Laurentiu BALCAN

Apocalipsa 13 si actualul 666

148 comentarii

a-semnul-fiareiDiscutiile despre „semnul fiarei” au incins atmosfera intr-o Romanie ce se pregateste de criza. Ortodocsii, val vartej, au inceput sa dea comunicate, avertismente, explicatii care mai de care mai ciudate, intr-un cuvant ne-au cerut sa nu ne lasam insemnati. S-au facut proteste, se pregatesc mitinguri si, ceea ce mi se pare incredibil, se contureaza o grupare anti-antichristica, al carei scop va fie stoparea evenimentelor ce duc la inscaunarea lui Antichrist.

Evanghelicii, sau cel putin o mare parte dintre ei, au adoptat punctul de vedere actual cu privire la 666 si au inceput sa dezbata situatiunea. Si sa vezi ce trante ideologice si ce scantei teologice sar din discutiile pline de har si drese cu sare a inteleptilor nostri!!!

Apocalipsa 13 descrie evenimente care au loc dupa evenimentele din timpul celor 7 peceti si 7 trambite, dar inainte de cele 7 potire. Daca evenimentele din Apocalipsa sunt prezentate cronologic, asa cum pretind expertii in armaghedologie, inseamna ca pecetluirea demonica cu 666 trebuie sa fie precedata de urmatoarele evenimente: posibila rapire a Bisericii (4:1 sau 10:7); a patra parte a pamantului va fi ucisa de foamete, molima si animale salbatice (6:8); soarele se va innegri, luna se va face ca sangele si stelele vor cadea pe pamant (6:12-13); muntii si insulele se vor muta din locul lor (6:14); presedintii, ministrii, generalii, bogatii si toti oamenii liberi se vor refugia in munti si isi vor dori moartea (6:15-16); 144.000 de israeliti vor primi un semn pe frunte (7:4); a treia parte a pamantului va fi arsa (8:7); a treia parte din mare se va face sange si a treia parte din creaturile marii vor muri (8:8-9); un mare meteorit va lovi pamantul si va distruge a treia parte a apei potabile (8:10 – 11); a treia parte din stelelor cerului se vor intuneca (8:12); oamenii care nu au pe frunte pecetea lui Dumnezeu vor fi chinuiti cinci luni (9:4-5); a treia parte din oamenii ramasi vor fi ucisi de foc, fum si pucioasa (9:18); cei doi martori (Enoh si Ilie?) vor fi omorati, iar dupa trei zile vor invia (11:11)

Apoi urmeaza evenimentele din capitolul 13.

O fiara cu zece coarne si sapte capete se va ridica din mare (13:1) si va primi din partea diavolului stapanirea (13:2); oamenii se vor inchina diavolului (balaurului) si fiarei, care, probabil, reprezinta „guvernul mondial” ce se va forma pe fostul teritoriu al Imperiului Roman (13:4); fiara il va huli  pe Dumnezeu, Numele Lui, cortul si pe cei ce locuiesc in cer (13:6); armatele fiarei vor lupta cu sfintii si ii vor birui (13:7); si toti locuitorii pamantului, care nu sunt scrisi in cartea vietii, i se vor inchina (13:8); se va ridica o alta fiara care va savarsi semne mari – va cobori foc din cer – si ii va amagi pe oameni; amagirea aceasta va culmina cu insufletirea icoanei vorbitoare facute fiarei dintai (13:15).

Apoi urmeaza insemnarea cu 666.

Nu vreau sa fiu bascalios sau ironic, mai ales cand suntem pe un teren nesigur si extrem de pretentios cum este Apocalipsa. Dar nu ar trebui sa se intample aceste evenimente premergatoare insemnarii, inainte de a ne scandaliza ca, vezi Doamne, vor sa ne oblige sa ne atasam cate un cip? Noi ne impacientam cand auzim de un cip incorporat intr-un pasaport, sau de nu stiu ce implanturi pe brat, dar nu suntem deloc consecventi in teoria noastra extrem de comerciala si timlahayeiana.

Va sugerez sa urmariti  sapte evenimente majore care vor precede insemnarea cu 666 si, cand le veti vedea pe acestea, sa va alertati si sa refuzati semnul, chiar prin martiraj.

1. Cand topografia pamantului se va schimba radical, sa stiti ca 666 e aproape.

2. Cand liderii lumii se vor refugia in munti si isi vor dori moartea, sa stiti ca 666 e aproape.

3. Cand 144.000 de israeliti vor primi un semn pe frunte, sa stiti ca 666 e aproape.

4. Cand un mare meteorit va lovi pamantul, sa stiti ca 666 e aproape.

5. Cand  Enoh si Ilie vor fi omorati si vor invia in Ierusalim, sa stiti ca 666 e aproape.

6. Cand fiara si icoana ei vorbitoare isi vor face aparitia, sa stiti ca 666 e aproape.

7. Si, in fine, cand nu esti sigur ca numele ti-e scris in cartea vietii, sa stii ca 666 e aproape.

Daca noi, credinciosii al caror nume e scris in cartea vietii  ne agitam atata, ce sa mai zicem de  cei ce habar nu au pe ce lume traiesc? Biblia spune clar: vor fi insemnati toti aceia al caror nume n-a fost scris in cartea vietii Mielului (13:10), nu credinciosii al caror nume e scris in cartea vietii. Daca noi suntem indemnati sa ne bucuram ca „numele voastre sunt scrise in ceruri” (Luca 10:20), de ce atata tam-tam pentru lucruri care nu zidesc?

Isus e aproape sa vina! Dar acest eveniment, pentru Biserica, nu e un thriler horror, ci o poveste… love-story. Noi vrem ca El sa vina, noi il asteptam, noi nu mai putem de nerabdare sa-l vedem pe norii cerului! Biserica nu are de ce sa se teama, ea e in mana lui Hristos, e protejata si ocrotita de insusi Mirele ei! MARANATA!

Autor: laurentiu balcan

Fiecare vede ceea ce pari, dar putini isi dau seama cine esti in realitate. Fii ceea ce esti!

148 thoughts on “Apocalipsa 13 si actualul 666

 1. Minunat articol, Dumnezeu sa te binecuvinteze si sa ne dea tuturor pacea si linistea care ar putea sa ne fie amenitate de aceste evenimente care ne inconjoara.
  Domnul fie cu voi!

 2. Fii binecuvantat Laurenţiu pentru acest articol. Cred ca acestea ar trebui sa fie preocuparile oricarui pastor de suflete intr-o vreme ca asta, să alunge fobiile apocaliptice si sa-i cheme pe oameni la apropiere de Domnul.

 3. Fii binecuvantat Laurentiu, esti minunat … common, chiar nu sti ca apocalipsa, ca si alte carti biblice, sunt simbolice ? Numarul asta e un simbol la fel ca si restul „cataclismelor” si daca le desfasori la scara istoriei e posibil sa fim pe aproape.
  Dar, chiar mi se pare de ras isteria asta impotriva cipurilor din pasapoarte, isterie creata cu ajutorul unui instrument (computerul) PLIN DE CIPURI in timp ce toti avem in buzunar un alt instrument (telefonul) care e aproape la fel de PLIN DE CIPURI. :)) Dar nu, alea sunt date de Dumnezeu pentru a aduce credinciosii laolalta. :))
  Scuza-mi bashcalia … inca odata … fi binecuvantat :))

 4. Urmaresc cu interes si punctul dvs de vedere, interesanta abordare, ne ajuta trece direct la implantarea chipului, mai interesata este ceea gasita pe linkul recomandat de dvs, parca l-am citit pe Tapalaga (recentul).

  Va asigur ca veti apuca si dvs implantarea, iar copii dvs o vor adopta fara reticente. Daca va indoiti ca copii dvs vor acepta, in privinta rapiri /eschatalogiei/ ar fi trebuit sa stiti ca noii orto (dar si catolici si multii altii mai numerosi decât minoritatea NP-ista), avem o viziune complect diferita fata de gruparea dvs. Am inteles ca ati terminat un seminar teologic , sunteti de profesie teolog, ma indoiesc ca nu ati invatat combate adversarul (ortodocsul), cu propriile arme….

  Mai exista o suma intreaga de erori pe care nu am sa le dezvolt, insa vad ca fie nu sunteti documentat/informat corect fie sunteti tedentios asa cum sunt specialisti religiosi când este vorba as apara ograda, deh, te pui cu profesia de teolog…

  Nu interveneam, asa cum am promis data trecuta, am fost ispitit sa ma bag in discutiune, sa se replica si din partea unei oite ortodocse, care nu este de preofesie teolog ci TEOLOG

 5. In privinta tovarsilor bolsevici care au regasit si pe 616, o asemenea erezie nu putea fi sutintua decât de ceei iesiti din Biserica lui Hristos

 6. *LB* God bless you! Acum vad intradevar ca devierea de la cele (mai)vechi (si contestate) este mult mai constructiva. Curajul si increderea ta lucreaza. Ma rog pentru tine si lucrarea care-o faci.

  Kip up the good work you do!

  Your brother in Christ,
  Petru RUSU

 7. Domnule, Presedinte al Boborului,
  Cred ca ati inteles putin eronat [sau putin mai mult] expozeul. In caz ca nu ati prins ideea era vorba despre o „comedie” adusa „teorii autoimpuse” de unele persoane care se pretind a fi luminate. Recititi postarea si veti intelege „taina nemuririi” ascunsa cu un zambet urias in acele randuri de mai sus. Apoi sa dam cu piatra e usor, pai cum, ca doar suntem multi …. (da, multi, ce e drept, aici in Romania. dar pe tot globul???) apoi din cate stiu dreptatea nu sta in multime ci in mintile luminate prin studiu si „cetire” d-le presedinte. Apoi na, ca doar nu toti ne sunt TEOLOGI ca d-voastra de inalta prestanta. unii inca se vad mici ca altcineva sa se vada mare.

  ps: diferenta intre seminar teologic si universitate teologica inca exista. (asta ca o diferentiere dreapta).

  si daca tot ne purtam in diversitati, cum ramane cu amalganul de vorbe spunse in van? a, am uitat, sunteti presedintele si puteti devia linistit fara drept de apel.

 8. he .. daca asta ii sperie pe ei .. sa vedem ce or sa faca cand nu o sa mai avem voie sa iesim pe strada dupa ora 10 … sau cand se va hotara ca fiecare sa aiba un rfid injectat in mana ….

  chestiile astea .. sunt atat de previzibile .. si totusi .. nimeni nu le observa .

  pas cu pas … in lupta contra „terorismului” ni se fura libertati pentru care altii au murit . iar noi … in cel mai bun caz … facem cateva proteste secatuite de viata .

 9. Pingback: cip-uri, 666, anticrist, pasapoarte satanice, apocalipsa « Trezire Spirituală

 10. Spunea cineva, si trebuie sa insist si eu: Apocalipsa este o carte simbolica in cea mai mare parte. Trebuie interpretata, iar asta inseamna nenumarate variante si posibilitati. Marja de manevra este extrem de larga.

 11. Va salut. Intrati pe http://www.revelatia.ro/docs/cp10.html si veti vedea o tema (666 şi semnul fiarei) dintr-un seminar despre Apocalipsa prezentat de Doug Batchelor, subtitrat in romana. Veti avea multe de invatat.
  Vizionare placuta.

 12. Pingback: Truck Me | Truck Me

 13. Pingback: VeriChip, numărul fiarei, Antihrist, semnele venirii Lui, 666, 616, despre toate s-a scris « La Anddij - în sesiune

 14. Cand Enoh si Ilie vor fi omorati si vor invia in Ierusalim, sa stiti ca 666 e aproape.
  Complet fals, Ilie despre care vorbeste maleahi, a si venit, vezi Ioan botezatorul.Enoh si Ilie nu are cum sa fie comparati cu doi maslini sau cu doua sfesnice.
  Adevarul pe care nu-l cunosc penticostalii este ca Biserica va trece prin necazul cel mare si va fi contemporana cu anticrist(2 Tesaloniceni 2:1-4.
  Domnul Isus sa binecuvanteze pe copiii Lui.Amin

 15. ma lasa rece subiectul…666! care-i problema? parca religia spunea sa credem in dumneze ci nu in numere(cred)…chetia ca in traile putin dezvoltate religia are un mare impact asupra populatiei, deci si in romania. nu inteleg cum voi toti, ca oameni rationali va lasati crierele spalate de ceva inexistent…

 16. Prima data va intreb : unde scrie in Biblie ca oamenii vor primi cipuri sub piele ? In Apocalipsa scrie ca oamenii vor primi un SEMN , ori un cip electronic este un OBIECT chiar daca este mai redus in dimensiuni . Deci Biblia vorbeste despre altceva decit un cip electronic si unii il vor primi pe mina dreapta si la cei care nu au mina dreapta li se va pune pe frunte .
  Aceasta idee nu va fi pusa in practica deoarece are prea multe inconveniente . si smecherii care se gindesc la asa ceva sint informati de oameni de specialitate . Ei studiaza toate detaliile .
  Cum va puteti imagina presedinti de stat , oameni din conducerea guvernelor , oameni din serviciile secrete ,cadre militare , bancheri , oameni de afaceri , actori si oameni simpli , cu cipuri implantate sub piele si monitorizati pe unde umbla de nu stiu cine . Oameni buni treziti-va . Monitorizarea unui om cu cip implantat sub piele incalca dreptul la viata privata , si multi oameni simpli nu accepta asa ceva dar oamenii din categoriile de mai sus . Adoptarea unui asemenea sistem ar fi o catastrofa mondiala .
  Semnul despre care vorbeste Apocalipsa este cu totul altceva . Este vorba despre un semn ( o inscriptie ) care va fi imprimat direct pe piele cu ajutorul aparaturii electronice si care va fi invizibil ochilor . El va putea fi scanat cu scanerul si prin acel semn oamenii nu vor putea fi urmariti pe unde umbla , doar ca el are legatura cu sistemul economic . Singurele inregistrari care vor avea loc , va fi momentul cumparaturilor . Si in acest fel oamenii vor fi linistiti ca nu vor putea fi urmariti . La ora actuala omenirea nu cunoaste tehnologia pentru realizarea unei imprimari invizibile pe piele , si care sa fie citita cu scanerul . Dupa ce va aparea Icoana Fiarei probabil ca ea va da informatii tehnologice cu privire la realizarea acestui semn .
  In apocalipsa 13 vedem ca evenimentele au o ordine cronologica , si anume :
  1 – Aparitia Fiarei
  2 – Aparitia Fiarei a doua
  3 – Aparitia Icoanei Fiarei
  4 – Aparatia Noului sistem economic
  Deci acest sistem economic nu va aparea inainte sa apara fiara, a doua fiara si icoana fiarei . Si daca Biblia spune ca semnul contine numele fiarei sau numarul numelui ei cum poate cineva sa spuna ca pasaportul biometric este lucrarea fiarei cind ea nu a sosit pe scena lumii ?
  Pocatitilor lasati-va de speculatii , ca mincatul repede fara sa gindesti inainte si sa verifici cu Biblia , duce la ratacire .

  Incolo fiti sanatosi . Remus

 17. Remo Remo – nepocaitule. daca te opreai la prima parte a comentariului filosof ramaneai. Asa ne-ai trantit doar o alta „ratacire” pe langa celelalte.

 18. thisisnotme ,

  poti sa-mi spui concret unde am gresit ?

  Remus

 19. Penticostalule, nu crezi ca te-ai pripit cu acest post? MIe sincer putin imi pasa daca e anticristu in lume sau nu.

  Nu obisnuiesc sa-mi pierd vremea cercetand vremurile ! Ii las pe cei mai in varsta si cu experienta sa o faca !

 20. Nu m-am pripit. Incerc sa ofer raspunsuri si solutii. Subiectivitatea mea poate fi de folos cuiva, chiar daca e mai in varsta si mai cu experienta.

 21. ma bucur pentru articol – intr-un fel ai dreptate :) acum, nu pot spune ca absolut toate evenimentele scrise de tine acolo ca ar trebui sa se intample before 666 sunt evenimente propriu-zise (cum ar fi cel cu 144.000 :) ) dar per principiu – ai dreptate :)
  e bine, intr-adevar, sa nu fim asa de transanti cu niste lucruri pe care nu le cunoastem, cand nu ni le-a descoperit Domnul personal :)
  totodata, personal, cred ca Apocalipsa, conform versetului 3 din cap. 1 al carti insesi, cred ca Apocalipsa (care, apropo, inseamna „revelatie deplina, finala”) cred deci, ca Apocalipsa este mai degraba o carte care ne spune ce trebuie sa facem (ferice de cine citeste […] si PAZESTE/IMPLINESTE cuvintele scrise in cartea aceasta ). Adica: Apocalipsa nu este o carte care descrie un spectacol la care noi sa ne uitam: ci sa ne implicam activ ca sa facem voia lui Dumnezeu!… Totodata – Apocalipsa ne descrie – in principal – pe Hristos si Imparatia Sa – si nicidecum subiectul principal nu este fiara sau 666, sau „sfarsitul lumii”!… ci acolo subiectul principal este Hristos, Imparatia Sa, si lumea noua curata si minunata in care ne duce pe noi, copiii Sai. Deci sa ne indreptam privirile spre Hristos! Si sa alergam tinta catre El, catre premiu si catre/in a face voia Lui! :)
  shalom :)

  pace!… pace si … credinta! :)

 22. de ceva vreme, determinata de tamtamul care s-a iscat in mediile religioase si nu numai..am inceput sa citesc cartea Apocalipsei cu mai multa grija. Am gasit-o mai mult scriptica decat revelatoare, din pacate As vrea sa spun ca subscriu punctului tau de vedere, Laurentiu…Inainte de aceasta insemnare cu semnul fiarei, cu siguranta vor exista evenimente premergatoare ei. Poate ca daca as fi fost in locul tau nu m-as fi grabit sa le delimitez atat de strict :D..
  Dar asta conteaza mai putin:)..Important insa, e ca in acest iures cumplit care s-a pornit si care va creste sa ne rugam ca Dumnezeu sa ne tina strans legati de El..pentru ca daca nu…cumplita ne va fi caderea…
  Domnul sa ne ajute sa traim o pocainta autentica!
  amin

 23. Pingback: Mult zgomot pentru un cip « Clujul Evanghelic

 24. Iubitilor, cititi cartea „IESITI DIN EA, POPORUL MEU! Este postata pe site http://www.agonia.ro. Aici Dumnezeu ne descopera „Taine foarte mari”
  Dumnezeu a fost prea milostiv si nea avertizat cu ceva vreme inainte sa nu ne ducem ca oile neintelepte in gura lupilor imbracati in piei de oaie.
  Ascultati de cuvantul Domnului si de nimic nu va veti teme.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 25. sfarsitul lumii ……..este foarte aproape….fiindca societatea de azi seamana cu cea din zilele lui noe……oamenii alearga repede spre distractie si placeri de o clipa ale pacatului…666SEMNUL FIAREI DIN APOCALIPSA ,,,,,scrie biblia ca este un numar de om….si numarul ei este 666..acum ce este acest numar?……..este inchinare om la om..adica omul a fost creat in ziua a sasea….vineri…si el cazut in pacat fiind …nu reuseste sa se desprinda de aceasta lume de pacat si sa priveasca spre FIUL LUI DUMNEZEU ..DOMNUL NOSTRU ISUS HRISTOS ..SI SA FIE SCHIMBAT DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA LUI…….care este perfectiunea..777..asa ca omul iubitor de pacat se inchina tot unui om……adica fearei de la roma ……..care a anulat legea lui DUMNEZEU..si a inlocuito cu legea romei…..mai concret,,,,,,,a anulat ziua a saptea din decalog…..cele 10 porunci care au fost scrise cu degetul lui DUMNEZEU…..inlocuind sabatul cu duminica…..PAPALITATEA SE FACE VINOVATA PE VECIE INAINTEA LUI DUMNEZEU…..PENTRU ACEASTA MARE INCUMETARE.ASA CA CINE RESPECTA CA ZI DE INCHINARE SI ODIHNA .ADUCE INCHINARE PAPALITATII……SI PRIMESTE SEMNUL EI PE FRUNTE SI PE MANA …..SI ASTA ESTE DUMINICA……666…ZIUA INTAIA A SAPTAMANII DESPRE CARE DUMNEZEU NU A SPUS NICIODATA CA ESTE SFANTA SAU BINECUVANTATA…..DUMNEZEU ISI PUNE APROBAREA LUI PE FRUNTEA……CELOR CARE RESPECTA LEGEA LUI……SI PORUNCA A 4A ………INVITA PE OM SA SE ODIHNEASCA IN ZIUAA SAPTEA…..SABATUL SFANT A LUI DUMNEZEU……SI CINE IL VA ONORA ASA PE DUMNEZEU VA FI SALVAT DE LA DISTRUGERE SI RUINA VESNICA…..OAMENI BUNI……CITITI BILBIA ..SI DACA VETI GASI MACAR UN SINGUR TEXT CARE SA SPUNA CLAR CA DUMNEZEU IA PORUNCIT OMULUI SA TINA ZIUA INTAIA A SAPTAMANII CA ZI DE ODIHNA …………SA STITI CA ESTE BINE …..VETI FI MANTUITI…..DAR DACA TOATA BIBLIA VORBESTE DE ZIUA A SAPTEA CA ESTE SABATUL SFANT AL LUI DUMNEZEU……SI EL NU SE SCHIMBA IN VECII VECILOR….SA STITI CA TOTI CEI CARE RAMAN IN NEASCULTARE ……VOR PIERI……APOCLIPSA 14 .VERS11…SCRIE…..DACA SE INCHINA CINEVA FIAREI…..SI PRIMESTE SEMNUL EI PE MANA SI PE FRUNTE…….VA BEA DIN VINUL MANIEI LUI DUMNEZEU..AMIN. AVERTIZAREA TRADUSA SUNA ASA……..DACA GENERATIA ASTA DE OAMENII…..SE INCHINA PAPALITATIII SI SE SUPUN AUTORITATII EI CARE ESTE ….DUMINICA……666…VA BEA DIN VINUL CELOR 7 PEDEPSE CARE SUNT DESCRISE IN APOCALIPSA LA CAP 16…..VAI DE LUME……DUMNEZEU INVITA LA CAP18 APOCALIPSA VERS 4….I.ESITI POPORUL MEU DIN BABILON….CA SA NU PIERITI CU EL IMPREUNA….DOAMNE AJUTA…………SI INCHEI CU UN TEXT DIN EXOD.CAP 31 VERS.13..SA NU CARE CUMVA SA NU TINETI SABATELE MELE.CACI ACESTA ESTE UN SEMN INTRE MINE SI VOI SI URMASII VOSTRI .CA SA STITI CA EU SUNT DOMNUL CARE VA SFINTESC……..ARE AZI DUMNEZEU UN SEMN PENTRU ASCULTARE DE EL ……DA ARE…….ESTE ZIUAA SAPTEA ….SABATUL SAU SAMBATA NOASTRA DE TOATE ZILELE…SABATUL A FOST FACUT PENTRU OM……MARCU2.VERS27………NICIODATA DUMINICA…….CINE ONOREAZA DUMINICA IL ASCULTA PE SATANA SI VA PIERI IMPREUNA CU EL…..DOAMNE FERESTE .

 26. daca doriti sa mai discutam pe aceasta tema …..imi face multa placere…dar va rog un singur lucru…..biblia sa primeze la orice argument …..adik sa fie scris ce afirmi u omule….astept sa fiu provocat

 27. sa-mi spuna si mie cineva cand au aparut adventistii si cand au schimbat ei ziua de inchinare a Bisericii in zi de odihna evreiasca.

 28. Patrick ,

  pocaiestete , intoarcete la Dumnezeu si lasate de minciuni , ca ai sa ajungi la inchisoare . Dumnezeu sa-ti ajute .

  Sanatate.

 29. Si ce legatura are Biserica cu sectele voastre? Sa te pocaiesti nu inseamna sa devii sectant

 30. Daca cineva crede ca este credincios atunci trebuie sa se boteze cu botezul pe care l-a facut si Iisus, marturisind in fata martorilor ca Iisus este Domnul lui si mantuitorul sufletului sau, crezand astfel ca Iisus este fiul lui Dumnezeu si ca Biblia este cu adevarat cuvantul lui Dumnezeu.

 31. Pun o intrebare de bun simt :ce vina avem noi ca autorul articolului nu a inteles nimic din Apocalipsa si simte nevoia sa-si dea friu liber „INTELEPTELOR” sale cugetari ????????????

 32. AIUREA COMPLET ! FANTASMAGORIILE UNOR MINTI PLICTISITE SI DELIRANTE ! MARE PLICTISEALA TREBUIE SA NASCA ASA CEVA ! IN LOC SA NE PREOCUPAM DE PROBLEME CE NE INCONJOARA, DE SARACIE SI IMFRASTRUCTURA, DE CONSTRUIREA DE SPITALE SI SCOLI, DE REZOLVAREA SISTEMULUI SANITAR SI EXTIRPAREA CORUPTIEI, NE REFUGIEM IN REALMUL POVESTILOR DE GRAZA SI ASTEPTAM SA CADA „METEORITUL” …. CE JALNICA NATIE AVEM DOAMNE ! ATITA VREME CIT „CREDEM” SI NU „CERCETAM” CIT TIMP NU NE MATURIZAM SI CREDEM IN BALIVERNE CA SI COPII DE 5 ANI , SA NU NE MIRAM CA TOATA LUMEA NE IA DREPT PROSTI SI AVEM O FAIMA IN LUME PRECUM O AVEM ! ESTE DE NEINCHIPUIT CA IN SECOLUL 21 SA EXISTE OAMENI IN TARI CONSIDERATE CIVILIZATE CARE CRED IN ASA CEVA. MAI RAU DECIT PE VREMEA PALEOLITICULUI CIND ERAM IN PESTERI…. AR FI CAZUL SA NU MAI „CREDEM” CI SA VEDEM REALITATEA SI SA FACEM O DIFERENTA AZI CA ZIUA DE MIINE SA FIE ALTFEL. TREZITI-VA ODATA !

 33. „credinta” este acea functie a mintii umane creatoare, care faureaza imagini si realitati neexistente altfel. este cea mai primitiva forma de gindire. daca insa este canalizata in directii constructive , credinta poate construi orase, poduri, arta, poate trimite omul pe luna si multe alte lucruri care ne inconjoara azi au fost facute din credinta si imaginatie creativa. dar in momentul in care aceasta energie creatoare este canalizata in religie si fantasmagorie , problemele care se nasc pot fi extrem de daunatoare . toate razboailele in dealungul istoriei au fost pornite si s-au purtat din motive religioase ! fara exceptie ! chiar si in zilelel noastre totrazboiul din Iraq se bazeaza pe religie si credinta esuata ! cit de mult s-ar fi putut dezvolta stiinta , cercetarile spatiale , cercetarile in domeniul cancerului si alte lucruri intr-adevar importante daca nu s-ar cheltui miliarde de dolari pe un razboi intre religii si credinte infantile !!!! ???? musulmanii, crestinii, hindusii, si alte tembelisme ale mintii umane inculte aduc toata nenorocirea asupra noastra ca specie ! atita ignoranta si prostie cit gasesti in religii, nu mai gasesti nicaieri …. nici macar in cartile de povesti pt copii de 5 ani.
  si partea cea mai infricosatoare este ca oameni maturi care au in miini functii de conducere fac asta si nu copii !

  credinta ca religie, in totalitatea ei fie de orice fel, este o anomalie al mintii umane si ar trebui sa fie tratata ca atare !

  • Nu vreau si nu doresc sa intru in polemica cu nimeni dar pentru numele DUMNEZEULUI CEL VIU trebuie sa fim toti constienti ca revenirea DOMNULUI ISUS este aproape,de acea zi stie decat DUMNEZEU TATAL.Oare trebuie sa luam in desert NUMELE DOMNULUI si tot ce a scis prin proorocii sai?Biblia da raspunsuri oricui vrea sa afle ce va fi.GLORIE DOMNULUI ISUS

 34. vedeti aceste filme in ordinea in care sint postate ! va veti convinge singuri !

  • Aceste filme vor sa demonstreze ca radacina tuturor relelor este crestinismul dar de fapt nu demonstreaza nimic. Ce face rau crestinismul din ziua de azi?
   Ce vad eu aici este un documentar care vrea sa demonstreze ceva fara insa a reusi. Este doar frustrarea unui evolutionist pentru ca lumea nu crede ceea ce crede el…

 35. treziti-va ! scoate-ti-va capul din pamint si respirati aer ! incercati sa ginditi cu capul !

 36. domnu Salajean, am si eu ceva simptome de care spui mata (anomalie a mintii umane parca). Imi puteti recomanda un tratament? Precizez ca platesc impozite asa ca astept reducere.

 37. Credem sau nu, ca vrem sau nu vrem, evenimentele apocaliptice decurg asa cum sunt prevestite de Iisus Hristos, prin gura Sf. Ioan Evanghelistul.
  Cine vrea sa se salveze de „acest” 666, ia masuri inca de acum ca sa fie sigur ca sta la „bun” adapost. Maica Domnului il va acoperii cu „Omoforul’ Sau!
  Cereti de la Prea Fericitul Patriarh Daniel confirmarea cartii „IESITI DIN EA, POPORUL MEU!” (din cetatea Babilonului) autor: Elisabeta Branoiu. .Veti afla ca Dumnezeu ne-a dat un „Mesaj’, care va trebui sa luam cunostinta de „El” si cei ce cred si cei ce nu cred in Dumnezeu.
  Doamne ajuta!

 38. bai fratilor as vrea sa va zic multe dar nu am timp la dispozitie ,in legatura cu semnul fiarei as vrea sa va spun ceva care este simplu si adevarat ceea ce Sfanta Scriptura zice;sigiliul lui Dumnezeu ce este?pentru ca zice in apocalipsa ca vor fi pecetluiti cei sfinti,asadar un sigiliu este cineva care are autoritate si guverneaza peste un teritoriu;deci are un: nume,o functie si bineinteles teritoriul unde guverneaza.Pana aici cred ca am inteles ceva,dar de unde stim noi care este sigiliul lui Dumnezeu? este foarte usor de vazut daca citim porunca a patra si acolo spune ca :Nmele este Domnul Dumnezeul tau,functia Creator,si teritoriul cerurile si pamantul,aha uite gata raspunsul,dar inca mai zice ceva care Dumnezeu cere de la noi in porunca a patra si arata ca El necere sa tinem Sabatul Lui cel sfant pt ca El la binecuvantat si sfinti si chiar Dumnezeu sa odihnit in ziua aceea,si mai spune Dumnezeu in Biblie ca Sabatul ziua a saptea este un semn intre El si copii Lui,deci asta vrea sa zica ca este sigiliul lui Dumnezeu;acuma sa vedem care este semnul fiarei, semnul fiarei este ceea ce Papalitatea a schimbat cu multi ani innaite si adica ,Sabatul in Duminica care este intaia zi a saptamanii si asta se va da la decretul legii duminicale care nu va dura mult timp,si va fi pus pe mana (va lucra sambata)sau pe frunte (se va inchina duminica )si are sa tina duminica;fratilor asta este semnul fiarei nu prostii de microcipuri pt ca Dumnezeu nu se uita la ce am pe mana se uita la inima mea si sa vada daca ascult de cerintele Lui .Domnul sa fie cu voi toti si sa va lumineze minte Duhul Sfant !Amin!

 39. si in legatura cu crestinul ortodox de mai sus daca vrei sa stii ce in seamna pocainta si credinta cauta in Biblie si ai sa vezi ca a crede este nu numai sa crezi dar si sa traiesti dupa preceptele biblice adica ceea ce cere de la tine Dumnezeu ,si te asigur ca daca vrei sa faci ceea ce Sfanta Scriptura spune nai sa poti sa stai la ortodocsi pt ca ei tin traditiile nu Scriptura .Domnul sa fie cu tine ! Amin!

 40. si persoana cu gvg_xl adventistii nu au schimbat nimik si ceea ce Biserica zicea si facea este cu totul contrariu a ceea ce Isus Hristos propovaduia pe pamant;ia citeste Matei,Marcu,Luca si ioan si ai sa te convigi ca „Biserica” si mai marii preoti erau impotriva lui Hristos si Sabatul a fost dat pentru orice natiune,popor,limba si rasa adicaq pt om.asa vrea ca sa citesti intai Scriptura si dupaceea spuneti parerea si intrebarile;si ca sati raspund decand sunt Adventistii de ziua a saptea este ca din 1844 si este ramasita bisericii lui Isus Hristos.

 41. si cei 144000 sunt cei ce deja sunt pecetluiti cate 12 000din fiecare semintie si inmultind cu 12 semintii ce avea poporul Israel egal 144 000 nu va faceti griji cu lucrul asta noi ar trebuii sa ne desteptam ca evenimentele se petrec subt ochii nostri si noi dormim,nu ar trebuii sa spunem: Doamne,Doamne! si atata ar trebui sa ne luam viata in serios si sa luam o pozitie fata de lume pentru ca noi nu suntem din lumea asta suntem a lui Dumnezeu si ar trebuii sa facem si sa tinem cu exactitate tot ceea ce Dumnezeu ne vorbste in Biblie.Amin!

 42. Domnule „Adventist de ziua a saptea”,

  Sigiliul = Pecete. Pecetea = Duhul Sfant (vezi Efeseni).

  Daca Sabatul e pecetea, inseamna ca tu tii Sabatul pe frunte, nu? Pecetea e pusa pe frunte, nu in alt loc, nu-i asa?

  Binecuvantari

 43. da domnu laurentiu da dumneavoastra cu fruntea ce facenti si dapa frunte ce ii ? mi se pare ca este creerul cu care iei decizii importante si numai mintea te face sa iei decizii cu ajutorul Duhului Sfant sa ti Sabatul ,pt ca Dumnezeu se uita la ceea ce faci tu cu consimtamantul constiitei

 44. si Duhul Sfant a lui Dumnezeu ce iti cere sa faci? sa ti Sabatul nu asa ne spune Biblia din cate stiu.Domnul nostru Isus Hristo sa fia cu noi toti ! Amin!

 45. http://www.apocalipsa.ro/article.php?id=39
  apasati sa vedeti ceva mai detaliat dar va rog sa cititi ca sa va dati seama in ce va incurcati.Duhul Domnului sa fie cu voi!Amin!

 46. as vrea fratilor sami dovediti numai si numai cu Biblia unde scrie sa tinem ca zi de odihna pt domnul ziua intai a saptamanii care este Duminica?? cine gaseste un text din Biblie sal puna sal vad si eu si eu atunci ma fac penticostal! astep!

 47. Iasinovschi Filaret ,

  cauta si te pocaieste si dupa aceea sa vorbesti despre Evanghelia lui Dumnezeu .

  Sanatate.

 48. Filaret.

  Intri pe un teren periculos. Daca as sti ca te tii de cuvat, ti-as da nu un verset, ci mai multe. Diferenta dintre noi doi e ca pe mine nu ma intereseaza daca esti adventist sau penticostal. Pe mine ma intereseaza sa fii un ucenic al Domnului Isus.

  Ti-as putea raspunde printr-o provocare similara: Arata-mi un singur verset in NOUL TESTAMENT unde spune sa tinem Sambata si ma faca adventist.

  Eu nu am nici timpul si nici dispozitia necesara sa polemizez pe marginea acestui subiect. Daca eu te respect pe tine care tii Sambata, tu de ce nu ma poti respecta pe mine care tin Duminica?

 49. eu nu am nimic cu deumneavoastra domnu Laurentiu dar Dumnezeu ne cere sa-L respectam pe El si sa-L uramam in credicisie si cititi in Matei in Evanghelii ca Domnul Isus a tinut Sabatul si Ioan zice ca Hristos este domn chiar si al Sabatului un Dumnezeu sabaot,si intrebanduma ca vreti sa va arat in Noul Testament lucrul acesta demonstrati ca nu tineti tot Cuvantul lui Dumnezeu si Vechiul Testament zice si profetizeaza tot ce se va intampla in Noul Testament;miar place mult sa stau de vb cu dumneavostra despre subiectul acesta si tias arata in multe locuri despre Sabat in Noul Testament si in Vechiul Testament;si demonstrand lucrul ca nu tineti Sabatul nu tineti intraga Lege a lui Dumnezeu.

 50. si domnul Romoreno as vrea sami zica ce am zis contra Evangheliei si daca am zis ceva ce nu este in Cuvantul lui Dumnezeu!!!!!!!!

 51. dumnezeu sa va ilumineze pe toti care sunteti sinceri si vreti cu adevarat sa il respectati pe dumnezeu si ce este scris in biblie incercati sa respectati tot ce este scris nu doar ce ne place sau unde ne simtim bine ca putem fi inselati usor
  si sa va puneti pe studiu inaite sa vorbiti din cuvantul lui dumnezedu
  cu tot respectul tuturor religilor incercati sa cereti mai intai calauzirea duhului sfant ca sa puteti fi iluminati si sa va deschida mintile si sa acceptati in umilinta to0t ce va spune biblia nu sa va confruntati si sava contraziceti pentru ca satana asta vrea ca niciodata adevarul luidumnezeu sa ajunga la urechile uomenilor ci ii place sa creeze confuzie

 52. Domnule Filaret ,

  in care zi din viata dumitale ai fost nascut din nou ? Eu inteleg ca cine se pocaieste cu adevarat si capata iertarea pacatelor si mantuirea sufletului si devine un copil a lui Dumnezeu , Dumnezeu il ajuta sa inteleaga si adevarul din Scripura . Daca tu poate zici ca te-ai pocait , atunci cum se face ca tu nu intelegi Evanghelia ?

  Sanatate .

 53. hmm,mistocar autor.
  Nu crede ca apocalipsa va avea loc.
  Vorba cea si diavolul se infatiseaza ca inger de lumina!
  Sa-ti spun ceva :eu cred ca prin tine doar diavolul a scris acest articol….si tine cont ,eu nu sunt un crestin fanatic ci cred doar in adevar adica in Isus.

 54. Domnule Filaret, nu te supara pe mine, insa faci mari confuzii de termeni. Eu nu am nici o problema ca tii tu Sambata ca fiind Sabatul, iar eu tin Duminica, dar partea cu rastalmacirea termenilor dupa bunul plac, m-a dat gata!
  Sunt intr-adevar destule versete in Biblie care fac referire la Sabat, tinerea Sabatului si Dumnezeul Sabatului, insa nu scrie nicaieri ca Sabatul ar fi sambata ci doar a saptea zi din saptamana. (ori cum calendarul dupa care imi urmez eu viata de zi cu zi face ca duminica sa fie a saptea zi din saptamana, nu ma consider a fi in afara Cuvantului Lui – pana la urma, ce importanta are ca e sambata sau duminica, atata timp cat tii Sabatul – adica acea zi de odihna si inchinata LUi?)
  Apoi, mai scrii ca Ioan zice ca Hristos este domn chiar si al Sabatului, un Dumnezeu sabaot. Versetul se incheie la „Sabatului”, partea cu un Dumnezeu Sabaot e adaugata de tine. Apoi, din cate stiu eu Iahve Sabaot inseamna Dumnezeu al ostirilor, deci un Dumneezeu Sabaot nu inseamna un Dumnezeu al Sabatului. Desi El este ambele in acelasi timp, ele nu se exclud insa nici nu inseamna acelasi lucru.

  Cat despre alte lucruri, ca sa fiu si on topic: Nu am avut niciodata rabdarea necesara pentru a studia in amanunt Apocalipsa. Ca sa nu mai zic ca nu am pretentia de a afirma ca am inteles mare lucru din ea. Deocamdata este peste puterile mele. Evident am si pareri personale, dar dat fiind faptul ca nu prea au o baza reala in afara unor supestitii sa zicem, nu mi le voi expune.
  Totusi, eu personal nu cred ca introducerea de cipuri intr-un pasaport ar insemna ca maine vine sfarsitul lumii sau ca m-ar fi prins diavolul in mrejele lui. Deocamdata, nu consider ca am de ce sa ma tem vis-a-vis de semnul fiarei si insemnarea cu el intr-un fel sau altul. De aceea, nici nu ma agit prea tare. Totusi, e bine sa mai aflu informatii, opinii, pareri.

 55. domnu moreno zicetimi si mie care este Evanghelia daca chiar ziceti ca nu o stiu? ce predica Isus poporului? „pocaitiva caci Imparatia lui Dumnezeu este aproape”. si daca nu predici Cuvantul lui Dumnezeu mai deparet nai cum sa predici Evanghelia.

 56. si evanghelia cuprinde tot ceea ce Sfanta Scriptura zice

 57. si Evanghelia cuprinde tot ceea ce Sfanta Scriptura zice, pt ca Biblia vorbeste despre domnul nostru Isus Hristos,si cine nu pazeste poruncile Domnului nu este de-al Lui,asta sa fie clar pt ca sta scris

 58. Domnule Filaret ,

  Nu mi-ai raspuns la intrebare . Te-am intrebat in ce zi te-ai nascut din nou ? Eu m-am nascut din nou la 16 iulie 1994 . Dumneata ?

  Sanatate.

 59. eu in 28 mai 1994,,,avem aceeasi varsta . :)

 60. eu mam nascut din nou in februarie 2009

 61. Luci,dai dovada ca crezi in Isus dupa cum ai spus mai innaite ,de fapt tu ai inteles despre ce vorbeam?

 62. am sa va dau niste texte din biblie in care sa vedeti ca duminica este prima zii a saptamanii, ca Sabatul este sigiliul lui Dumnezeu si ca nerespectarea unei porunci este egala ca si cand nai respecta toata Legea:
  Geneza 2,2-3; Numeri 23,20; Marcu 16,1-2; Exod 20,8-11; Luca 4,16; Marcu 2,28; Isaia 58,13-14; Matei 5,17-37; Luca 23,55-56; Fapte 17,2; 13,14; 13,44; 16,13; 18,4; Exod 31,13-17; Isaia 56,3-7; Marcu 2,27; Isaia 66,22-23.
  CINE ESTE SINCER CU EL SI CU ADEVARAT CAUTA ADEVARUL DESPRE SABAT SA CITEASCA TEXTELE CARE SUNT MAI SUS!!!!!!!!!!!!

 63. si eu cred ca biblia spune domnisoara Andra clar ca ziua a sapte este de odihna si Dumnezeu a sfintito,a binecuvantato si S-a odihnit in ea,deci este ziua Domnului dar ce se intampla ca : ” In primele trei secole duminica era ca o zi oarecare de lucru,dar in anul 321 prin decretul imparatului Costantin ,duminica s-a transformat intr-o zi de odihna.(P.Vicent Ryan.Duminica,ziua Domnului pag 91, Editia Paulinas 1986)”
  Si Dumnezeu ne spune clar in Deuteronom 4,2 ca nu putem schimba ce El(Dumnezeu) a spus,si a facut. trebuie sa ne dam seama ca a fost nevoie sa moare Hristos pe cruce ca Legea(adica cele zece porunci) sa nu fie schimbata,si ne mai spune in Romani 2,13 despre implinirea Legii. CINE ESTE SINCER SI CREDINCIOS SA CAUTE SI SA CEARA DE DUHUL SFANT SA ACCEPTE ADEVARUL ASA CUM ESTE EL SCRIS IN cUVANTUL LUI DUMNEZEU!!!!!!!!!

 64. SI NE MAI SPUNE : Iacov 2,10; Proverbe 28,9; Ezechiel 22,26; si in legatura cu desfintarea Cuvantului Matei 15,8.9 sau cine nu pazeste poruncile 1 Ioan 2,4; si ne mai spune despre ascultare Fapte 5,29 si salvare vesnica pt cei ce asculta Evrei 5,9. siar mai fii multe alte dar cercetati Scrpturile si acceptati orice spune Cuvantul lui Dumnezeu!!!!!!!!!!

 65. si domnul Laurentiu cautati in Evrei 10,16 si 8,10 despre locul sigiliului lui Dumnezeu;si in Ezechiel 20,12 sa vedeti ca Dumnezeu a zis ca Sabatul este un semn intre El si urmasii Lui.Isaia 8,16; 2 Timotei 2,19.

 66. si fara sa va suparati pe mine dar Papalitatea spune ca duminica este un semn al autoritatii lor pentru ca au schimbat ziua a saptea in ziua intai a saptamanii(DUMINICA),(Catholic Rec of London, 1 sept 1923). Deci pazirea Duminicii este Semnul Fiarei si neascultarea totala a LEGII LUI DUMNEZEU(cele zece porunci).

 67. deci ca rezumat este foarte important: in ce zi ne inchinam,ce facem,ce gandim,cum aplicam Cuvantul lui Dumnezeu in viata noastra,ceea ce spunem lumii sa fie numai Adevarul pt ca este un singur Adevar(Isus) si acest adevar il intalnim in Sfanta Scriptura;si daca incercam sa respingem adevarul sau sal ascundem, stim sigur ca o sa murim pe vecie asa ca mai bine sa recunoastem iubirea infinita a lui Dumnezeu aratata pe calvarul crucii ,pt ca noi sa fim maintuiti prin sangele sfant si fara de pacat a lui Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu,doar cu conditia de a accepta pe Isus ca Domn si unicul Mantuitor al nostru,asa ca de ce sa ne punem in contra lui Dumnezeu cand El atat de mult nea iubit, ca Sia dat viata pt noi,eu cred ca nu e asa de greu sa respectam cerintele ce ni lea impus Dumnezeu pt mantuirea noastra. Domnul sa fie cu noi toti! Amin!

 68. eu mam nascut din nou in 2009 februarie

 69. Legea Morală (cele zece porunci), Decalogul, este standardul vieţii şi conduitei pentru toţi oamenii de toate vârstele; Decalogul nu a fost desfinţat sau schimbat (Exodul 20:1-17, Matei 5:17, Luca 16:17, Romani 3:20, 31-4:1, 7:12, Evrei 8:10).

 70. Ziua a şaptea a săptămânii este Sabatul; Sabatul nu a fost desfiinţat sau schimbat cu prima zi a săptămânii (Geneza 2:2-3, Exodul 20: 8-11, Ezechiel 20:20, Matei 12:8).

 71. Filaret,

  Am inteles cu totii ideea ta. Asa cum ti-am spus, nu am nici timpul si nici dispozitia necesara ca sa intru intr-o polemica pe tema Sabatului. Te rog sa faci comentarii legate de subiectul articolului, altfel voi fi nevoit sa te moderez.

  ….Unde dai si unde crapa!

 72. Filaret ,

  Linisteste-te ca te agiti c-am mult . Cine s-a nascut din nou in februarie 2009 este mielusel . Mieluseii trebuie sa invete de la oite si oi , nu ? Mai asteapta sa cresti si apoi poate ai sa intelegi cum trebuie Cuvintul lui Dumnezeu . Acum vremea ta este sa te hranesti , nu sa predici .

  Sanatate.

 73. da eu cred intrun Dumnezeu al minunilor ce poate schimba o persoana intrun moment,si sunt sigur ca daca primesti intelepciune de la Dumnezeu ca sa cunosti Cuvantul Sau ,prin Duhul Sau poate sa faca sa intelegi intrun moment mai scurt,decat cei care studiaza de o viata intreaga si sunt sigur ca tu nu stii nimik despre Cuvant,si in locul tau mas ruga la Dumnezeu sami dea intelepciune in ce priveste adevarul.Domnul sa fie cu tine!Amin!

 74. bine am inteles domnu Laurentiu,stiu ca va supara sa spun adevarul despre Sabat,dar am sa discut doar despre Semnul Fiarei,asa cum spuneti,dar ceea ce am spus a numai si numai adevarul pt ca Sabatul este siugiliul lui Dumnezeu si Duminica sau sfintirea duminicii Semnul Fiarei,adica tot despre subiectul dumneavoastra vorbeam.Domnul sa fie cu voi toti!Amin!

 75. si vreau sa obiectez ca nu a fost o idee , este adevar din Sfanta Scriptura.

 76. „Temeti-va de Dumnezeu si dati-I slava, caci a venit ceasul judecatii Lui. Multe din bisericile care se numesc si se considera evanghelice, fundamentaliste, au uitat sa mai predice despre judecata, sa mai avertizeze pe membrii lor ca Dumnezeu a intrat la judecata cu poporul Sau. Evanghelia pe care cele mai multe anvoane o predica azi este o Evanghelie fara judecata, fara legea divina, fara cerintele divine de altadata de ascultare, de consacrare totala, de sfintenie. Evanghelia fara lege si fara judecata este o evanghelie saraca, incompleta

 77. „Sfintiti Sabatele Mele, caci ele sînt un semn între Mine si voi ca sa stiti ca Eu sînt Domnul Dumnezeul vostru” (Ezechiel 20,20). Adevarata pazire a Sabatului va fi în aceste zile din urma dovada exterioara a unei complete consacrari launtrice pentru Dumnezeu, a acelei bunavointe totale de a asculta de Dumnezeu în toate privintele. Aceia care aleg sa pazeasca Sabatul Biblic dovedesc tuturor ca au primit pecetea, semnul lui Dumnezeu asupra vietilor lor. Sabatul este simbolul intrarii în odihna spirituala a mîntuirii.

 78. vreau sa cred domnu Laurentiu ca va tineti de cuvant si pe langa aceasta vam demonstrat cu Biblia ca sambata este ziua de Sabat si ca Sabatul trebuie tinut; acuma,daca sunteti sincer cu dumneavoastra vreau sa vad daca vreti sa slujiti cu umilinta si cu credinciosie lui Dumnezu.Astept raspuns!

 79. cititi ca sa va aclarati mai bine despre pecetea lui Dumnezeu:
  http://www.apocalipsa.ro/article.php?id=136

 80. fratilor,da ce se intampla cu voi?! numai schimbati nici un fel de idei cu mine ? ca mieste dor sa mai vb din Scripturi. Ah, sper ca vati lamurit in privinta Sabatului,acum sper ca veti lua o decizie; cu Hristos sau impotriva Lui. Domnul sa fie cu voi toti!! Amin!

 81. Filaret ,

  pocaieste-te si intoarcete la Dumnezeu cu adevarat si lasa-te de minciuni ca ai sa ajungi rau . Asculta ce t-i se spune .

 82. @filaret si tuturor fratiolor adventisti sau nu
  1. sa ma prezint: 22 ani, student, timisoara, nume: scris in Cartea Vietii Mielului, slava Lui!
  in urma cu ceva vreme veneam pe tren cu un fr. adventist care se straduia sa imi demonstreze cat de nemantuit sunt eu nearespectand legea, lucrand in ziua de Sabat si mancand necurat.
  studiind modul de gandire a mai multor astfel de frati, am ajuns la concluzia ca ei nu citesc Biblia; sau citesc doar anumite versete. Cert este ca nu citesc Noul Testament. epistolele lui Pavel, Faptele, Evangheliile, acestea sunt baza oricarei dogmatici Crestine sanatoase, nu Vechiul Testament!( la noi la penti sunt multi care citesc doar Isaia, Ieremia, Ezechiel, Zaharia si au o viziune foarte sumbra asupra poporului si Lucrarii… ).La fratii adventisti , bag seama ca e citita doar Legea….si mici pasaje din Noul care cinstesc ceea ce inseamna Lege.

  crestinismul. Practicile crestinilor, credinta, nu sunt taine. sunt scrise negru pe alb in N T, nu trebuie citite printre randuri ci sunt explicate clar. La fel cum Dumnezeu a explicat CLAR ce trebuie sa faca cei din vechime, tot asa explica foarte CLAR prin epistole,fapte & evanghelii ce trebuie sa facem. Nu incifrat. Ei, dar pentru a sti ce trebuie sa facem trebuie sa citim Biblia, nu doar comentariile unora despre Bible. Aici intervine „Sola Scriptura”.

  Legea
  frate. Daca vrei sa tii Legea,te rog ia in considerare: Fapte 15:5,10. Si unde, anume, in Biblie, gasesti tu despre Legea Morala si cea Ritualica?Nu sunt acestea nascociri de-ale teologilor?scrie asa ceva in Biblie?si daca tot veni vorba ce din lege trebuie sa implinim?cea morala? pai o implinim cele spuse in Mat 22:37. te rog sa mai recitesti fapte 15. acolo o parte din crestini ziceau ca trebuie pazita Legea lui Moise, asa cum a fost data ea.acesta este „jugul” despre care se vorbeste.Nu trebuie sa il purtam! iar cele 10 porunci si chiar toata „Legea morala”, sunt implinite prin Mat 22:37
  si acum, drag frate Filaret, te rog in Numele Domnului nostru Isus Cristos, ia Biblia si citeste.asta este esentialul :
  Romani 14
  te rog sa citesti cu atentie veresetele 2,3,4,5,6,21,22
  Coloseni 2:16,17
  te rog sa citesti de doua ori.
  acum te rog sa te citesti la coloseni 2:16 si la romani 14:2,3,4,5,6

  nimeni nu zice ca Sabatul nu este ziua a 7-a. este.
  Domnul insa ne invata ca nu trebuie sa fim judecati pt vreo zi de Sabat, iar in coloseni , arata ca atat cel care face deosebire intre zile, cat si cel care nu face, sunt egali. Ba mai mult, ii spune celui ce face deosebire, sa nu judece pe cel care nu face, si invers! Tu, care tii Sabatul, de ce ma judeci pe mine care nu il tin? sau nu citesti in Biblie? sau daca citesti, nu cumva incerci sa interpretezi ceea ce e CLAR exprimat? Si tu, ala care nu tii Sabatul de ce dispretuiesti pe cel care tine? nici tu nu citesti?si tu interpretezi?

  Domnul ne cheama la intelgere, acceptare. Caci Imparatia Cerurilor nu e mancare si bautura , ci e neprihanire, pace si bucurie in Duhul Sfant! Nu e undeva, nu e materiala, ci e in noi!
  Asadar, frate drag, treci cu vederea peste faptul ca nu tinem Sabatul, si nu ne mai judeca. Chiar Biblia te invata asta.
  Fii fratele nostru, si arata-ne Dragoste si intelegere crestina, caci la aceasta ne-a chemat Domnul pe toti!
  la iubire si unitate suntem chemati , indiferent de incredintarile noastre in ceea ce priveste mancarea, bautura, Sabatul, Legea, indiferent de denominatiune.Daca suntem copii ai Domnului, sa fim cu totii frati!
  Domnul sa ne dea putere sa ne iubim cum ne-a iubit si El pe noi.
  in incheiere
  daca v-am jignit, va rog in Numele lui Cristos, sa ma iertati. Cu toata umilinta va rog! poate ca am fost mai „certaret” in vorbire. Va rog sa ma iertati, si sa ma mustrati public pentru asta! nu vreau sa dezbin, si cu toata seriozitatea si umilinta imi plec capul inaintea oricarui frate! Sentimentele mele pentru voi toti sunt curate si va iubesc, chiar daca nu va cunosc. Nu am frati de carne si acesta este un motiv in plus sa ii iubesc pe cei duhovnicesti, din orice cult ar fii ei!Domnul sa ne binecuvanteze !

 83. romoreno sincer,nam ce sati mai spun decat ca in primul rand nu esti sincer cu tine insuti,al doilea rand nu esti sincer cu Domnul,si vad ca nu te intereseaza Adevarul si imi dai impresia ca nu vrei sa fii mantuit ca daca ai vrea cu adevrat ai cauta pe Domnul ,te intereseaza doar ceea ce auzi de la altii nu ceea ce Biblia spune,Domnul sa fie cu tine ! amin!

 84. mai baiatule ,eu am citit toata biblia si nu cred ca este ceva din Biblie care sa nu tina Adventistii,uitate la doctrina adventista si ai sa te convingi ca tot ceea ce se tine este doctrina din Biblie,si mai spune apostolul Ioan in Apoc.14,12 ca Biserica adevarata este ceea ce tine toata Legea(cele zece porunci) si au credinta lui Isus; daca tu te identifici dupa asa ceva atunci este bine.DOMNUL SA FIE CU TINE!

 85. as vrea sa va fac o intrebare;dece a murit Isus Hristos pentru noi?ce il condamna pe om ca sa moara?

 86. mai da numai raspunde nimeni la intrebare? sau s-a intamplat ceva?

 87. Il condamna propriul pacat si Mania lui Dumnezeu. ” Fiindca plata pacatului este moartea” – romani 6:23

 88. si ce este pacatu? sau care e definitia lui? vreau ceva biblic!

 89. filaret daca ai citit toata Biblia tre sa fi gasit si cei ala ,,pacatul” adeca definirea lui, ca zici ca ai citit, si intreb eu -de ce intrebi? si apropo daca tot ai citit,,TOATA”Biblia ai citit cumva Fapte si Galateni?????

 90. Filaret ,

  1 Ioan 5:17

 91. @filaret
  semnul fiarei este ceea ce Papalitatea a schimbat cu multi ani innaite si adica ,Sabatul in Duminica care este intaia zi a saptamanii si asta se va da la decretul legii duminicale care nu va dura mult timp,si va fi pus pe mana (va lucra sambata)sau pe frunte (se va inchina duminica )si are sa tina duminica;fratilor asta este semnul fiarei nu prostii de microcipuri pt ca Dumnezeu nu se uita la ce am pe mana se uita la inima mea si sa vada daca ascult de cerintele Lui .Domnul sa fie cu voi toti si sa va lumineze minte Duhul Sfant !Amin!

  intrebare:
  eu care nu tin sabatul ci lucrez sambata (caci lucrez sambata) am acceptat pe mana dreapta/frunte semnul fiarei?

 92. mike,foarte buna afirmatie asupra duminicii,dar ca sa iti raspund la intrebare tu de moment nu ai semnul fiarei pt ca nu sa dat decretul legii duminicale dar cand se va da,atunci fielitatea fatza de Dumnezeu va fi pusa la incercare si tu vei trebui sa alegi,deaceea tu pastrand Duminica ca zi de odihna sau ca nu lucrezi in acea zi si in Sabat da,demonstrezi ca pacatuesti cu buna vointza,pt ca in Lege zice sa pazim Sabatul ca recunostintza ca Dumnezeu( IEHOVA) A CREAT CERURILE SI PAMANTUL si ca este Dumnezeul nostru.Dar pazind Duminnica inseamna ca recunoastem puterea papalitatii(FIAREI) din apocalipsa.Domnul sa fie cu tine Mike,si sa te decizi de care parte vrei sa fii ,si inca de peacuma.AMIN!

 93. ceea ce am intrebat eu despre pacat a fost o intrebare cum facea Isus.nu ca nas sti

 94. alin-t,ff buna definitia pacatului,este biblica,si daca pacatul este faradelege de ce nu tinem Sabatul poruncii a patra din legea lui Dumnezeu?incalcand lucrul acesta dovedim ca pacatuim si ca incalcam Legea cu buna constiintza,si pe deasupra respingem pe dumnezeu ca Creator

 95. ce inseamna a fi sfant?

  • Explicatia tehnica termenului e aceasta: sfant = a fi pus de o parte, a fi separat de lume pentru Dumnezeu.
   Termenul, in contextul Scripturii, mai inseamna si a fi curat, neprihanit, fara pacat.

 96. va multumesc pentru raspuns.as avea o alta intrebare:cum putem sa ajungem sa fim sfinti? Sau noi nu putem fi.

 97. Biblia zice ca putem sa fim sfinti. Expresia „frati sfinti” arata ca cei credinciosi sunt considerati sfinti. Sfintenia este o lucrare a harului: suntem sfinti prin Isus Hristos, Domnul nostru. Cand vorbim de sfintenia practica ne referim la lucrarea Duhului Sfant in omul regenerat. Duhul Sfant lucreaza „roada” (vezi Galatei 5:22) care nu este altceva decat manifestarea sfintenie in mod practic. Ascultand de Duhul Sfant si urmandu-i calauzirea putem sa traim o viata sfanta. Sfintirea deplina (desavarsirea noastra) va avea loc atunci cand vom fi in gloria cereasca, impreuna cu Hristos.

 98. multumesc pentru raspuns:spuneai ca sfintirea o face duhul sfant si este o lucrare a harului.intrebarea pe care vreau sa o pun este:Cine este sau ce este duhul sfant?

 99. din ce am citit, atat ioan si intreaga biblie „Duhul Sfant” este a trea persoana a Dumnezeiri cea ce sa descoperit apostolilor, si noua in zilele noastre se lasa descoperit doar daca vrem

 100. ce simbolizeaza toate aceste fiare din apocalipsa?care este intelesul lor?

 101. Profetia din Apocalipsa 13 ne vorbeste, dupa cum stiti, despre doua fiare. Aceste doua fiare sînt, fara îndoiala, niste supraputeri politico religioase ale caror unic scop este dominarea lumii întregi. Despre prima fiara profetia ne spune ca în trecerea vremii, dupa 42 de luni profetice, sau 1260 de ani calendaristici de suprematie, aceasta avea sa primeasca o rana de moarte în urma careia urma sa se refaca. Aceasta fiara trece aparent în umbra si doar pentru o vreme, pentru a da loc celei de a doua fiare sa apara si sa-si savîrseasca lucrarea. Daca alaturam la capitolul 13 din Apocalipsa cele scrise în cartea profetului Daniel la capitolul 7 vom descoperi mai mult de 8 elemente caracteristice care ne ajuta sa identificam fiara dintîi. Toate aceste caracteristici despre care am vorbit în prelegerile precedente îsi focalizeaza privirea spre biserica Romano-Catolica în timp ce elementele caracteristice celei de a doua fiare arata cu precizie spre Statele Unite. Despre aceasta cea de a doua fiara, profetia din Apocalipsa spune ca ea va lucra cu toata puterea fiarei dintîi. Despre ea se mai spune ca va amagi pe locuitorii pamîntului prin semne mari si minuni si va zice locuitorilor pamîntului sa faca o icoana fiarei dintîi. Expresia ‘a face o icoana’ înseamna a copia, a repeta, a întruchipa din nou nu atît înfatisarea, cît purtarea fiarei dintîi. Puterea acestei fiare va fi atît de mare si cumplita încît în cele din urma ea va impune prin amenintarea cu foametea sau cu moartea, tuturor locuitorilor pamîntului primirea semnului fiarei.

  Am vazut care este semnul fiarei. El este un semn în directa contradictie cu semnul lui Dumnezeu. Semnul lui Dumnezeu este adevarata zi de închinare pe care El a dat-o omului chiar de la creatiune, este Sabatul, este ziua a saptea a saptamînii, Sîmbata. Aceasta este ziua pe care Dumnezeu a ales-o ca amintitoare a puterii Sale creatoare si a puterii Sale sfintitoare. „Paziti Sabatele Mele”, zice Dumnezeu, „caci ele sînt un semn între Mine si voi ca sa stiti ca Eu sînt Domnul care va sfintesc” (Ezechiel 20,12). Semnul fiarei trebuie sa fie tot o zi pe care fiara o recomanda ca fiind semnul puterii ei, dar în realitate fiind semnul razvratirii si hulei ei fata de Dumnezeu. Prin citatele prezentate în prelegerea trecuta am observat cu cîta îngîmfare si încumetare afirma biserica Romano-Catolica schimbarea pe care ea a facut-o în legea lui Dumnezeu promovînd în locul semnului divin al Sîmbetei semnul ei, Duminica. Fiara a doua, ne spune profetia, va lucra prin puterea fiarei dintîi, care nu este alta decît puterea Satanei si va forta pe oricine sa primeasca semnul fiarei, semnul razvratirii contra lui Dumnezeu. „Si a facut ca toti, mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi sa primeasca un semn pe mîna dreapta sau pe frunte si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde fara sa aiba semnul acesta, adica numele fiarei sau numarul numelui ei”. Potrivit cu aceasta profetie, Statele Unite ale Americii vor impune în final tuturor semnul fiarei. Ce înseamna acest lucru? Pazirea duminicii în locul adevaratului Sabat biblic este semnul ascultarii si supunerii fata de biserica Romano-Catolica. Aceasta înseamna ca Statele Unite ale Americii vor pretinde în viitor de la omenire ascultare fortata fata de biserica Romano-Catolica, supunere sub amenintarea cu boicotul si moartea. Deja America face pasi în directia în care profetia biblica a vorbit cu aproape 2000 de ani mai înainte. De zeci de ani diferite grupuri religioase ultraconservatoare sprijinesc ideea promulgarii unei legi duminicale nationale si chiar lupta în vederea obtinerii ei din partea guvernului. În anul 1980 în preajma alegerilor prezidentiale, reprezentanti ai miscarii religioase Majoritatea Morala au contactat pe presedintele Statelor Unite la acea data, Jimmi Carter pentru a afla în ce masura se identifica presedintele cu idealul lor de a dobîndi o legislatie religioasa. Nu, a raspuns presedintele Carter, asa ceva este împotriva Constitutiei. Cu aceeasi întrebare a fost confruntat si candidatul Anderson, care a raspuns ca si Carter, negativ. Dar în Dallas, Ronald Reagan a promis acestei mari coalitii evanghelice care aducea 20% din totalul tuturor voturilor, ca daca ea îl va sprijini cu voturile membrilor ei, el le va îndeplini toate dorintele. Curînd în presa a aparut stirea ca Majoritatea Morala sprijina candidatura lui Ronald Reagan. Asa se face ca în scurt timp pe agenda de lucru a noului presedinte au aparut niste subiecte cu totul noi, neobisnuite, cu caracter religios. Evident, ele fusesera puse în discutie pe plan national de Majoritatea Morala care sprijinise cu cîtva timp mai înainte, cu sutele ei de mii de voturi, candidatura lui Reagan. Acum, acele probleme, ca introducerea rugaciunii în scolile publice, interzicerea avortului si sanctiuni contra tuturor surselor de pornografie în arta si în presa, trebuiau sa fie tratate si satisfacute de guvern. Aceasta fusese conventia dinainte de alegeri. Acum, sosise vremea ca Reagan sa-si plateasca datoriile. Este cert ca opinia publica a fost mai tare si aceste probleme au ramas nesatisfacute. De curînd am citit ca presedintele George Bush a scris pe agenda sa de lucru, pentru început, problema interzicerii avorturilor. Sa fi preluat oare Bush de la Reagan, odata cu voturile Majoritatii Morale si datoriile vechi, înca neplatite fata de aceasta organizatie religioasa? N-ar fi de mirare sa fie asa. Daca fostul presedinte Reagan nu a reusit sa satisfaca dorintele Majoritatii Morale, el totusi ramîne în istorie ca fiind presedintele care pentru prima data în istoria Statelor Unite a asezat un pod solid peste prapastia de veacuri dintre Washington si Vatican, dintre America protestanta si Roma papala. În timpul presedintiei lui de 8 ani, 3 evenimente ramîn înscrise în relatiile Americii cu Vaticanul: trimiterea primului ambasador al Statelor unite la Vatican, moment care era asteptat la Roma de mai bine de 200 de ani, cît si cele doua vizite ale actualului papa în America. Pe de alta parte, unii politicieni de azi, înflacarati de un zel religios extrem de viu, folosesc tribuna Senatului sau a Congresului pentru a se obtine din partea guvernului modificarea primului amendament al Constitutiei, asa încît guvernul la presiunea tuturor fortelor interesate în acest domeniu sa aiba mîna libera sa dicteze si sa controleze pe oameni în probleme de religie, în probleme de constiinta. Deja în aceasta privinta s-au facut cîtiva pasi seriosi în trecut care dau mari sperante de reusita politicienilor de azi care depind de suportul bisericilor. De pilda în anul 1961 curtea suprema a Statelor Unite a declarat urmatoarele: „Asigurarea bunastarii publice într-o zi de odihna comuna tuturor este o chestiune de interes legitim a guvernului. Ea precizeaza în continuare ca legile duminicale prezente în legislatia locala a mai toate statele din America, nu sînt în mod neaparat neconstitutionale sau descriminatorii deoarece ele nu au un caracter strict religios, ci ele au mai degraba în vedere protejarea sanatatii si bunastarii poporului american.

  Dar, problema legiferarii duminicii ca zi de odihna sta de mult timp si pe agenda economistilor acestei tari uriase, bogate, dar totodata foarte fragila în fata crizelor financiare care bîntuie astazi pretutindeni. Întelegînd bine care este framîntarea economistilor, în dorinta sa de a le oferi o solutie, editorul Harold Lingfeld al revistei evanghelice de prestigiu „Christianity Today” s-a exprimat astfel în editia lui din 7 mai 1976 la pagina 12. Cuvintele lui, pe care doresc sa le redau sînt extrase din articolul cu titlul foarte semnificativ ‘Ziua Domnului si Resursele Naturale’. Cu scopul de a se conserva energia, Harold Lingfeld propune: „Toate oficiile comerciale, inclusiv statiile de benzina si restaurantele sa fie închise în fiecare duminica” Convingerea lui Lingfeld este ca o asemenea masura ar fi de acord atît cu legile naturale care guverneaza bunastarea corpului omenesc cît si cu voia lui Dumnezeu pentru toti oamenii. Sesizînd faptul ca oamenii sînt extrem de deosebiti în ce priveste respectarea duminicii ca zi de odihna printr-un act voluntar, el sugereaza mai departe ca singura cale de a se realiza dublul obiectiv al serbarii duminicii si conservarii energiei ar fi acela al „deciziei puterii legislative prin persoanele alese de catre popor”. Calculul pe care multi slujitori ai anvoanelor îl fac este ca blestemul lui Dumnezeu zace asupra acestei natiuni din pricina nesfintirii duminicii si ca acest blestem nu va fi îndepartat pîna ce oamenii nu se pocaiesc si se întorc la Dumnezeu sfintind ziua duminicii.
  O alta forta, pe lînga fortele religioase, politice sau economice care sustin ideea emiterii unei legi cu caracter national prin care duminica sa devina o zi de odihna obligatorie, mai este si forta care lucreaza din ascuns – forta bisericii Catolice. Rapida crestere a catolicismului în aceasta tara, influenta puternica a lui în afacerile politice, agitatia care s-a stîrnit de cîtiva ani pentru o relatie si mai strînsa cu Vaticanul, vizitele pline de succes ale papei pe pamîntul Statelor Unite, trecerea legala sau ilegala a
  granitelor Statelor Unite zilnic a unui numar de aproximativ 3000 de oameni veniti din tarile Americii Latine, care în alta ordine de idei sînt de fapt tot atîtia membri ai bisericii Catolice, toate aceste fapte si multe altele spun foarte mult. Dar un fapt care este si mai evident este miscarea de unire a bisericilor. Daca ati fost avizati pîna în prezent si ati urmarit cu atentie tendintele din ultimii ani, ati putut surprinde cerinta tot mai insistenta a multora dintre liderii bisericesti pentru o mai strînsa unitate între crestini. Dar, nu numai între crestinii diferitelor biserici protestante evanghelice ci si între protestanti si catolici. Pumnii care altadata erau strînsi, gata de lupta, sînt dispusi astazi sa se deschida si oamenii sa-si dea mîna în semn de colaborare. Daca în multe privinte, acest nou spirit de prietenie si cooperare între protestanti si catolici este demn de laudat, totusi, el prezinta un element foarte periculos. Mai înainte ca acea unitate sa se realizeze trebuie ca macar una din parti sa fie dispusa sa cedeze vechile ei pozitii iar cînd este vorba de unirea protestantilor cu catolicii, protestantii sînt aceia care trebuie sa faca toate concesiile ce se cer. Mottoul Romei „Semper idem”, adica „mereu aceeasi”, spune mult. Acest motto exprima mentalitatea papalitatii cînd vorbeste despre unire. Singurul fel în care ea întelege unirea si colaborarea este acela de a aduce pe toti într-o din ce în ce mai apropiata întelegere cu papalitatea.
  Multi crestini care regreta starea de divizare a crestinatatii simt ca este un imperativ stringent al zilei de a realiza o unire a tuturor bisericilor, indiferent de cost. Dar sa fim acum atenti care ar putea fi finalul. Crestinatatea va descoperi ca a realizat de fapt o unitate superficiala la care, atunci cînd se va adauga si autoritatea statului de a impune legi, ceea ce ea a reusit sa realizeze nu este altceva decît o organizatie religioasa asemenea originalului ei de peste ocean, asemenea papalitatii. Sau, cum spune profetia, atunci America a facut o icoana fiarei dintîi. Tendintele aparent inofensive care stapînesc protestantismul de azi vor sfîrsi mîine în aceeasi stare de intoleranta si opresiune fata de toti aceia care vor refuza cooperarea sau supunerea fata de acea lege duminicala nationala. Iata ce scria în aceasta privinta în Marturii voi.5, pag. 712 Ellen G. White,profetul modern al bisericii ramasitei. „Cînd natiunea noastra va renunta la principiile guvernarii ei si va promulga legea duminicala, prin aceasta protestantismul va da mîinile cu papalitatea. Aceasta nu va mai fi nimic altceva decît ca va da viata acelei tiranii care de atîta vreme a urmarit cu înfocare ocazia de a izbucni din nou într-un despotism activ”. Aceeasi pana inspirata avea sa scrie cu multe zeci de ani înainte felul în care vor evolua lucrurile aici în America tuturor libertatilor. Citatul poate fi gasit în cartea Strabatînd Veacurile, care în original se numeste Marea Lupta, la pag. 355 (în editia româna): „cînd bisericile principale din Statele Unite se vor uni asupra punctelor de credinta comune si vor influenta statul sa impuna cu forta hotarîrile lor si sa le sustina institutiile, atunci America protestanta va face icoana puterii bisericii Romei, iar urmarea inevitabila va fi aplicarea de pedepse civile celor de alta credinta decît a lor”. La pagina 356, în cuprinsul primului paragraf gasim scris urmatoarele: „Icoana fiarei reprezinta acea forma de protestantism decazut care se va arata cînd bisericile protestante vor cauta ajutorul puterii civile pentru impunerea cu forta a dogmelor lor. Pe aceeasi pagina citim în continuare: „Numai schimbînd legea lui Dumnezeu putea papalitatea sa se înalte mai presus de Dumnezeu, iar cine, cu buna stiinta, va tine legea astfel schimbata, aduce închinare si cinste puterii care a facut schimbarea. Un astfel de act de ascultare de legile papale constituie un semn de supunere fata de papa, în locul supunerii fata de Dumnezeu”.

  Iubiti cititori, încurînd icoana fiarei va prinde viata si va începe sa intimideze, sa persecute si în cele din urma sa dea la moarte pe cei ce pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin credinta în Iisus. Curînd numarul fiarei, 666, care este totuna cu numele ei, urmeaza sa fie asezat cu forta pe mîna si pe fruntea tuturor. . Multi întreaba ce înseamna acest numar 666 si ce legatura are el cu numele fiarei. Din celelalte semne de identificare ale fiarei, prezentate în prelegerile precedente, am înteles ca fiara nu este alta decît biserica Romano-Catolica reprezentata prin capul ei -papa de la Roma. Aici as dori sa fac o scurta precizare: cînd ne referim la biserica Romano-Catolica si la papa, nu ne referim la persoane particulare, ci la o institutie, la un sistem politico-religios. Este îndeobste stiut ca numele latin pe care papa si l-a asumat, nume pe care l-a înscris chiar si pe întreita sa coroana papala numita tiara, este Vicarius Filii Dei, care înseamna Loctiitorul Fiului lui Dumnezeu. Acum, daca cunoasteti semnificatia numerica a literelor din numele latin pe care papa si l-a asumat, atunci, însumînd toate aceste litere cu valoarea numerica veti obtine cifra 666.
  (Literele A, R, F si E nu au valoare numerica).
  Acesta este numarul simbolic pe care fiara va cauta sa-l aseze pe mîna dreapta si pe fruntea tuturor oamenilor. Dar adevarul este ca nu toti îl vor accepta, însa cei ce-l vor accepta vor recunoaste prin aceasta autoritatea fiarei, vor asculta de poruncile ei si vor primi semnul de identificare cu fiara. Curînd, închinarea cu forta, aici în America în fata deciziilor civile în probleme de constiinta si ascultare de legea lui Dumnezeu va fi adevarata piatra de încercare a credintei tuturor. Aceasta proba însa, va sta în cele din urma în fata tuturor locuitorilor pamîntului caci profetia spune clar ca tot pamîntul se mira dupa fiara. Desigur ca acest lucru ar putea sa vi se para de necrezut ca tot pamîntul sa ia în seama deciziile Americii care a facut o icoana fiarei. Howard J. Rough în cartea sa cu titlul Cum sa prosperi în timpul anilor rai ce vor veni, scrie la pagina 14 un mare adevar pe care l-a exprimat în niste vorbe care par o gluma. El a spus: „America, cu adevarat se afla pe marginea prapastiei si tot asa se poate spune despre restul lumii, deoarece cînd noi stranutam, restul lumii se îmbolnaveste de gripa”. Aceste vorbe cred ca vor fi mîine mai bine întelese de noi. Curînd locuitorii pamîntului se vor pomeni grupati fiecare sub steagul pe care si l-au ales; fie steagul ascultarii de poruncile lui Dumnezeu, fie steagul respingerii poruncilor divine si al ascultarii de poruncile oamenilor. Timpul alearga cu grabire. Marea lupta începuta cîndva în cer va intra înultimele ei faze.
  În timp ce miscarea ecumenica de unire a bisericilor într-un singur bloc religios se va remarca din ce în ce mai mult prin neascultarea fata de Sabatul biblic si impunerea pazirii duminicii, sabatul cel fals, Dumnezeu va aseza în vazul lumii pe poporul Sau credincios, pazitorul adevaratului Sau Sabat. Întrebarea este: Unde ma voi afla în acele zile? Unde ma aflu azi?

  În capitolul urmator, capitolul 14, vedem cum privirea apostolului Ioan este atrasa spre o alta scena, o scena fara fiare, fara moarte, fara desfasurari de forte satanice. El vede pe Muntele Sionului pe Iisus, Mielul lui Dumnezeu si împreuna cu El pe cei 144 de mii care aveau pe fruntile lor scris nu numele fiarei, ci numele Sau mîntuitor si numele Tatalui Sau. O, daca este ceva ce-mi doresc în acest moment cînd trebuie sa ne despartim, este ca astazi sa va hotarîti sa va întoarceti privirea spre Dumnezeu si legea Sa. Descatusati-va chiar astazi mîinile si mintea si primiti semnul lui Dumnezeu, adevaratul Sau Sabat. Pregatiti-va astfel înca de astazi pentru mareata zi cînd Domnul va înscrie pe fruntea tuturor credinciosilor Sai adevarati numele Sau si numele Tatalui Sau. Pregatiti-va pentru mareata zi a biruintei Sale.

  • Costel Bardan ,

   las-o moale , fiindca noi sintem mantuiti prin ” har ” datorita jertfei Domnului Isus si nu prin Lege . Intoarce-te la Evanghelie .

 102. stimate costel bardan,nota 10 la explicatia ce ati facuto despre apocalipsa 13,si sunt de acord cu ceea ce ati scris pt ca este adevarat,pt ca am cautat si eu. Dar am o intrebare : De ce tinem duminica,daca Dumnezeu spune sa tinem Sambata,adevarata zi de odihna a lui Dumnezeu????

 103. de acord cu papalitatea. partial de acord si cu sua. explicatia data este una ca la carte, ca la caretea adventista. vechiul refren. faza cu 666 nu bate deloc. intrebari:
  1. a intrat in vigoare 666? adica eu care lucrez sambata , acum in 2010, am pe mana sau/si pe frunte semnul fiarei?

  2.sa presupunem: cand toata lumea va lucra sambata si va tine duminica, cei ce vor respecta Sabatul nu vor mai putea vinde si cumpara?!?! nu bate.
  Nu se vorbeste despre imposibilitatea de a munci & stuff. Ci de imposibilitatea de a vinde si cumpara.E foarte fortata interpretarea adventista a acestei parti; mi se pare mai degraba inca o modalitate prin care dvs incercati sa ne aratati cat de satanici suntem noi, prin faptul ca tinem duminica, incalcand legea Sabatului; nu pare a fii o interpretare sincera si sub inspiratie. Este ca si argumentul suprem ortodox in ceea ce priveste inchinarea la icoane: faptul ca pe capacul ispasirii au fost sculptati 2 heruvimi. Interpretari fortate, cu scopul de a argumenta propriile pareri.

  chiar daca pare absurd, cred ca este vorba despre un implant electronic. Studiez la faculta chestii dinastea, si chiar am discutat cu un prof din state despre astfel de implanturi. Daca acestea, inca de domeniul viitorului, vor fii obligatorii, nu iti vei pierde doar conturile, ci chiar identitate; si odata cu identitatea, toate drepturile cetatenesti si toate drepturile omului…
  nu vi se pare mai credibil?

 104. interesanta! explicatie, domnul, Filaret, mam documentat asupra datelor si cred ca este semnificatia cea mai apropiata a apocalipsei 13.imi place ca dai date atat din istorie cat si din biblie,vreau sa intreb care este explicatia celor sapte biserici din apocalipsa?

 105. domnul vali,la intrebarile ce ati pus mai sus,gata sa raspuns si mai sus de textul dumneavoastra,si nici o data am spus si am sa spun,ca sunteti satanisti,toti oamenii sunt copii lui Dumnezeu,numai ca ei sau ratacit de la Tatal lor si au plecat pe alte drumuri,acum Tatal ceresc vrea sa ne aiba la El,si in privintza cu cipurile,citeste explicatia domnului,costel bardan,si acolo vei fi lamurit,deci,nu uita ca Satana incearca sa ne atraga atentia cu orice fel de falsificari,exemplu: despre ceea ce se discuta pe pagina aceasta,adik,semnul fiarei, ca daca este un cip electronic sau nu,ganditiva putin logic,Dumnezeu se uita la Cipul ce il ai sub piele sau unde o fi,sau se uita la inima,adik lu cine ii slujesti cu adevarat? ca mie poate sami faca orice vrea lumea,dar constiintza mea nu o poate obliga nimeni,ca sa nu ma inchin lui Dumnezeu,nici chiar Satana ma poate obliga,si nici Dumnezeu nu vrea sa ma oblige,asa ca chestia asta cu cipul,e doar sa ne distraga atentia de la adevaratul semn al fiarei,care este duminica,si in plus de asta mai si neglijam LEGEA lui Dumnezeu,gandindune la cipuri,mie mi se pare asa de copii chestia cu cipurile,daca doriti raspunsuri uitativa la ce sa scris mai sus,ca acolo sunt toate raspunsurile,sau daca nu,va voi raspunde din nou,Domnul sa te binecuvanteze! Amin!

 106. DLE FILARET
  tot respectul pentru biserica Adventista
  Pavel spune „nimeni sa nu va judece cu privire la o zi sau o mancare!”
  Cine tine o zi pentru Domnul o tine….

 107. Dumnezeu vorbeste despre o alta zi.Daca El hotărăşte din nou o zi, o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu să ne grăbim, dar, să intrăm în odihna aceasta, pentru ca nimeni să nu se pomeneasca venit prea tarziu.In alta ordine de idei satan ar fi acceptat ca aceasta noua zi sa fie Ziua Invierii Domnului? Se bucura el de ziua in care a fost invins? Nicidecum.Tocmai de aceea se lupta impotriva sarbatoriri ei.

 108. mam interesat despre sabat, am citit tot ce tine legat despre sambata, in sistemul iudaic sunt mai multe sabate la care iudei sarbatoreau si cred ca faceau parte din sistemul ceremonial ce reprezenta venirea Domnului Isus Hristos,atunci intrebarea pe care vreau so pun Domnului Filaret de ce Adventisti sarbatoresc sabatul?daca sistemul ceremonial sa incheat la cruce.Sau este vorba de vreun alt sabat?

 109. domnule nicu si anghel,de ce va ratacitit atata si incercati sa scuzati ceea ce faceti,si nu recunoasteti ca ceea ce Dumnezeu vrea de la noi,este sa tinem Sabatul,adik Sambata,eu cred ca sa lasat destul de clar lucrul acesta,citi mai sus ,Sabatul are o mare importantza,si Dumnezeu pune accept pe acest lucru,de ce nu sunteti sinceri cu dvs? Dumnezeu va vrea binele, nu raul,noi trebuie sa ne umilim in fata lui Dumnezeu si sa fim disponibili de a primi noi invataturi din parte lui Dumnezeu.Noi ca crestini ar trebuii sa cautam Adevarul,nu sa-L adaptam dupa ceea ce ne place noua,trebuie sa-L primim cu umilinta din iubire pt Dumnul Isus si asa cum este. Ce pacat de fariseii de pe timpul Domnului Isus,stiau ca e Fiul lui Dumnezeu ,dar nu L-au acceptat,ce dureros va fii,cand vor fii chemati la Judecata!!!!!! Ce durere vor avea aceia care cunosteau Adevarul si nu au pus in practica ceea ce Dumnezeu a zis!! sincer,doresc ca cu totii sa ne intalnim in Imparatia lui Dumnezeu,dar nu se poate ajunge ,daca nu ne lepadam de noi insine,si nu-L urmam pe Isus asa cum el doreste. Rugativa la Dumnezeu si eu am sa ma rog,ca prin Duhul Sfant ,sa va aduca lumina asupra zilei Sabatului. AMIN!

 110. Filaret,
  fariseii de pe timpul Domnului Isus,stiau ca e Fiul lui Dumnezeu ,dar nu L-au acceptat pentruca dezlega ziua sabatului si chiar L-au rastignit.Mai tarziu,dupa inviere,un alt fariseu,dupa ce se intalnise cu El pe drumul Damascului,le spunea contemporanilor sai ca tinand zile…se ostenesc degeaba.Despre Imparatia lui Dumnezeu le spunea ca este: neprihanire,pace si bucurie in Duhul Sfant,si ca in Ea se intra prin multe necazuri.Dorinta ta sincera sa ne intalnim in Imparatia lui Dumnezeu este buna,si sunt de acord ca trebuie sa ne lepadam de noi insine,si sa-L urmam pe Isus asa cum El doreste,adica in ziua Domnului sa fim in partasie,in Duhul.Sa ne rugam ca prin Duhul Sfant sa ne lumineze sa cunoastem Adevarul.In Ioan 8:32
  scrie : veţi cunoaşte Adevărul, şi Adevărul vă va face slobozi”,adica dezlegati,capabili de a discerne.

  • frate cum ne mai deosebim de cei care se inchina la;; icoane si statui. daca nu am tine sbatul chiar Domnul a spus ;voi pune sabatele mele ca semn antre mine si voi [pop. care tin poruncile]

 111. ce insemana pt dvs ” a deslegat ziua Sabatului”? si vreau sa stiu daca cu adevarat Isus l-a deslegat.

 112. domnule fabian,cele 7 biserici sunt:

  Hristos si cele sapte biserici luminatoare
  .
  Viziunea de fond (1:9-20)
  Autorul, locul, împrejurările şi timpul descoperirii. (v.9-10a) Ioan apostolul, numit şi presbiterul (pentru că era presbiter al Bisericii generale şi pentru că era în vârstă, poate singurul rămas în viaţă dintre apostoli), nu se recomandă ca părinte al creştinilor, ci ca frate, părtaş la necaz şi la Împărăţia lui Iisus.
  Ioan pe insula PatmosLocul primirii descoperirii este insula Patmos. Scriitorii vechi ai Bisericii ne arată că aceste lucruri s-au petrecut pe vremea cezarului Domiţian (81-96 e.n.), un împărat despotic, invidios şi orgolios care ura cultele orientale. Între anii 85-86, Domiţian a cerut evreilor să plateasca fiscus iudaicus, un impozit religios care nu era decât o deturnare a vechiului impozit pentru Templu hotărât de legea lui Moise. Acum templul nu mai exista (Titus, fratele lui Domiţian îl distrusese), dar Domiţian voia să continue acest impozit pentru un templu păgân. Iudeii s-au revoltat, n-au acceptat ideea. În aceste împrejurări, Domiţian repune în funcţiune cultul cezarului, se numeşte pe sine DOMINUS DEUS (Domn şi Dumnezeu) şi cere testarea loialităţii faţă de cezar prin onoruri de cult cuvenite zeilor. În special în provincia Asia romană (fostul regat al Pergamului în care erau cele şapte biserici amintite aici) unde acest cult fusese propus de către pergamenieni încă din timpul lui Augustus, deasemenea la Roma, au avut loc pe la anul 95 persecuţii anticreştine. În Roma sunt condamnate şi două dintre rudele împăratului: Flavius Clemens şi Flavia Domitilla, pentru „căi iudaice” şi pentru „ateism”. Acuzaţiile acestea sunt specifice, pentru că romanii nu distingeau pe creştini de evrei la început (deoarce practicile şi nu crezul sunt ceea ce iese în evidenţă), iar modul de închinare la creştini şi evrei (fără acceptarea unor imagini) era interpretat ca ateism (necredinţăîn zei). Persecuţia aceasta îl loveşte pe Ioan printre primii, în calitate de lider. Potrivit relatării tradiţionale creştine, Ioan a fost condamnat la moarte şi aruncat într-un cazan cu ulei clocotit, dar spre uluirea călăilor care voiau să se distreze, bătrânul n-a fost afectat deloc de acest tratament. Superstiţioşi, romanii nu l-au omorât, dar l-au trimis în exil printre condamnaţii la munci silnice la carierele de piatră de pe insula Patmos, undeva nu departe de ţărmurile Asiei. Aici şi în aceste împrejurări a avut loc Descoperirea lui Iisus Christos. În încercări sunt cele mai bune condiţii ca Iisus să ni se descopere.
  Timpul descoperirii este arătat în v. 10 ca fiind „ziua domnească” ( – he kyriake hemera). Comentatorii creştini văd în aceasta „zi a Domnului” o duminică, altii văd ziua Domnului în sens eschatologic, văzută de Ioan în viziune. Se pare că ultima variantă nu merge, deoarece Ioan indica în acest context (împrejurările, locul, etc), timpul în care a avut loc viziunea.

  Este cea mai naturala explicaţie, fără a forţa textul. Ce înseamnă „ziua domneasca”? De multă vreme în creştinătate, odată cu accentuarea sărbătoririi învierii Domnului (la început în paralel cu sabatul, apoi în mod exclusiv), prima zi a săptămânii biblice a fost numită „domnească” (în greacă, până astăzi este numită – kiriaki, iar în latină şi în limbile romanice: dominicus, domenica, duminica, domingo, dimanche etc). Întrebarea este: ce înţelegea Ioan prin această zi a Domnului? Era, oare, vorba de o zi închinată cezarului care se numea pe sine „Dominus”? Ioan n-ar fi avut nici o simpatie pentru o asemenea pomenire. Dacă era o frumoasa duminicuţă, de ce nu apare nicăieri în scrierile lui obiceiul sărbătoririi învierii? Dimpotrivă, ziua învierii este numită de el „ziua întâi a săptămânii” de lucru, potrivit Bibliei şi obiceiului iudaic (Ioan 20:1.19), în timp ce ziua a şaptea, lăsată de Dumnezeu de la geneza lumii şi confirmatăîn Decalog ca zi de repaos săptămânală (Gen.2:1-4, Ex.20:8-11), este numită de Ioan sabat (Ioan 9:14).
  A numi sabatul „ziua Domnului” era un lucru obişnuit la evrei, potrivit poruncii a patra. Iisus S-a recunoscut pe Sine ca Domn al Sabatului (Mc 2:27-28) ca unul care are toată autoritatea de a interpreta păzirea poruncii în spiritul ei şi nu în interpretarea plină de contorsiuni a rabinilor. Oare este posibil ca, dupa Ce Ioan evreul care păzise întotdeauna sabatul, care fusese un martor al obiceiurilor lui Iisus (Luca 4:16), care era printre cei condamnaţi pentru „căi iudaice”, care a văzut în viziune originalul ceresc al decalogului ( Apoc.11:19),O usa s-a deschis in cer care repeta foarte des în scrierile lui valoarea ascultării de poruncile lui Dumnezeu, care ne spune că rămăşiţa Bisericii din timpul sfârşitului, sfinţii lui Dumnezeu, sunt cei ce păzesc „poruncile lui Dumnezeu” şi „mărturia lui Iisus / credinţa în Iisus”, să fi numit o zi obişnuită ca fiind „ziua Domnului” ?
  Se ştie din istoria Bisericii din acele timpuri că chiar sărbătorirea tradiţională a Paştelui printre creştinii din Asia se făcea într-un mod apropiat de iudei: se ţinea odată cu paştele evreiesc (la 14 Nisan, indiferent de ziua săptămânală în care cădea) şi se accentua mai mult moartea lui Iisus decât învierea. Schimbarea semnificaţiei şi datării paştelui tradiţional răsăritean s-a realizat la Roma dupa anii 130 şi s-a accentuat învierea, nu doar ca celebrare anuală, ci şi săptămânală. Frumos, în aparenţă, dar acest obicei intervenit pe lângă sabat a reuşit în câteva secole să desfiinţeze porunca lui Dumnezeu în favoarea datinei omeneşti pentru majoritatea lumii creştine. „Degeaba Mă cinstesc ei!” —zicea Iisus (Mc.7:6-13). Această descoperire a Apocalipsei într-o zi de Sabat, ziua lui Christos Dumnezeul Creator şi Mântuitor, este elocventă în favoarea înţelegerii conflictului final descris în sectiunea a IV-a, între semnul lui Dumnezeu şi semnul fiarei.
  Viziunea apariţiei Christosului glorificat ( v.10b-17a)
  Iisus este recunoscut de Ioan. Această descriere este, practic, identică cu aceea a lui Michael din Daniel cap 10, ceea ce identifică pe Michael cu Christos. Iisus este îmbrăcat aici ca Mare Preot în haine lungi şi cu brâu la piept. Comparaţi efectul asupra lui Ioan cu reacţia lui Daniel. [ Imagine]
  Iisus vorbeşte (v.17b – 20 continuate cu cap.2 si 3).
  Iisus este Dumnezeul cel Viu. El are Viaţa în Sine Însuşi. De aceea El este Marele Preot, singurul Suveran Pontif purtător al cheilor Paradisului şi Infernului. Această imagine este fundamentală pentru înţelegerea identităţii Antichristului din Apocalipsa. Apocalipsa nu ne aduce altceva decât cartea lui Daniel. Este doar o îmbogăţire, în lumina crucii şi a siguranţei victoriei lui Messia.
  Iisus este reprezentat ca supraveghetor al bisericilor Lui, în timp ce comunităţile creştine sunt reprezentate prin nişte sfeşnice (lampadare, candelabre)Iisus vorbeste din mijlocul celor 7 sfesnice . Aceasta arată valoarea Bisericii înaintea Lui, iar lumina fiind rolul misionar al Bisericii. Cele şapte biserici pomenite aici nu erau singurele biserici creştine, nici măcar singurele din provincia Asia romană (Colosse, Ierapole şi altele erau vecine cu ele sau printre ele), ceea ce ne sugerează că aceste şapte biserici au fost selectate ca simboluri ale totalităţii Bisericii, potrivit semnificaţiei numărului şapte în Apocalipsa. Este vorba de totalitatea Bisericii în spaţiu dar şi în timp, perioadă după perioadă istorică, fiindcă atât Ioan cât şi Iisus se referă la ele în aceeaşi ordine. Identitatea Bisericii nu se confundă cu identitatea istorică. Nu criteriul apartenenţei la o tradiţie sau confesiune este aici simbolul sfeşnicului luminător. Singura succesiune, apostolică la care fac referinţă apostolii este succesiunea spirituală, nu perfecţiunea lanţului hirotonirii şi nici posibilitatea dovedirii unei continuităţi evanghelice pure de la apostoli şi până astăzi.
  Identificarea celor şapte biserici apocaliptice cu şapte perioade ale Bisericii universale apare în principiu la Victorinus (+303). Apoi la Beda (673-735), învăţat catolic britanic. Sistemul a fost preluat de Haymo (sec.IX), episcop catolic de Halberstadt; Bruno de Segni, episcop catolic italian (+1113), Beranger de Tours, învăţat francez (sec.XI), Albert cel Mare din Colonia, savant german (+1280), Walter Brute, savant wiclefit de la Oxford (sec. XIV), după care se întâlneşte în mod frecvent printre protestanţi. În Mişcarea Millerită aceasta a fost o poziţie standard. Noi credem în această aplicaţie pentru că fiecare mesaj se potriveşte nevoilor spirituale ale timpului. Ellen White a confirmat această interpretare în cartea „Istoria Faptelor Apostolilor”.
  Toate mesajele următoare sunt adresate îngerilor bisericilor. Nu trebuie trecut cu usurinţă peste acest amănunt. Cuvântul grecesc (anghelos) are aceeaşi semnificatie ca şi în

  ebraica VT din Mal.2:7b, şi înseamnă sol (mesager, trimis). Omul care are răspunderea spirituală, la creştini episcopul (supraveghetorul) sau presbiterul („bătrânul”), echivalentul pastorului în sens protestant, este solul (ambasadorul, trimisul, mesagerul) lui Dumnezeu. Solia se adresează liderilor religioşi pentru că ei răspund de biserică şi pentru că exemplul şi învăţătura lor sunt decisive în faţa poporului. Totodată, semnificaţia mesajului nu este exlusiv aplicabilă „îngerului”. Chiar dacă îngerul unei biserici este un ambasador ireproşabil al lui Dumnezeu, el primeşte mesajul ca unul care are rolul de reprezentant şi transmiţător (vezi si Ex. 33:1 a. 3 b). El este şi primul care are obligaţia de a-l aplica la sine.
  O aplicaţie care să-l ocolească pe înger sau să se adreseze cu prioritate bisericii şi nu îngerului, nu îndeplineşte cerinţele exegetice ale textului sacru. Atentie, îngeri! Dumnezeu ţine în mâna Lui stelele Bisericii, şi nimeni nu le poate smulge (Ioan 10:28). Dar ele pot cădea, se pot smulge singure şi să devină îngeri ai celui rău. Aceasta este marea tragedie a creştinismului (Is. 14:12, Apoc. 12:1.4, Iuda 13). Şi nu trebuie să treacă neobservată mustrarea credinciosului înger care a refuzat categoric închinarea lui Ioan, cât şi slabiciunea credinciosului de a se închina reprezentantului lui Christos, chiar şi după ce fusese mustrat o dată (Apoc. 19:10, 22:8-9). Acest incident repetat este menţionat în Apocalipsa în legătură cu testul final din secţiunea centrală a Apocalipsei: închinarea la Dumnezeul Creator sau închinarea la o creatură (fiara cu număr de om)? Înălţarea omului (a solului lui Dumnezeu) în Biserică este incriminată în cartea lui Daniel (Dan 11:36-37 comp. cu 2 Tes 2)
  Fiecare dintre cele şapte epistole apocaliptice au la început un destinatar şi un expeditor, după care urmează aprecieri, mustrări, avertizări şi o exortaţie (îndemn) urmată de o făgăduinţă pentru cei ce îşi însuşesc mesajul. Faceţi un tablou în care cele şapte mesaje să fie reprezentate în paralel, observând ce lipseşte la unele sau ce este în plus. Deasemenea, luând ca etalon pe cei care nu sunt mustraţi şi notându-i cu nota 10, daţi note şi celorlalte în aşa fel încât să respectaţi diferenţa dintre ele. Observaţi cum Iisus se adresează fiecărei biserici cu una din caracteristicile descrierii Lui din viziunea de fond (cap.l). Observaţi şi explicaţi legătura strânsă care este între mesaj pe de o parte şi modul de prezentare a Expeditorului şi făgăduinţa finală pe de altă parte.
  Îngerului din Efes (2:1-7)
  Biserica din Efes este principala biserică din Asia pe timpul lui Ioan, „sediu apostolic” (dacă se poate spune că apostolii au avut „sedii”, fiind cunoscuţi mai degrabă ca unii care circulă în interesul misiunii decât ca nişte statui episcopale. Istoria întemeierii acestei biserici se găseşte în Fapte 18-20 şi se pot găsi informaţii despre ea în Efeseni şi 1-2 Timotei.
  Biserica din Efes este imaginea bisericii apostolice contemporane cu Ioan, între anii 31-100. Semnificaţia numelui cetăţii (dacă acest lucru trebuie aplicat spiritual) este acela de avânt, lansare, misiune. O biserică ce avea un trecut şi un prezent plin de statornicie, de trudă evanghelică şi rezistenţă contra ereziilor. Dar este ciudat că, în timp ce ura faţă de erezie creşte, iubirea faţă de Christos şi faptele dintâi, ale credinţei şi iubirii, intră în eclipsă. Tragedia bisericii apostolice a fost aceea că pe măsură ce iubirea dintâi s-a scurtat, necazul — despre care se speră că nu va dura mai mult de o generaţie — , s-a lungit (Mat.24:12-14.21.34). Se poate vorbi despre generaţia primului avânt misionar (31-70) şi, după căderea Ierusalimului, de o a doua generaţie creştină care pe timpul lui Ioan, nu mai reprezenta exact „iubirea dintâi”. Dacă răcirea dragostei dintâi înseamnă cădere şi necesită pocăinţă, în ciuda calităţilor creştine enumerate aici, atunci câtă apostazie şi nevoie de pocăinţă este acolo unde, calităţile tipic efesene au dispărut. S-a pocăit Biserica Efeseană? Poate că generaţia care a primit acest mesaj l-a luat în serios. Dar ce putem spune despre urmaşii efesenilor apostolici?

  Christos a hotarât mutarea sfeşnicului primei biserici în caz de nepocăinţă. După cum romanii au luat din templul Ierusalimului sfeşnicul pe care l-au mutat la Roma, simbolizând pierderea preeminenţei poporului ales, la fel avea să se întâmple şi cu creştinătatea care-şi pierdea iubirea creştină. Acest principiu al iubirii este esenţa legii lui Dumnezeu. Ortodoxia teologică fără iubirea dintâi este un sfeşnic fără lumină.
  Nicolaiţii (2:6) erau o sectă eretică de orientare gnostică, (Gnosticismul a fost un amestec de filozofie grecească neoplatonistă şi de idei persane, un fel de teosofie, de curent esoteric şi sincretist, un fel de „New Age”. Pătrunderea acestui curent în Biserică în primele cinci secole a dus la serioase modificări teologice şi spirituale, la reinterpretarea Evangheliei într-un mod alegoric, spiritist, şi antiiudaist. Unii gnostici aveau chiar idei sataniste). În ce priveşte moralitatea şi stilul de viaţă, gnosticii erau fie asceţi extremişti, fie libertini. Libertinii se mai numesc şi antinomieni (împotriva legii morale). Comentatorul baptist John Sweet spune despre nicolaiţi că ei susţineau, scutirea creştinilor de cerinţele legii morale. Victorinus este citat adesea spunând despre nicolaiţi că „erau nişte înşelători turbulenţi care, folosindu-se de numele lui Nikolaos unul dintre cei şapte diaconi (Fapte 6:5), învăţau că alimentele jertfite idolilor puteau fi exorcizate şi apoi mâncate, şi că oricine ar comite desfrâu poate primi pace în ziua a opta”.
  Îngerului din Smirna (2:8-11).
  Biserica din Smirna nu mai este pomenită în alt loc biblic. Nu ştim cine a întemeiat-o. Se ştie însă că, în sec. II a fost o persecuţie anticreştina în Smirna, cu care ocazie a fost martirizat episcopul Policarp, un pastor care-l cunoscuse pe Ioan. Numele cetatii înseamnă mir (răşină amară şi parfumată). Biserica Smirneană este tipul Bisericii dintre anii 100-313, o perioadă plină de tot felul de primejdii din afară şi dinăuntru, perioada de persecuţii şi frământări. Pedeapsa obişnuită pentru creştini era confiscarea averii, de aceea bogaţii erau mai înclinaţi spre compromis şi apostazie. Declinul teologic şi moral al Bisericii devine evident în această perioadă în care unii ştiu să rămână statornici cu orice preţ, în timp ce alţii au mijloace să-şi cumpere libertatea şi dreptul la o viaţă trecătoare cu preţul conştiinţei.
  Sinagoga Satanei pomenită aici se referă la sinagoga evreiască din timpul lui Ioan. Dar în aplicaţie secundară la perioada lungilor persecuţii anticreştine, sinagoga Satanei reprezinta pe „cei ce zic că sunt iudei şi nu sunt ci mint”. Dacă evreii din Smirna nu erau consideraţi de Christos ca fiind adevăraţi iudei (Rom.2:25-29), cu atât mai puţin creştinii care urau pe fraţii lor şi neglijau poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Iisus, urmând interpretările unor învăţători ameţiţi de filozofie şi spirit păgân. Aceia urau pe evrei şi susţineau că ei înşişi sunt adevăraţii evrei, dar minţeau pentru că

  nu erau evrei nici în sens fizic şi nici în sens spiritual. Satan este văzut în Smirna – ruineacest mesaj ca fiind patronul evreilor anticreştini, al creştinilor care urăsc pe iudei şi pe fraţii lor „iudaizanţi”, şi al romanilor care urau iudaismul şi creştinismul, condamnându-le deopotrivă (v.10). Politica divide et impera a fost aplicată de romani în relaţiile dintre Sinagogă şi Biserică. Şi, în lupta dintre tendinţele iudaizante şi cele antiiudaiste în Biserică, a învins un neopăgânism roman universal cu faţă creştină.
  Persecuţiile romane au fost mai întâi sporadice şi locale până la anii 250. Între anii 250-260 au fost sistematice şi generale, lovind mai ales în conducătorii Bisericii. Dar între anii 303-313, cezarii au lansat o ofensivă disperată, un adevărat război de exterminare a Bisericii. Acestea sunt cele „zece zile” de necaz, după interpretarea lui Walter Brute, învăţatul wiclefit din secolul al XlV-lea.
  Îngerului din Pergam (2:12-17).
  Numele cetăţii înseamnă fortăreaţă înaltă, acropolă. Biserica pergameniană, despre care NT nu mai spune nimic în altă parte, este simbolul rezistenţei spirituale creştine dintre anii 313-538,) în Biserica cezarilor şi a episcopilor care au trădat evanghelia. Nu este de mirare că în această perioadă a compromisului, a secularizării Bisericii Pergam – ruineşi creştinării lumii, Iisus vede locuinţa lui Satan vecină cu Biserica. După cum Pergamul, în calitate de centru al cultului imperial, putea fi numit pe drept, „tronul lui Satan” (vezi v.10), tot astfel Biserica anilor 313-538 a locuit într-o perioadă a imperiului în care Satan era prezent într-un mod foarte semnificativ, ca înşelător strălucit (2 Cor 11:2-4). În sec.XI, filozoful francez Beranger a afirmat că Roma este „tronul Satanei”.
  După exemplul profetului apostat Balaam care devenise ghicitor şi ispititor al poporului lui Dumnezeu, de dragul banilor şi a parvenirii, o mulţime de episcopi şi învăţători libertini au influenţat Biserica în această perioadă (Numeri 22-25, 31:8, 2Petru 2:15-22). Balaam înseamnă (în limba ebraică) „stricăciunea poporului” sau „nimicirea poporului”, iar numele grecesc Nikolaos (patronimul nicolaiţilor) înseamnă „biruinta poporului”. Se pare că aici este un joc de cuvinte semnificativ. Balak înseamnă „pustiitor” şi poate reprezenta foarte bine Roma cezarilor (vezi Dan.9:26-27). Această doctrină nicolaită care se infiltrase de mult în Biserică şi acum cauta să dicteze, era exact opusul Sinodului apostolic (Fapt 15:19-21) care confirmă în creştinism legile iudaice despre modul în care trebuie jertfite animalele curate, ferirea de sânge, de desfrâu şi de lucruri jertfite idolilor, respectul faţă de sabat (Fapt 15:19-21, 16:12-13. 20-21). Prin urmare, sinodul apostolic luase hotărâri destul de „iudaizante”. Iar aceşti nicolaiţi, fiind gnostici şi libertini, urau aspectele iudaice ale creştinismului, voind să se debaraseze de ele. La iudei n-a existat un cult al morţilor. „Morţii cu morţii!”- zicea Iisus. Dar poporul înşelat de Balaam participa la cultul morţilor (Ps. 106:28.35-36.39-41) care este un cult al demonilor (1 Cor 10:20).
  Înjosirea sabatului biblic ca fiind o superstiţie iudaică şi un semn al blestemului, a favorizat pătrunderea păgânismului. Se pare că banchetele idolatre de la temple se făceau în „ziua soarelui”, ziua pe care creştinii ameţiţi de gnosticism o închinaseră Domnului sub pretextul că este ziua luminii şi ziua a opta a circumciziei creştine, ziua învierii Domnului. Pe lângă pericolul coruperii creştinismului, persecuţiile fuseseră o adevarată binecuvântare. Obiceiuri şi concepţii păgâne au început să fie tolerate în Biserică, inovaţii şi explicaţii noi au început să apară şi în scurt timp, creştinismul de modă veche a devenit intolerabil, fiind pus la index împreună cu iudaismul şi cu păgânismul. Biserica tolerată a devenit, destul de repede, intolerantă. Odată cu aceste simptome, ea nu-şi mai merita numele de creştină. Aşa-numita succesiune apostolică devenea o vorbă goală şi trecea odată cu „mutarea sfeşnicului”, asupra

  celor rămaşi credincioşi, ca şi dreptul de întâi-născut al lui Esau (Evrei. 12:15-17.22-23).
  Creştinismul adevărat a fost susţinut de către cei ce au încercat să se opună valului de păgânism care invadase Biserica. Avem relatări istorice despre clerici ca Vigilantiu de Barcelona, Iovinian şi Elvidiu din Roma, Bonos de Sardica, Udo din Mesopotamia, care au condamnat ierarhia coruptă şi înclinată spre practici păgâne, cultul morţilor, goana după moaşte şi obiecte „sfinte”, monahismul, pelerinajele, priveghiurile şi multe alte obiceiuri care încurajau mentalitatea păgână în Biserică. Afară de aceste personaje istorice urâte de Biserica imperială, au existat grupe de creştini care se separaseră de Biserică sau care trăiau prea departe de sediile principale creştine pentru a fi influenţate şi subordonate. Aşa au fost creştinii din Orient, din Irlanda şi nordul Italiei care au mai rezistat un timp.
  Sabia din v.12 şi 16 este o aluzie la pedeapsa lui Balaam (Num.21:31-33, 31:8, Apoc.l:16, 19:21).Invaziile barbare au împlinit în sens istoric şi parţial această profeţie. Dar adevarata răsplată se lăsa încă aşteptată.
  Antipa, un martir din Pergamul contemporan cu Ioan, este simbolul primelor victime ale bisericii „dreptcredincioase” imperiale. Predicarea violenţei împotriva donatiştilor din Africa, executarea lui Priscillian din Spania împreună cu tovarăşii lui, sunt primele isprăvi de acest gen. Mai târziu, isprăvile au fost şi mai mari. Ura confesională dintre ortodocsi şi arieni, dintre diofiziţi (diofizit=creştin care susţine doctrina celor două naturi distincte, divină şi umană ale lui Iisus) şi monofiziţi (monofizit= creştin care susţine o singură natură în Iisus, o combinaţie a celor două), amestecată cu ura rasială şi culturală dintre romani şi barbari, dintre greci şi latini, au fost ocazii în care cruzimea şi-a făcut loc în Biserică. Sfântul Atanasie cel Mare dăduse tonul punând la cale în secret uciderea învăţatei păgâne Hypatia din Alexandria. În ura faţă de tot ce nu era ortodoxie sinodală şi nu se supunea nomocanoanelor, printre evrei, păgâni şi eretici, adevărul cădea sub aceleaşi acuzaţii. Aceste practici au culminat pe timpul lui Iustinian la Constantinopol
  Observaţi specificul făgăduinţei date Bisericii din acest timp. Mana este un simbol al grijii lui Dumnezeu, al lui Iisus— pâinea vie şi al testului spiritual al păzirii sabatului (Ex 16, Ioan 6). Ceea ce este sabie pentru vrăjmaşi, este mană pentru credincioşi. Pregătită de îngeri şi ascunsă lângă cele zece porunci în Sfânta Sfintelor, mana este simbolul Cuvântului lui Dumnezeu care nu vine prin mijlocirea preoţilor, ca pâinea din Sfânta. Totodată, mana este simbolul alimentaţiei simple, necarnate, venind în opoziţie cu stilul de viaţă al nicolaiţilor care, în lăcomia lor după carne, călcau instrucţiunile lui Moise şi ale apostolilor (Ex 16:4, Num 11:4-10, Ex. 15:26, Ps.78:18, ICor 10:5-6.11-12.20. Iuda 12, 2Petru 2:13). Pentru a înţelege „slobozenia” de care făceau uz nicolaiţii, citiţi cu atenţie epistolele lui Iacov, Iuda, 2 Petru 2-3 şi epistolele lui Ioan.
  Piatra albă este un simbol antic al eliberării din sclavie, al achitării, al onorării. Oferirea unei pietre negre era gestul condamnării. Adevaraţii creştini au fost înfieraţi ca eretici şi condamnaţi. Dar Iisus le dă un nume nou pe care falşii creştini nu-l pot cunoaşte fiindcă el reprezintă înfierea.
  Îngerului din Tiatira (2:18 – 29)
  Despre comunitatea creştină din Tiatira nu ştim nimic altceva. Se poate că ea să fi fost înfiinţată în urma misionarismului Lydiei, negustoreasa crestinată de Pavel în Filipi (Fapt 16:14). Pe timpul lui Ioan, o femeie adeptă a doctrinei nicolaiţilor se da drept profeteasă în această biserică şi are destul succes. „îngerul”, ocupat cu evanghelizarea şi cu alte activităţi pastorale, nu este destul de vigilent şi este mustrat ca fiind tolerant faţă de corupţie. Iisus o compară cu Izabela, regină păgână a lui Israel care promova cultul solar al lui Baal.
  Biserica din Tiatira reprezintă pe creştinii din perioada 538-1517, din noaptea spirituală a evului mediu. Numele Tiatira înseamnă jertfe grozave. Falsa profeteasă reprezintă ierarhia romană care pretinde că este mater et magistra, mama şi învăţătoarea tuturor oamenilor şi care s-a abătut de la învăţătura apostolilor, permiţând — sub un val subţire de ascetism şi disciplină—, un libertinism analog cu al nicolaiţilor.
  Numele de Izabela pe care i-l dă Domnul este foarte semnificativ. Izabela a promovat un cult păgân în Israel, înlăturând cultul tradiţional al lui Yahwe. A numit preoţi şi a construit temple idolatre, a lansat o persecuţie teribilă împotriva disidenţilor care nu acceptau cultul ei, în primul rând au fost ucişi profeţii lui Dumnezeu. Regele Ahab era influenţabil şi, cu toate că uneori era impresionat de oamenii lui Dumnezeu, de regulă era posedat de spiritul Izabelei.
  Această istorie reprezintă un foarte limpede tip al evului mediu creştin în care o Biserică puternică, mai puternică decât împăratul şi decât regii europeni, a căutat să înlăture urmele creştinismului vechi, descurajându-i prin tot felul de mijloace omeneşti sau exterminându-i pe adepţii creştinismului evanghelic. Şi după cum pe timpul lui Ilie, perioada de secetă a durat 1260 de zile (Lc 4:25, vezi şi Apoc. 11:3-6, 12:6), în creştinătate a domnit papalitatea timp de 1260 ani (538-1798; vezi explicaţiile de la Dan.7: 25). În acest timp, oamenii lui Dumnezeu erau adesea siliţi să se ascundă în locuri pustii, în peşteri sau în ţări mai depărtate, asemenea lui Ilie şi profeţilor ascunşi de majordomul Obadia. Dar în ciuda aparentei înfrângeri a cauzei lui Dumnezeu, au existat nu doar personalităţi proeminente ca Ile şi profeţii, ci şi oameni de rând, anonimi şi liniştiţi, prefiguraţi prin „cei 7000″ care nu frecventau liturghia lui Baal.
  Prin Jzabela, Inspiraţia ne prezintă aici o imagine a marii împărătese prostituate Babilon din cap. 17. Lux, pretentii imperiale, blasfemii incredibile, un potir de aur şi, în acelaşi timp, desfrâu, spurcăciune şi vărsare de sânge. Imaginea este elocventă. Apocalipsa nu ar avea nevoie de nici o explicaţie, dacă cititorii ştiu puţină istorie. Expresia „i-am dat vreme să se pocăiască” subliniază lungimea răbdării lui Dumnezeu, faptul că a

  suferit timp îndelungat această situaţie. Un „necaz mare” a venit peste popoarele creştine în măsura în care s-au lăsat manipulate de această Biserică Izabela. Versetul 23 este un ecou sigur la Ez 23:48 (vezi contextul) în care Ierusalimul şi Samaria sunt comparate cu două femei necredincioase soţului lor.
  Ceilalţi din Tiatira, adică oponenţii Izabelei, reprezintă pe creştinii evanghelici medievali care, în măsura cunoştinţei moştenite sau primite din puţinele Scripturi care erau la dispoziţie, au transmis cu eroism flacăra creştinismului adevărat. Ei erau acuzaţi ca oamenii diavolului, dar Iisus întoarce împotriva partizanilor Izabelei această acuzaţie. Fie că s-au numit culdei. valdenzi sau albigenzi, lollarzi, husiţi sau altfel, fie că erau în Biserică sau separaţi de ea, aceşti oameni care au înfruntat cele mai aspre persecuţii şi au rezistat secolelor, au făcut o lucrare de diseminare a învăţăturii evanghelice, progresând atât de mult încât au dovedit că persecuţiile favorizează misionarismul în loc să-l stingă (v.19 b). Fără lucrarea lor preliminară, Reforma din sec.XVI n-ar fi avut mare efect. Omenirea nu-şi dă seama cât de mult datorează acestor oameni modeşti care au păstrat vie flacăra credinţei şi a dragostei creştine.
  Iisus promite că va răsplăti fiecăruia după faptele lui (v.23 b) şi nu după crezul mărturisit, nici după apartenenţa eclesiastică, nici după zelul în depistarea ereticilor, ci după faptele lui. Acest standard al judecăţii are întotdeauna un sens moral (vezi Mat 25:31.40.45.46). Tot ce ai făcut sau n-ai făcut aproapelui este considerat ca fiind atitudinea personală faţă de Christos. Şi cine este aproapele ? Chiar şi ereticul şi sectantul ? Iisus a răspuns afirmativ în Lc. 10:25-37.
  Printre cei care au identificat Biserica Tiatira cu perioada medievală a creştinătăţii, au fost şi catolicii Ratton şi Holzhauser. Ei se referă la acest mileniu (sec.VI-XVI) ca la o epocă strălucită şi nu întunecată, deşi luxul dădea naştere uneori, păcatelor Izabelei…Ei identifică acest mileniu cu acela din cap.20, pretinzând că diavolul ar fi fost legat. Dar dacă diavolul a fost legat, de ce au fost torturati şi ucişi cu sălbăticie, timp de secole, atâţia credincioşi pe motiv că sunt agenţi ai diavolului şi eretici ?
  Îngerului din Sardes (3:1-6)
  Despre întemeierea Bisericii din Sardes, deasemenea nu ştim nimic. Numele cetăţii este de origine lidiană şi nu-i cunoaştem sensul. Mesajul scrisorii se potriveşte foarte bine creştinilor din perioada Reformei şi Contrareformei, între 1517-1798 (între începutul Reformei lui Luther şi lovitura dată papalităţii după Revoluţia Franceză). Există un secret al aprecierii pe care o face Iisus. Biserica din Efes era plină de calităţi, dar a fost mustrată pentru faptul că mergea în regres. Biserica din Tiatira n-a fost destul de vigilentă contra ereziei, dar faptele ei mergeau în progres. Biserica din Sardes însă, este plafonată spiritual, lipsită de vigilenţă, imperfectă în fapte, cu hainele mânjite şi nu-şi mai aminteşte de principiile Evangheliei aşa cum le-a primit. Este moartă spiritual, dar în mod paradoxal îi merge faima de biserică vie… În timp ce catolicul Ratton a recunoscut în Biserica Sardes catolicismul dintre anii 1545-1850 (prin prisma persecuţiilor anticatolice!), protestantul Dr. Th. Gill (1748) a aplicat mesajul scrisorii la timpul său, arătând că epoca aceasta a început în sec. XVI şi se apropia de sfârşit. Cei mai mulţi interpreţi protestanţi însă, preferau să vadă în creştinătatea Reformei, Biserica din Filadelfia căreia nu i se aduc reproşuri. Chiar această preferinţă este suspectă.
  Nu comparăm Bisericile Reformei cu Biserica Romană. Dar în comparaţie cu rezistenţa de secole şi progresul mişcărilor prereformatoare medievale, protestantismul s-a plictisit de Reformă destul de repede. După ridicarea spectaculoasă a unor personalităţi ca Luther, Zwingli, Calvin, Knox şi alţii (care au fost începătorii unei reforme evanghelice şi părinţii unor biserici reformate naţionale şi internaţionale), urmaşii au bătut în cuie crezuri ca şi bisericile istorice, s-au mulţumit cu un creştinism formalist, o religie de stat mai convenabilă decât jugul papist. Iisus era înălţat în crezuri dar absent din viaţă. Deaceea a fost necesar să apară alţi reformatori în interiorul Reformei, care să continue opera revenirii la creştinismul apostolic. Aşa au apărut Menno Simmons, Oswald Glait, Ludwig Spener, contele Zinzendorf, baptiştii

  şi alţi credincioşi englezi, fratii Wesley şi mulţi alţii. Mişcările întemeiate de ei au fost persecutate în interiorul Reformei. Aceştia, la rândul lor, deşi au venit cu o mai mare măsură de toleranţă şi iubire de adevăr, şi-au construit crezuri-standard care au îngheţat înainte de a se ajunge la o unitate creştină sau la credinţa curată predicată de apostoli. În ciuda principiului sola Scriptura, protestantismul a tolerat în practică şi chiar în credinţă datini romane dintre care, cele mai răspândite sunt: serbarea duminicii în locul Sabatului biblic, credinţa în nemurirea naturală a sufletului şi în chinurile veşnice ale iadului, credinţa în predestinaţie, unirea bisericii cu statul, persecutarea disidenţilor şi altele.
  Nu toate curentele protestante manifestă toate carenţele amintite mai sus. Unele s-au corectat cu timpul, altele şi-au părăsit principiile şi viaţa de la început. În orice caz, spre sfârşitul sec. XVIII, protestantismul era ros de raţionalism, misticism, deism, secularism şi lâncezeală spirituală. Totuşi, unele din cele mai frumoase capitole din istoria Bisericii au fost scrise de protestanţi, atât în sec.XVI cât şi mai târziu. Biserica Romană a încercat deasemenea să se reformeze, dar Reforma ei a fost îndreptată împotriva Reformei evanghelice, denumită astfel Contrareformă.
  Pentru a înţelege aprecierea Mântuitorului, este necesar să comparăm faptele îngerului din Sardes cu ale celui din Tiatira (2:19, 3:2). Cel din Tiatira a progresat în fapte bune, cel din Sardes are fapte nedesăvârşite (Iacov 2:26, Ev 9:14). Textul grecesc spune că faptele îngerului din Sardes nu sunt depline înaintea lui Dumnezeu. Teoria îndreptăţirii strict forensice, (doar socotit neprihănit, nu şi făcut neprihănit!) este aici mustrată prin referirea la hainele albe nemânjite. Cine va fi îndreptăţit la judecata divină? Cel ce va birui! Este cineva predestinat la mântuire? Nu, chiar şi cei scrişi în cartea vieţii pot fi şterşi de acolo, dacă nu vor fi găsiţi printre biruitori. Îngerul sardian este mort spiritual. Nume de mort în cartea vieţii! Iată, aici, necesitatea judecării „casei lui Dumnezeu”, lucru pe care cei mai mulţi protestanţi nu-l admit (v.4-5).
  Îngerului din Filadelfia (3:7-13)
  Despre Biserica Filadelfiană din timpul lui Ioan nu ştim nimic în afară de cele scrise aici. Dar această scrisoare reflectă perfect condiţia adevăraţilor creştini din perioada 1798-1844 (de la umilirea papalităţii până la începutul Judecăţii). Filadelfia înseamnă, în greceşte, iubire frăţească. Aceasta este perioada marilor treziri evanghelice moderne, perioada înfiinţării societăţilor misionare, a societăţilor biblice; perioada mişcărilor de temperanţă, a reformelor în educaţie şi a trezirii interesului pentru profeţia din Dan. 8:14. Este biserica unei singure generaţii care, fiind impresionată de o serie de semne cosmice, politico-religioase şi sociale, a crezut că revenirea lui Isus va avea loc în acea generaţie şi s-a pregătit pentru acest eveniment prin pocăinţă, viaţă creştină şi un misionarism activ. Solia filadelfiană subliniază ideea revenirii lui Iisus. Acest lucru este o dovadă în plus asupra justeţei aplicaţiei celor şapte biserici la perioadele istoriei bisericeşti universale (v.ll)
  O serie de oameni ai lui Dumnezeu, pastori, evanghelişti sau laici din diferite biserici au fost impresionaţi în mod deosebit de faptul că perioada profetică cea mai lungă din Dan.8:14, referitoare la Judecată, urma să se împlineascăîn câţiva ani. Această înţelegere i-a determinat să se scoale şi să trezească şi pe alţii, chemând sufletele la pocăinţă. A fost o mişcare interconfesională în care Spiritul lui Dumnezeu a făcut lucruri mari. Dacă Reforma sec. XVI a rămas mai proeminentă în istoria Bisericii decât redeşteptările adventiste din sec. XIX, acest lucru se datorează faptului că oamenii sunt înclinaţi să laude mai mult ceea ce are strălucire pământească. Reforma fusese în acelaşi timp o mişcare politică, fusese susţinută de personalităţi politice şi guverne pământeşti şi a atras în mod natural populaţiile din diferite state care au trecut la reformă în masă. Cam la fel cum s-a făcut creştinarea unor triburi şi popoare în secolele IV-VI. În plus, Reforma nu se adresa individului ca persoană cu voinţă liberă. Botezul pruncilor şi confuzia dintre biserică şi stat/naţiune determina un creştinism popular lipsit de acea pietate cerută de Noul Testament. Naşterea din nou şi libertatea de conştiinţă sunt domenii practic necunoscute într-un asemenea tip de creştinism. Prin contrast, trezirile din sec. XIX au adus exact ce lipsea perioadei sardiene (protestante): faptele desăvârşite, faptele credinţei (v.8.10). Deşi are puţină putere şi este dispreţuit de creştinii cu numele, creştinul filadelfian păzeşte cuvântul Domnului.
  Istoria trezirilor din această perioadă este prea bogată pentru a fi descrisă aici. Amintim doar faptul că aceste treziri au avut loc în special în bisericile protestante americane, britanice şi europene, având unele influenţe şi asupra unor zone catolice sau din orientul necreştin şi în coloniile engleze. Bisericile cele mai mişcate de aceste treziri au fost tocmai cele care, în perioada anterioară reprezentaseră variante mai profunde şi mai personale ale Reformei: baptiştii, pietiştii şi metodiştii. Credincioşii acelei perioade au înţeles că trăiau în epoca filadelfiană. Pe continent, învăţaţi protestanţi asemenea lui Gaussen, Jung-Stilling, Hentzepeter; în Britania, Edward Irving şi alţii; în America, o serie de pastori dintre care cei mai proeminenţi au fost: baptistul William Miller, Joshua Himes [cit. Giosua Haimz] din biserica „Christian Connection”, metodistul Charles Fitch, episcopalianul Henry Dana Ward etc. au fost în acelaşi timp interpreţi ai profeţiei din Dan.8:14 şi predicatori ai redeşteptării spirituale. Dar mulţi predicatori din acel timp au fost laici.
  Mişcarea a fost puternic influenţată de Spiritul Sfânt. În Suedia a apărut ca un fenomen social neobişnuit. Adolescenţi, copii ai unor credincioşi pietişti care fuseseră arestaţi pentru că se abăteau de la normele bisericii de stat (luterane), predicau pretutindeni, continuu şi fără să poată fi opriţi, cu un zel nemaiîntâlnit. Ei se refereau la sfârşitul iminent al lumii, la judecata lui Dumnezeu şi la pocăinţă. Efectul era foarte puternic: adesea cârciumarii îşi transformau localurile în ceva mai util şi se întorceau la Dumnezeu. Acest fenomen despre care presa suedeză a acelui timp a făcut multă vâlvă a fost cunoscut sub numele de „maladia predicării”, deoarece medicii au observat că adolescenţii predicatori erau însoţiţi de unele fenomene fizice neobişnuite şi controlaţi de o putere pe care ei n-o puteau explica

  În toate aceste mişcări de mai sus, s-a accentuat importanţa sfârşitului celor 2300 ani din Dan. 8:14 ca fiind timpul Judecăţii de apoi. Pe atunci toată lumea protestantă credea, ca şi astăzi, că Judecata are loc odată cu venirea lui Christos. De aceea, aceşti credincioşi care aşteptau venirea lui Christos au fost numiţi (în America) adventişti. În afara americanului Miller au fost multi alţii care, fie că erau de acord cu adventiştii, fie că aveau alte opinii, au accentuat sfârşitul celor 2300 zile din Daniel în jurul anului 1844. Unii însă prevedeau alte evenimente pentru această dată (convertirea lumii şi începutul mileniului înainte de venirea lui Iisus) iar alţii credeau că mai este posibilă pocainţa şi în timpul mileniului, după venirea lui Iisus în 1844. De aceea, predicarea lor nu a fost destul de eficientă. În mişcarea millerită însă, nu se aştepta o a doua şansă milenială pentru creştini sau pentru evrei. Aceasta făcea ca predicarea pocăinţei să fie eficientă. Mulţi necredincioşi şi creştini lumeşti s-au alăturat bisericilor americane în urma predicării lui Miller şi a asociaţilor lui.
  Bisericile au fost favorabile, la început, acestui curent, dar în anii 1843/1844 s-au opus categoric adventismului, excomunicând pe adepţii lui Miller. Când în anii 1843/1844 a avut loc acea mare şi repetată dezamăgire, când Iisus n-a venit aşa cum aştepta acea primă generaţie de adventişti, lumea protestantă a început să ridiculizeze tot mai mult această mişcare. Până astăzi istoricii protestanţi o privesc ca pe o mişcare fanatică, o falsă profeţie. Dar de ce am blama pe aceşti oameni care aşteptau pe Iisus în generaţia lor, când însuşi Iisus promisese revenirea în aceeaşi generaţie (Mat.24:34), şi când Biblia arată că adevaraţii creştini aşteaptă şi grăbesc revenirea lui Iisus care este condiţionată tocmai de această predicare a iminentei reveniri a lui Iisus (Mat.24:14, 2 Petru 3:12)? . Şi dacă Miller este blamat ca profet fals pentru că a prezis că în anul 1843/1844 va veni Iisus si profeţia nu s-a realizat, ce se poate spune despre teologii protestanţi care aşteptau convertirea lumii şi începutul erei păcii în acel an? Faptul că speranţa celor din urmă nu s-a realizat, n-a scandalizat pe nimeni. Deosebirea este că predicarea lui Miller implica pocăinţă, în timp ce calculele altora (deasemenea corecte, dar greşit aplicate) nu cereau pocăinţă.
  Când eşecul înţelegerii omeneşti a venit, blamul a căzut asupra celor mai lipsiţi de apărare. Au fost expuşi în faţa contemporanilor şi a istoriei ca nişte înşelători. Calculul lui Miller fusese greşit… Prin urmare, adepţii lui Miller „se pocăiseră degeaba!”…Această atitudine ostilă faţă de adventismul anilor 1840-1844 este văzută în profeţie ca venind din sinagoga Satanei, de la cei ce ziceau că sunt creştini sau protestanţi şi nu erau, de la cei ce rămăseseră cu faima de creştini plini de viaţă, dar erau morţi.
  Iisus deschide aici, în faţa filadelfienilor, în calitate de Mare Preot, uşa Sanctuarului ceresc (comp. v. 7-8 cu Apoc.4:1, 11:19). El este Cel Sfânt şi Adevărat, Stapânul Judecător din Apoc. 6:10-11. Comparaţi asemănarea izbitoare dintre Apoc.6:10-11 şi Dan.8:13-14. Este clar că judecata începută în 1844 este în favoarea poporului lui Dumnezeu şi împotriva celor ce „zic că sunt iudei şi nu sunt”. Prin uşa deschisă în Sfânta Sfintelor, creştinilor din timpul sfârşitului li se poate da mai multă putere. Cheile pe care le ţine în mână Marele Preot Iisus, sunt acel (drept) necurmat de Mijlocitor şi Judecător pe care nici un papă nu i le poate smulge cu adevărat.
  Răbdarea din v.10, potrivit limbii greceşti, ar trebui înţeleasă ca statornicie, perseverenţă, stăruinţă, nu numai ca răbdare. Deci păzirea „cuvântului răbdării lui Iisus” înseamnă păzirea poruncii lui Iisus de a răbda şi a persevera. Expresia „te voi păzi de ceasul încercării”, este aici o traducere greşită. Ar trebui tradus Iisus n-a făgăduit nimănui scutirea de încercări, ci ajutorul de a ieşi cu bine din ele. Această propoziţie ar trebui să se traducă: „te voi păzi în ceasul încercării”. Această încercare care va veni peste întreaga lume, nu poate fi decât necazul cel mare care precede imediat revenirea lui Iisus. În limbajul lui Ioan şi al lui Iisus, acest eveniment era aşteptat să aibă loc în curând (Apoc. 1:1.7, 22:7.10-12.20). Cununa din v. 11 este pentru cei ce au iubit adventismul, solia revenirii lui Iisus (2 Tim 4:7-8).
  Îngerului din Laodicea (3:14-22)
  Biserica laodiceeană a fost întemeiată, după cât se pare, de Epafroditos (Epafras), un colaborator al lui Pavel, care a evanghelizat şi Colosse şi Ierapole (Col. 1 şi 2:1-4). Pavel trimisese laodiceenilor o epistolă, dar liderii lor au „preţuit-o” atât de mult încât nu s-a păstrat până astăzi (Col.4:16), ceea ce s-a întâmplat şi cu alte epistole. Un mesaj

  • ai postat in sfarsit si tu ceva constructiv…..incepi sa te maturizezi…hai ,ca incet-incet mielul devine oaie…spor…esti binecuvantat frate!

 113. Filaret,
  Ce mesaj ai transmite tu unui pacatos? Evanghelia sau Legea.Evanghelia este o alternativa sau succede Legii.Ce zici?

 114. Evanghelia,cuprinde toata Biblia,viatza,moartea,invierea,innaltarea Domnului Isus,la cer,acum aflanduse in Sanctuarul Celestial,in Sfanta Sfintelor si mijloceste pt noi,dar in acelasi timp se pretrece si Judecata de cercetare! Si bineinteles,in Sfanta Sfintelor se afla Chivotul in care se afla Tablele cu Cele Zece Porunci,aratand ca in acest timp,este o lupta pt Legea lui Dumnezeu,la care Isus in vitza Lui a pazit Legea Tatalui Sau ,asftfel El nea lasat un exemplu,si astazi cu ajutotrul Sau prin credintza in Numele Lui si in meritele Sale,suntem mantuiti si neprihaniti,noi nu putem sa facem nimic ca sa fim mantuiti,acest lucru s-a facut la Cruce acum 2000 de ani,astazi noi tre sa acceptam darul mantuirii si sa traim ca si cum am fii mantuiti,adik pazind Legea iubirii( Decalogul). Evanghelia include Legea,si fara Lege nu este Evanghelie.Asta am inteles eu din Scriptura

 115. Noi trebuie sa intelegem,ca Cele Zece porunci este caracterul inscris a lui Dumnezeu,adik iubire,Dumnezeu este un Dumnezeu al iubirii,si El doreste ca noi la fel sa iubim,si iubirea noastra tre sa fie bazata pe Dumnezeu,pe principii,nu pe sentimente,pt ca alea sunt egoiste. Dar Decalogul este si o masuratoare a caracterului nostru,este ca o oglinda,cand te duci sa te uiti in ea,vezi daca esti murdar sau ai ceva,asa si cu Legea,cand te uiti vezi ca esti murdar de pacat,si atunci vazand ca suntem pacatosi,apelam la cine??? cum putem sa ne spalam? oglinda nare puterea sa ne spele,ea ne arata ca suntem murdari,la fel si Legea,ea nare nici o putere sa ne ierte,sau nare har,asa ca ce facem?? apelam,la sangele Domnului Hristos,ca sa ne spele cu sangele sau de orice pacat,sa ierte de orice pacat,asta numai daca dorim sa fim curati de orice pacat.La El gasim salvare,har,si iertare,El s-a dat la cruce pt pacatul meu si pacatul tau,Isus doreste sa-ti ofere darul acesta al mantuirii,dar daca nul accepti,El nu te poate obliga,e decizia ta.Domnul sa va Binecuvanteze!

 116. Filaret,
  Legea tine de vechiul Testament,a tinut pina la Ioan Botezatorul.Domnul Isus le-a poruncit ucenicilor :”Duceti-va in toata lumea,si propovaduiti Evanghelia…”Neamurile au nevoie de Evanghelie.Iti propun un exercitiu practic.Vorbeste-i unui necredincios despre dragostea Domnului Isus in comparatie cu rigorile Legii.Sigur va ramane incantat de scopul jertfei Domnului.

  • Pune manuta pe Biblie, studiaz-o n-o frunzarii si doar dupa ce-i cunoaste-o bine, fa pe marele sfatuitor si chiar nici atunci! Prea prea crestinule, Isus a spus-o ca n-a venit sa schmbe Legea? Isus a spus ca n-are voe sa cada o slova din Lege si tu vi sa-mi vinzi gogosi alterate? Isus si apostolii si-au avut sarcinile lor pe pamant ca si evrei si n-au facut altceva decat si numai ce le-a poruncit Facatorul. Ca vor mai veni odata sufletul lui Isus al Botezatorului pe pamant. ce-i cu asta? Vor veni tot ca evrei, vor fi tot Ilie si Enoh, vor fi sacrificati inca odata indiferent cum ii va chema si ce-i cu asta?Tot poporul suferintei raman: sclavii, ucenicii si lucratorii Domnului Dumnezeului nostru, pentru a-si termina treaba pe pamant. Gandeste mai in profunzime, inainte de a scoate false perle din gurita! Inainte de Isus, Facatorul nostru i-a spus lui Israel ca-l imprastie de la…….. pentru a da lumina neamurilor. Tu, te uiti la felia de tort ce-ti convine, pentru a o insfaca la momentul oportun. Nu tine omule! F.M.G.

 117. domnul liv, dvs intelegi gresit Legea lui Dumnezeu,vi se pare riguros Legea lui Dumnezeu??? daca considerati asta e foarte rau,inseamna ca ai adus un i9nsult la adresa lui Dumnezeu,tu nu ai citit ce am scris mai sus? de ce nu citesti cu atentie si cu atitudinea de a cauta si compara cele spuse. Legea lui Dumnezeu,este o lege a iubirii,Legea exprima iubire fatza de Dumnezeu mai presus decat orice si fatza de aproapele ca pe tine insuti,e asa de dificil? si nu poti spune ca numai in VT,in toata Biblia se borbeste de respenctarea Legii,numai ca multi nu inteleg. Deci…….un sfat de la mine,daca doriti sa mai puneti o intrebare,innaite citi tot ce am scris,si dupa aceea spuneti,si nare rost sa repetam de mii de ori o intrebare,nu? cand incolo gata s-a raspuns decand. ok,doresc ca Domnul sa reverse peste voi Duhul Sfant si sa va dea lumina asupra Scripturii si sa o intelegeti,asa cum vrea Dumnezeu!! AMIN!

 118. Calcati pe urmele mele caci si eu calc pe urmele lui Cristos , cata simbolistica exista in aceasta fraza? Pavel ne invita sa luam o viata de crestin adevarat sa lasam deci fratilor simbolistica si toate aceste interpretari la o parte , cel mai important e sa fim pregatiti in asa fel incat daca va veni Domnul acum noi sa fim gata , dece cautati vremi si soroace ? vreti sa aflati cat timp mai aveti de desfrau ? pacatul intineaza tot e ca o vopsea care se baga prin orice crapatura si acopera tot ce e nepatat ………Domnul sa ne umple cu putere de sus

 119. cauta-ti Adevarul,si Adevarul va va face liberi!!

 120. deci vad ca a ramas clar argumentele ce le-am adus din Biblie!! ma bucur!!!

 121. va rog cititi mai sus si pe urma comentati

 122. In discutia cu tanarul bogat (Mat19:16-26)Domnul Isus nu vorbeste si despre Sabat. Discutia a avut loc dupa taierea capului lui Ioan Botezatorul.

 123. Fr. Laurentiu,

  am lucrat 20 de minute la un comentariu care, cind am vrut sa-l postez s-a pierdut in neant. Ce se intimpla ?

 124. e interesant cat de mult puneti voi accent pe lege si pe sabat si nu vedeti ca din cauza sabatului domnu hristos o fost omort de evrei.am citit am citit mai multe comentarii precum k sabatul este sigiliu lui Dumnezeu dar as vrea sa ii intreb pe cei ce sustin acest lucru dak au un singur verset din noul testament si in special di apocalips k sa sustina acest lucru. le ecomand celor care sustin sabatul k sigiliu al lui Dumnezeu sa citeasca din nou apocalipsa 7 unde se vorbeste despre cei kre vor fi sigilati iar in versetul 3 ni se spune unde avea pus sigiliu,pe frunte. acum as vrea sa mergem in apocalips 14:1 unde ni se explica kre este sigiliu lui Dumnezeu.dak in capitolul 7 doar k avea sigiliu pe frunte in capitolul 14 k cei credinciosi erau cu Hristos si avea scris pe fruntile lor numele Sau si numele Tatalui Sau. deci toti kre cred in Dumnezeu si il accepta pe Hristos k Mantuitor au sigiliu lui Dumnezeu.

 125. Fr. Laurențiu , Apoc.13 se va derula după ruperea celor 7 peceti, concomitent cu evenimentele celor 7 Trambite. Iar cei doi martori care vor veni pe pământ , ei vor prooroci 1260 de zile si nu sant deloc Enoh si Ilie. Iar rapirea va avea loc la ultima trambita si nu la ruperea pecetii a sasea.

 126. eu cred ca fiara din mare este satan.

 127. pogorarea Duhului Sfant a a vut loc in ziua cincizecimii adica in prima zi , deci nu in ziua sabatului..Domnul Isus a inviat in prima zi ….oare apostolii calauziti de Duhul Sfant sau inchinat Satanei..? Lasati invatatura adventista si apucati-va de invatatura sanatoasa a sfintelor scripturi….

 128. domnule Filaret
  Indraznesc sa va contrazic ,pentru ca Cuvantul Domnului spune in felul urmator”pentru cei ce tin legea inca degeaba a murit HRISTOS”
  prin urmare sacrificiul lui Hristos nu valoreaza nimic pentru voi conform celor spuse adineaori.

  Domnul sa te lumineze.

 129. Dragule, iti apreciez comentariul doar, cu o mica importanta corectare; Unde ai gasit acest neantelept, nepriceput si nesocotit 666 ? Cauta sa fi mai profun in ale Bibliei, ca nu cumva sa-ti tarasti cititorii, in bratele Profetului Mincinos, fiul Nelegiuirii! Daca te intereseaz Apocalipsa cap. 13, studiaza ramura limbii ebraice legata de subiect (Doar Ioan a fost evreu!), scrie pe ebraica acel dorit de tine „sase sute sase zeci si sase” si daca n-ai cazut iarasi in tentanta-ti greseala, vei otine atat numarul de om cat si initialele numelui fiarei. Te salut si succes. Filip Gavrila

 130. Sase sute sase zeci si sase, care pentru a te ajuta, iti spun ca este doar I00 ca si numar de om, iar ca si litere ebraice traduse-n latina (Engleza-i international) obtii: U.S.S = Uniunea Statelor Socialiste sau O.S.S. = Organizatia Statelor Socialiste sau V.S.S. = Vostokinoi Sotialisticescoi Strana (Aceasta pe limba fiarei!) Vavul ebraic (Ca si cifra = 6), ca si litera = „I”, are valoarea a 3 litere latine: O, U sau V. Cred ca-i greu frate dar, n-am ce-ti face, caci asta-i Biblia, deloc hazlie! Ti-au mai ramas migrene doar, cu: sase sute si cu sase zeci. Suces F.M.G.

 131. Tot eu! Si pe tine te obsedeaza icoanele si iconitele precum pe ortodoxie? Fi mai profund, luand Fiara ca pe un imperiu, iar icoana-ti vorbitoare, ca si-o simpla doctrina cu toate ramurile ei. Evenimentele enumerate in apropierea venirii pacaliciului tau de 666, se vor desfasura cu mult, mult, mult dupa, razboiul cu fiara cu semnul numelui si numarului numelui ei. Daca ai auzit de Gog Magog sau Gog din tara lui Magog, pune-l intre doua paralele cu Fiara s.s.s.z.s.s. si vei constata, o totala contopire ale demnelor lor identitati de Fiara si nu Fiare! F.M.G.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Fiecare nou articol să fie livrat pe email.

Alături de 223 de alți urmăritori