NU S-AU POCAIT DE necurãtia, CURVIA si spurcãciunile pe care le-au fãcut.”

 16. Laurentiu, argumentul tau din corinteni nu are nici o sustinere pentru divort, daca te referi la capitolul 7: 12- 16, pentru ca acolo credinciosii care sunt intr-o relatie de casatorie cu necredinciosii (asta nu pentru ca sau casatorit cu necredinciosi, ci pentru ca sau convertit dupa casatorie), sunt incurajati sa pastreze relatia, si doar daca vine din partea celui necredincios initiativa despartiri, sa accepte. Atentie cum citim. Asa cum oferiti cazuri dramatice de violenta cruda, ca motivatie la divort, tot asa sunt „n” cazuri despre sotii care si-au castigat sotii violenti la Cristos. Sa nu generalizam cazurile rare, ca norma de viata. Nu filozofia si logica ne formeaza noua principiile vietii, ci Sola Scriptura.

  • Brainard (sper sa fii su tu un David Brainard)

   Ai dreptate, nu putem generaliza, dar nici nu putem hotari in pripa cu privire la viata altora.
   Asa cum am mai spus, Biblia nu incurajeaza divortul, ci dimpotriva, il condamna. Pe pozitia asta ma situez si eu. Dar Biblia nu-l leaga pe cel credincios atunci cand sotul/sotia necredincios/a vor sa se desparta.

   Cat priveste violenta fizica, cred ca ar trebui discutat fiecare caz in parte si gasit, daca se poate, o solutie de reconciliere.

 17. marea problema apare cand un sot se desparte de sotie pe motive ca: nu face veac mancare, nu facem sex, nu-i gospodina, nu-i romantica… etc. Cunosc caz in care el a divortat de sotia lui cu care NU MAI PUTEA, cica sa traiasca din varii motive (EXCLUS CURVIE) si s-a casatorit cu prietena lui din tinerete dupa care era nostalgic, si e dirijor de fanfara, vazut BINE, etc… horrible.

  • Si tu , de ce taci si nu iei atitudine ca sa fie dat afara din Biserica acel preacurvar ?

   • Pai nu la noi in biserica :) din fericire.

   • Ionut Dura ,

    si daca acel caz nu este la voi in Biserica , crezi ca nu esti obligat sa deconspiri acea ilegalitate care se petrece in acea Biserica , ca acel om care traieste in preacurvie sa fie dat afara din Biserica . Chiar si ” mai marii ” acelei Biserici se asociaza cu comiterea acelui pacat la nivel de Biserica prin faptul ca il accepta , si ei ar trebui trasi la raspundere pentru comportamentul lor . Insa cum in Romania domina cel mai mult comportamentul corupt , cine sa faca dreptate in aceasta situatie ?

 18. laurentiu;
  Nam intrat de mult pe blog,dar citintind argummentul adus de tine,ma face pur si simplu,bine dispus.
  O mare parte,din cei care u comentat aici,scot in evidenta problema sotului ne credincios,dar eu vreau sa te intreb,ce facem cu cei credinciosi,care e putin spus molesteaza sotiile si copii?
  Am avut ocazia sa cunosc,in biserica oameni chiar si cu functii,care cind ajungeau acasa, deveneau chiar diavolul in persoana, credema ,nu exagerez.
  Oameni,care noi penticostali spunem,ca nu cunosc pe D-zeu,nici animalele nu le maltrata asa….
  Vrei sa spui ca nu este un motiv de divort asta?
  Sau nu se poate divorta,pentru-ca ii spunea poate, ca in numele lui Isus ti le dau?
  Sint convins ca,unele femei,mai usor accepta sal erte pe sotul ei de adulter,decit sa mai suporte alti 50 de ani,de batai si chin de la asa zisul Iubit.(mai bine zii dement)

 19. Remus;
  Comentariile tale,ma fac sa cred,ca esti acelasi remoremo.
  Daca esti acelasi,tio spun din nou,lasate de sfaturi,sint prea eftine,de altfel ca si tine.Iar daca tu spui ca una trebue sa suporte o viata de plina de insulti,de umilinta si batai etc. im permit sa-ti spun ca esti un dement

 20. Ionut Dura, dirijorul acela, de cine este vazut bine??? oare conteaza in lumina vesniciei lucrul acesta???

 21. as avea o intrebare:daca cununia nu sa oficiat in biserica asa cum cere scriptura ,ci doar in fata autoritatilor,atunci cind acea persoana a incercat sa se casatoreasca folosind doar viclenia,si a fost prinsa cu minciuna si ca umbla cu o alta persoana ,atunci se permite despartirea ?nu divortul ci despartirea ca ei nau facut actul in biserica.astept raspuns ms.si va doresc sarbatori fericte alaturi de domnul isus amin.pace.

  • Treaba e complicata pentru ca, dupa cum e scenariul tau, cei doi nu sunt pocaiti. In cazul acesta noi nu avem treaba cu ei. Cine suntem noi sa-i judecam pe cei din afara?

   Casatoria civila e considerata valabila, chiar daca nu au apucat sa se casatoreasca si religios. Dar daca la mijloc e vorba si de „curvie” si de minciuna, iar cei doi nu se pot ierta pentru a trai in pace si intelegere, banuiesc ca se pot desparti.

   Trebuie sa specific, inca o data, ca Biblia permite NU INCURAJEAZA divortul, chiar si atunci cand e vorba de curvie. Cu alte cuvine, Biblia ne cere sa facem tot posibilul pentru a remedia familia distrusa, iar cand lucrul acesta nu se mai poate, ne permite sa salvam ceea ce se mai poate, prin despartire celor doi.

 22. Vai Marcus, nu stiu cum este Remus, poate tu il cunosti mai bine, dar Domnul Isus spune ca din prisosul inimii vorbeste gura, iar inima ta pare foarte saraca, daca doar cuvantul , dement, il poti scoate din ea.

 23. costea, as vrea sa te intreb , cum crezi ca va scrie judecatorul, cand cei doi se duc pentru despartire la el? act de despartire? Va scrie act de divort, nu crezi. Si daca primesti o foaie pe care statul scrie act de divort, este divort, si fara cununia religioasa. Pe cand, despre cazul de care spui, cu viclenie, etc, am senzatia ca vorbesti despre sistemul paganilor nu de ce este in Biserica. Cei care isi incurca viata, greu va fi sa le-o descurci tu,sau altcineva. Am sentimentul ca argumentele scrise pe blogul acesta, au o tendinta ciudata de a forta Biblia sa spuna ceea ce ne cade noua bine. Daca interpretam Biblia cum ne taie pe noi capul, s-ar putea sa descoperim pana la urma ca este voie nu doar sa divortezi, ci este voie sa iti si bati sotia uneori.

 24. Brainerd.

  Cuvintul dement,face parte din dictionarul romanesc.Din nefericire sint destui oameni dementi,sau chiamai nebuni,cum ii ciama biblia.
  Te garbesti prea tare,la tras concluzii,iar cit despre inima ta,eu nu tio cunosc cit este de bogata sau de saraca,caci omul este cit se poate de neincrezator.D-zeu ne cunoaste foarte bine pe toti.

 25. Dupa pererea ta Remus,unele texte biblice, sint scrise asa,la voia intimplarii de unii oameni,nu sint insuflate de duhul lui D-zeu?
  Amindoua texte,fac parte din scrisoarea lui Pavel,catre biserica din corint. Deci Pavel nu era inpreuna cu domnul Isus cind a scriso.
  Trage tu concluzia daca a fost insuflat de duhul lui D-zeu.

 26. Marcus, daca pentru tine cartea de capatai este dictionarul limbii romane si nu Biblia, atunci iti inteleg starea, si ma gandesc ca poti sa iti iei libertatea de face pe cineva cum te invata dictionarul. Apropo, vezi ca mai sunt in dictionar si cuvintele, prost si nebun, asta ca sa nu aluneci in rutina, folosind doar cuvantul, dement, ca deja l-ai folosit de doua ori.Daca doar Dumnezeu ne cunoaste inima, atunci vai de discernamantul nostru de oamenii calauziti de Scripturi si de Duhul Sfant.

 27. Brainerd.

  Vad ca-ti place sa faci polemica.Mie nu,vreau doar sa-ti spun ca biblia nu este dictionarul limbii romanesti.Nu vreau sa fiu dur cu tine, dar cred ca si-un copil stie, ca cele doua cuvinte,dement sau nebun, au acelasi semnificat.Nu am inteles,de ce te scandalizezi.Il poti folosi,oridecite ori este nevoe.Parerea ta este ca poti folosi biblia ca dictionar al limbi romane? No coment.

 28. Brainerd
  Mai modern,poti sa-i spui,ca are probleme psihice,este acelasi lucru.

 29. Am inteles cu cine vorbescc, continuarea discutiei este inutila. Eu m-am exprimat clar dar in secolul xxi, trebuie sa ma obisnuiesc ca raul sa fie numit bun si ceea ce este bun sa fie numit rau.
  Laurentiu, sarbatori fericite si mult succes pe blog in continuare.

 30. Laurentiu.
  Imi cer scuze te rog.Dar ma irita tare ignorata.
  Sincer,eu sint foarte de acord,cu ceia ce faci,cu modul tau de gindire,sint convins,ca cu timpul vei avea tot mai multi sustinatori.
  Mult succes si un an nou plin de binecuvintari.

  • marcus, prietene, ar fi bine sa te irite ignoranta ta, pana sa te irite a mea. Tu esti adeptul violentei verbale, dement, nebun etc, si le numesti pe deasupra si lucruri bune, probabil ca ptr tine este ok divortul din moment ce esti atat de violent verbal. Poate si fizic esti la fel si iti sustii argumentul pentru a-ti aseza bine terenul pe viitor.

 31. A pacatuit un barbat care a divortat dupa 10 ani de incercari si suferinte…(sunt si femei diabolice, nu numai barbati)…sotia nu vroia sa traiasca viata intima cu el, recurgand la masturbare, iar el nu avea acces la ea in dormitor? El a mai dormit prin beci (cand aveau casa cu 8 dormitoare), in final si-a ocupat un dormitor unde a stat pana la divort. El s-a recasatorit si este fericit, ea s-a recasatorit si isi bate joc si de actalul ei sot, pana la bataie…in prima casnicie isi lovea sotul la organele sensibile si aceeasi practica a folosit-o recent la al 2 -lea sot. Bietul de el nu are ce face ca e mai in varsta (62 ani) si se multumeste cu o „zama” si un acoperis deasupra capului. Ce ziceti de aceasta situatie? barbati care va dati eroi si sunteti 100% contra divortului ati suporta o astfel de situatie? Sa va apripiati de sotie si sa-i spuneti ca o iubiti si ea sa va spuna ” ma c.c in dragostea ta”!!?? Si ea se poarta oribil si cu fiicele ei…si e „PROOROCITA”!!! si cu batic pe cap!!!, iar fata cea mica spune ca abia asteapta sa faca 18 ani ca pleaca in celalalt capat de lume!!! Ei ce spuneti a avut primul barbat motiv sa divorteze!!!??? si sa se recasatoreasca??? E erou barbatul care acum sta la mila ei si mananca resturi adunate si daca a incercat sa se apropie de ea i-a aplicat lovituri la „organe” si la urletele lui…care au fost auzite …el a trebuit sa spuna ca avut criza de rinichi…mai sunt si cazuri extreme…ce ziceti???

  • Sunt si cazuri extreme, ai dreptate, dar nu noi suntem in masura sa ne pronuntam asupra acestui caz, extrem de trist.
   Pacat ca pastorul bisericii, sau eventual comitetul, nu s-au implicat pentru a repara ceea ce se mai putea repara. In nici un caz o asemenea „fiinta” (sau suflet, ca sa folosesc limbajul proorocilor) nu poate fi numita proorocita.
   Mai e membra in Biserica „sora” despre care ne-ai povestit?

   • Pastorul s-a implicat , la fel si comitetul dar nu au putut rezolva nimic, mai bine de 10 ani a durat toata povestea asta. Ea nu este membra in nici o Biserica ( a fost candva) , merge doar la grupuri de rugaciune pentru ca dupa vedenia unora si dupa proorocia unora din grup s-a aratat ca nici macar pastorul nu va fi rapit si ei sunt prea sfinti ca sa se adune cu Biserica. Imi dau seama ca e prea dura povestea aceasta si poate ar fi mai bine sa stergeti nu cumva sa se poticneasca cineva. Eu sunt revoltata de ce se poate intampla in „Numele Domnului” si atunci ma intreb cum pot asemenea persoane sustine cau au Duhul Sfant si vorbesc in limbi si proorocesc. …Si nimeni nu reduce la tacere astfel de cazuri! Ceea ce am scris e o picatura in mare din toata povestea asta.Membri familiei ei recunosc acest lucru si nu ii dau dreptate, dar totul merge inainte si sunt atatia dusi in ratacire.
    Imi dau acordul si din nou spun ar fi mai bine sa stergeti comentariile mele.Am scris in mahnirea si durerea mea vazand ce se intampla .

  • O zicala evreasca zice: ,,o femeie rea face dintr-un barbat bun unul rau , o femeie inteleapta dintr-un barbat rau face unul bun ,,
   Casatoria este instituita de Dumnezeu, El a facut-o desavarsita.
   Cine esuiaza in casatorie , e doar vina lui, fiecare isi alege partenerul. Biserica ,pastorul,soacra etc, nu au voie sa se bage intre soti, doar daca acestia vor un sfat, o consiliere.
   Oameni buni ,daca aveti probleme luati biblia ,cuvantul lui Dumnezeu,gasiti raspuns la toate problemele ,si le puteti rezolva ,daca vrem cu adevarat sa fim in ordine cu Dumnezeu. Pentru crestini ,cuvantul ,,divort ,, nu trebue sa existe in vocabular.

  • Catalina ,

   din cite spui tu barbatii acestia sint ceva ” mamaliga ” . Intelegi tu ce vreau sa-ti spun . Cind un barbat ajunge sa doarma in propria lui casa in beci , asta vorbeste ceva . In schimb masturbarea este pacat de curvie . In ce priveste divortul inca nu pot sa ma pronunt , insa un lucru este clar ca femeia , daca totusi el a divortat de ea , ea nu mai avea drept de recasatorie , asa ca deocamdata ea traieste in preacurvie . Cit despre el !!!! Deocamdata inca nu am clarificat divortul legat de problema masturbarii . Din punctul meu de vedere , masturbarea este pacat de curvie ( adica persoana care se masturbeaza face sex cu el insusi ) si in aceste conditii daca un partener traieste in asemenea uriciune , celalalt ar avea dreptul la divort , insa deocamdata nu sint clarificat , este doar o parere .
   In ce priveste treaba cu ” proorocita ” , da-mi voie sa-ti spun ca o asemenea femeie care are faptele descrise de tine mai sus , este clar demonizata si cazuta de la credinta , chiar daca mai merge la adunare . Cit despre proorocie , nici nu poate fi vorba ca Dumnezeu da proorocie unei asemenea persoane . Deci daca o asemenea femeie indrazneste sa prooroceasca sigur vorbeste de la ea sau calauzita de un demon .
   In asemenea situatii ma indoiesc ca pastorul sau comitetul mai poate face ceva , cind un om este deja mort in pacat .

 32. Catalina, Biblia vorbeste despre divort si prezinta voia divina. Experientele care par sa nu se integreze in solutia Biblica, nu inseamna ca trebuie desfintat principiul Biblic. Omul a facut un pas gresit in casatorie, fara-ndoiala ca nu l-a calauzit Dumnezeu. Multi intra in casatorii fara sa inteleaga voia Domnului, si cum spui ca era proorocita, probabil ca l-a ametit cu proorocii mincinoase. El si-a ales viata aceasta, el a plecat l-a drumul acesta, daca divorteaza isi mai adauga inca un moment de neascultare. Asa ca aviz celor necasatoriti, deschideti bine ochii, si nu va lasati ametiti de frumusetea trecatoare, sau de proorocii false.

 33. sotia mea ma parasit si am ramas singur am 31 ani as putea sa ma recasatoresc?

 34. Branerd.
  Tu,ori nu stii sa citesti,ori ai probleme cu ochelari.Iti pot garanta,ca nu sint adeptul violentei verbale,cu atit mai putin fizic.Am o familie fericita si chiar binecuvintata.Nu inteleg,de unde ai tras concluzia,ca le cuonsider lucruri bune, cerd ca nu ai inteles ce ai citit.Iti repet fara sa mai faci polemica.Un „om”care isi bate sotia si copii zi de zi,are problebe psicologice,sau zii cum vrei, ca sa nu-mi spui iarsi ca sint violent.Nu cred ca poate cineva condamna o persoana,in situatia de fata.Nu sint pentru divort,in primul rind,ca biblia nu indeamna la lucrul acesta,al doilia rind,am crescut intr-o familie penticostala,cu un nivel de cultura si o educatie destul de buna.Cit despre ignoranta,toti sintem intro oarecare masura,doar pentru simplul fapt,ca intro viat de om,nu le poti invata pe toate. Dar cred cu siguranta,ca unu cu doua facultati nu poate fi chiar atit de ignorant cum ai tras tu concluzia. A…te simti in masura de a condamna persoana respectiva?
  Ii poti spune ca nu poate divorta?
  Apropo ,nu am prieteni cu o astfel de gindire ca a ta.Nu ma consider prietenul tau.

  Sa fii binecuvintat.

 35. Imi cer iertare pentru ca personal, am crezut ca sustii divortul. Marcus nici o problema ca nu iti sunt prieten sau invers, as vrea sa intelegi cateva lucruri. In primul rand pacat ca nu ne auzim tonurile vocii, eu nu am un ton de cearta. Vreau insa sa iti sugerez sa nu mai inchei mesajele in care spui ca nu ai prieteni cu o gandire ca a mea si apoi spui: „sa fii binecuvantat”. Nici eu nu cred ca pot fi binecuvantat de un om ca tine. Nu incheia pe un ton spiritual, dupa ce ai aruncat cu noroi. E pura fatarnicie. In treacat fie vorba, si eu am facultati, dar nu cred ca te aseaza la adapost lucrul acesta. Si daca nu iti place sa fii numit ignorat, inceteaza sa mai faci pe altul ignorat. Consider ca nu ar trebui sa umplem pagina aceasta cu neintelegerile noastre, daca ti se pare corect iti pot da emailul meu si putem comunica acolo detaliile.

  • Brainerd ,

   nu-ti mai obosi mintea cu Marcus , ca asta are mintea intunecata cu toate facultatile lui ( daca are ) si el nu poate intelege uneori ce este drept si bine .

 36. Brainerd.
  Nu ai raspuns la intrebarile,care ti liam pus.D-zeu e singurul care te poate binecuvinta,in nici-un caz nu mam pronunzat sa fii binecuvintat de mine.Cine tia spus ca esti la adpost cu cu o facultate sau doua,ma refer spiritual?Iar ai inteles gresit?Ignoranti tiam mai spus ca putem fi oricare intro materie pe care nu am studiato.
  Cum ai tras concluzia ca am ton de ciarta?
  Nu am aruncat cu noroi in imeni,citeste bine cia ce am scris eu.Nu acuza persoanele asa,pe baza unor concluzii gresite.

  D-zeu sa te binecuvintez (nu eu).

 37. am o idee, de ce nu va dati intalnire si incercati sa clarificati lucrurile fata in fata?!… iar in caz ca ajungeti la o concluzie, ne-o puteti comunica…

 38. Bine marcus. Dumnezeu sa te binecuvanteze si pe tine.

 39. Din greseala am ajuns pe acest site si am citit ce se discuta a fost pentru mine ceva informativ ,am trecut prin asa ceva si stiu cum este ,desi nu am fost batuta ,am primit o palma poate doua in 18 ani de casatorie dar altul a fost motivul divortului ,am fost inselata timp de 13 ani cu mai multe femei si l-am tot iertat desi niciodata pot sa zic nu si-a cerut scuze nu iertare de la mine caci numai Dumnezeu poate sa ierte si am fost sfatuita sa rabd ca poate vreodata ii va veni mintea la loc si nu ia venit niciodata ,tot asa este si azi .Si pana la urma am divortat ,avem 2 copii impreuna .As vrea sa-mi raspundeti daca doriti as putea sa ma recasatoresc sau nu ?

  • Teoretic, da. Daca el continua sa va insele si nu vrea sa se pocaiasca, atunci Dumnezeu sa aiba mila de el
   Personal evit sa dau sfaturi categorice, de aceea va recomand sa discutati cu pastorul d-voastra si sa vedeti ce va recomanda el. El va cunoaste mai bine situatia si poate sa contextualizeze sfaturile pe care vi le va da.

  • Mutumesc pentru link. Am sa citesc cu atentie intreg articolul in curand. Piper e unul dintre autorii mei preferati.

   Deocamdata doar m-am uitat peste el si iti pot spune ca pe aceasta pozitie, pe care o are el, m-am aflat si eu multa vreme. Daca pentru divort poti gasi cateva „portite”, pentru recasatorire e mai greu sa gasesti „portite” in NT. Singurul lucru care apare clar in NT este posibilitatea recasatoririi cand partenerul este decedat. Se pare ca vaduvele/vaduvii au un avantaj fata de cei carora nu le-a murit partenerul.

   Problema este discutabila pentru ca apar contraargumente care sustin ca termenul „dezlegat/a” din Corinteni e ca si cum sotul ar fi mort, sau ca prin curvie teologia „un singur trup” inceteaza sa mai functioneze.

   Ce sa zic, nu vrea sa ma pronunt acum asupra acestui subiect pentru ca, personal cred ca el necesita o abordare mult mai atenta, intr-un alt mediu decat cel virtual.

 40. multumesc mult pentru raspuns ! Domnul sa va binecuvinteze !

 41. poate este important sa vedm si cat costa un divort si altele
  http://danlucescu.wordpress.com/tag/divort/

 42. „Daca sotia credincioasa este batuta pentru credinta ei, in acest caz se poate discuta chestiunea martirajului, dar daca ea este batuta pentru ca individul este nebun si ii place sa bata femeile, atunci sa lasam Legea, care e lasata tot de Dumnezeu, sa-si faca datoria si sa-l disciplineze pe un asemenea descreierat. Nu cred ca avem dreptul sa condamnam la suferinta pe cineva doar pentru ca ne cramponam in niste chestiuni exclusiv tehnice.”

  1 Poate martiraj poate fi considerat si atunci cand femeia considera divortul un pacat si contina sa traiasca cu un sot abuziv sperand in ajutorul lui Dumnezeu si ajutorul bisericii si a comunitatii.
  Plus ca dragostea este o forta mare (vezi 1Cor 13). Binenteles ca aceste lucruri nu sunt pentru omul firesc care a ajuns in bisericile evanghelice sa divorteze pentru lucruri mai marunte. Si atunci pastorii au ajuns sa slujeasca biserici cu familii destramate sa fac mai mult recasatoriri decat munca de prevenire.

  Chestiunea tehnica este foarte simpla Suni politia si ridica sotul sau sotia abuziv(a). MUnca spirituala in procesul de recuperare si vindecare a familiilor este foarte importanta si cere timp si rugaciune si credinta si efort suplimentar din partea liderilor din biserica !!!

  Noi ca si lideri nu condamnam(impunem) pe nimeni sa faca un lucru ci ii sfatuim sa -si puna increderea in Dumnezeu.

  • Aveti dreptate, si aceasta forma de martiraj este o varianata.
   Chestiunea cu Legea sta in felul urmator: daca vine un hot la mine in casa sun la 112, nu incep sa-i dau banii si bunurile din casa, nu? Dreptul la proprietate este garantat de Constitutie si Legea este lasata de Dumnezeu, asa spune Pavel, pentru a-i pedepsi pe cei ce fac raul. De ce chem Legea sa ma protejeze in caz de furt, de viol, de atac armat, de talharie, de inselaciune etc, dar nu o chem in cazul in care un individ abuzeaza fizic de nevasta-sa?

   Eu sunt ANTIdivort, dar nici nu pot „impune” cuiva sa accepte ceea ce eu, probabil, nu as accepta in cazul copiilor mei, spre exemplu. Ati accepta ca fata dumneaoastra sa fie batuta pana aproape de moarte, dar nu din pricina credintei, ci pentru ca individul care se numeste sotul ei este sarit de pe fix?

 43. Ai perfecta dreptate Laurenziu.Ar fi mult mai mult de spus,in privinta acestui subiect,dar nu toti inteleg.Tocmai din auza asta,se ajung la polemica.

 44. Pingback: Dedicaţie idioţilor dintre creştini ! « Elvisica2009's Blog

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 223 de alți urmăritori